Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικές εκλογές 2021 - Οι πρωτιές της αναμέτρησης: Στα 3 εκατομμύρια οι νέοι ψηφοφόροι - Πρώτη φορά χωρίς την Merkel

Γερμανικές εκλογές 2021 - Οι πρωτιές της αναμέτρησης: Στα 3 εκατομμύρια οι νέοι ψηφοφόροι - Πρώτη φορά χωρίς την Merkel
Σχεδόν τρία εκατομμύρια νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σήμερα - Μεγάλωσαν με την Angela Merkel καγκελάριο - και πολλοί ανυπομονούν για μία μεγάλη αλλαγή.
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν 3 εκατομμύρια θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.
Ο Cornelius, η Thurid και ο Jona είναι τρεις από τους, για την ακρίβεια, 2,8 εκατομμύρια νέους που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά .
Ο Jona έχει ήδη ψηφίσει επιστολικά.
Η Thurid και ο Cornelius θέλουν να καταθέσουν την ψήφο τους προσωπικά, στο εκλογικό κέντρο.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ επιτέλους να ψηφίσω.
Και είμαι επίσης σχετικά αισιόδοξος ότι οι εκλογές θα φέρουν αλλαγές», λέει ο Cornelius.
Η Thurid γνωρίζει πολύ καλά την ευθύνη που φέρει η ψήφος.

Καλά ενημερωμένοι οι νέοι ψηφοφόροι, ανυπομονούν για την αλλαγή

Οι τρεις τους, αν και δεν κατάγονται από την ίδια περιοχή, έχουν πολλά κοινά, και κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπούν επάξια τα όσα λέγονται για τη γενιά τους: Είναι καλά ενημερωμένοι και μάλιστα όλοι τους έχουν διαβάσει τα προεκλογικά μανιφέστα των κομμάτων που προτιμούν.
Η προστασία του κλίματος είναι μια από τις βασικότερες ανησυχίες τους.
Και κάτι ακόμη που τους ενώνει: Η καγκελαρία είναι συνδεδεμένη με την Angela Merkel. «Το γεγονός ότι κάτι νέο θα προκύψει μετά από 16 χρόνια Merkel κάνει τις φετινές εκλογές πολύ ιδιαίτερες», λέει ο Cornelius.
Όταν η καγκελάριος ανέλαβε καθήκοντα, το 2005, ο Jona και η Thurid ήταν δύο ετών – ο Cornelius τέσσερα.
Και οι τρεις έχουν να πουν καλά λόγια για την καγκελάριο: Ήταν ένα «καταφύγιο ειρήνης», μία «ταλαντούχος πολιτικός» και κατά κάποιον τρόπο πάντα παρούσα.
«Έχει ενδιαφέρον, ιδίως όταν πρέπει να σκεφτείς ποιον θέλω να δω ως νέο ή νέα καγκελάριο, και στη συνέχεια να τους συγκρίνεις με τη Merkel», λέει η Thurid.
Και ο Jona θα ψήφιζε Merkel, αν έθετε πάλι υποψηφιότητα.
Όχι όμως τον Laschet.
Έτσι ψήφισε Πράσινους.

Δημοφιλείς οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι

Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι δεν είναι μόνος ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους και όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την εταιρεία επικοινωνίας Fischer-Appelt σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Appinio το 18,7 % των ερωτηθέντων 16 έως 24 ετών προτιμούν να ψηφίσουν υπέρ των Πρασίνων.
Στη δεύτερη θέση, με λίγο πάνω από το 16 %, βρίσκονται το σοσιαλδημοκρατικό SPD και το φιλελεύθερο FDP.
Άλλες δημοσκοπήσεις μάλιστα δίνουν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 30.
Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Anne Goldman από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσεν, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν θέσει ως προτεραιότητα στα θέματά τους και στην προεκλογική εκστρατεία τους νέους. Και κυρίως, δύο είναι τα ζητήματα που είναι καθοριστικά: Η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση.
«Το κίνημα Fridays for Future έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ κοντά στο ίδιο το κίνημα», επισημαίνει η Goldman.
Πρόκειται για μία τακτική που τουλάχιστον στην περίπτωση του Cornelius λειτούργησε: Είναι ενεργός στο κίνημα και θα ψηφίσει τους Πράσινους.
Παρόλα αυτά όμως, θέλει να τονίσει πως δεν συμφωνεί με όλες τις θέσεις των Πρασίνων, όπως για παράδειγμα ότι είναι υπό συζήτηση μεμονωμένες πτυχές της προστασίας του κλίματος, αλλά όχι αρκετά η κλιματική αλλαγή στο σύνολό της.

Πρώτη φορά η τάση δείχνει ψήφο στα μικρά κόμματα

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλοί νέοι ψηφοφόροι για πρώτη φορά αισθάνονται ότι τείνουν να ψηφίσουν κυρίως μικρά κόμματα: Σύμφωνα με την μελέτη των Fischer-Appelt και Appinio αυτοί ξεπερνούν το 23 % των ερωτηθέντων.
Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 50 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του πανευρωπαϊκού κόμματος Volt και του κόμματος προστασίας των ζώων.
Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα ωστόσο πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 5%, το οποίο θα ήταν το εισιτήριό τους για τη γερμανική βουλή.
Αυτό ήταν κάτι που απέτρεψε τόσο τον Cornelius, όσο και την Thurid, αλλά και τον Jona να επιλέξουν κάποιο μικρό κόμμα.

9ος: επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949, 1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

60,4 εκατομμύρια, οι ψηφοφόροι που καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες.

31,2 εκατομμύρια, οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες

60,7 εκατομμύρια, οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017.
Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.
Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.

2,8 εκατομμύρια, οι νέοι ψηφοφόροι.

5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Helmut Kohl.
Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Angela Merkel θα σπάσει το ρεκόρ
6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.

17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές.
Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, oι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές...

506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες.
Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας.
Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.

61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Olaf Scholz (SPD) και η Annalena Baerbock (Πράσινοι).
Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών.
Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.

26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. ως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης