Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το λιανεμπόριο κινδυνεύει να χάσει τη μάχη των εορτών – Εκτίναξη των τιμών και ελλείψεις αγαθών

ΗΠΑ: Το λιανεμπόριο κινδυνεύει να χάσει τη μάχη των εορτών – Εκτίναξη των τιμών και ελλείψεις αγαθών

Η μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών από τη Σαγκάη στη Νέα Υόρκη κόστιζε περίπου 2.000 δολάρια πριν από ενάμιση χρόνο και τώρα έχει εκτιναχτεί κοντά στα 16.000 δολάρια,

Σχετικά Άρθρα

Πονοκέφαλο προκαλούν στις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου των ΗΠΑ τα προβλήματα που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η πρωτοφανής αύξηση του κόστους μεταφοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Η Costco, ο αμερικανικός κολοσσός στο λιανεμπόριο, προστέθηκε στη λίστα εκείνων οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιμάκωση των τιμών στα ναύλα και το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ήδη έχουν εκφράσει έντονο προβληματισμό η Nike, η Federal Express και η General Mills.

Το μεταφορικό κόστος

Το κόστος αποστολής εμπορευματοκιβωτίων στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.
Η μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών από τη Σαγκάη στη Νέα Υόρκη κόστιζε περίπου 2.000 δολάρια πριν από ενάμιση χρόνο, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και τώρα έχει εκτιναχτεί κοντά στα 16.000 δολάρια, σύμφωνα με την Bank of America.

Ελλείψεις σε αγαθά

Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο οικονομικός διευθυντής της Costco, Richard Galanti, χαρακτήρισε τα έξοδα μεταφοράς «μόνιμα πληθωριστικά στοιχεία» και είπε ότι αυτές οι αυξήσεις συνδυάζονται με στοιχεία που είναι «κάπως μόνιμα», αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση.
Πρόκειται, όχι μόνο για τα φορτία, αλλά και για το υψηλότερο κόστος εργασίας, την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορές και προϊόντα, καθώς και ελλείψεις σε ημιαγωγούς υπολογιστών, λάδια και χημικά και υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.
«Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε όλα αυτά», είπε ο Galanti.
«Κάποια από αυτά πρέπει να περάσουν και περνούν.
Είμαστε ρεαλιστές ως προς αυτό», σημείωσε.

Μεταξύ 3,4% και 4.5% ο πληθωρισμός

Μεταφράζοντας τα δεδομένα σε αριθμούς, ο ίδιος είπε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 3,5% - 4,5% σε γενικές γραμμές για την Costco.
Σημείωσε ότι τα προϊόντα χαρτιού έχουν σημειώσει αύξηση κόστους 4% έως 8% και ανέφερε τις ελλείψεις πλαστικών και προϊόντων για κατοικίδια που οδηγούν σε ανατιμήσεις από 5% μέχρι 11%.

Η κρίσιμη εορταστική περίοδος

Η συγκυρία δεν είναι θετική.
Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έρχονται σε μια εποχή που οι λιανοπωλητές ετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο.
Η πανδημία έφερε μαζί της ένα πλήθος εξαιρετικά δυσμενών παραγόντων που έχουν κάνει τον πληθωρισμό καθημερινό θέμα, μετά από μια περίοδο ως επί το πλείστον μέτριων πληθωριστικών πιέσεων και οι εταιρείες πιέζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πριν από μια κρίσιμη περίοδο.
«Πλησιάζοντας στις γιορτές, συνεργαζόμαστε με λιανοπωλητές και αυτό που βλέπουμε είναι ότι πρέπει να είναι ευέλικτοι με την εφοδιαστική αλυσίδα τους», δήλωσε ο Mark Senior, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Berkeley Research Group, αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους σε πολλαπλά επίπεδα.

Πλήγμα στα λειτουργικά κέρδη

«Όλο αυτό το κόστος θα πλήξει τα λειτουργικά κέρδη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι τελικοί προμηθευτές των καταναλωτών, οι λιανέμποροι, προβληματίζονται εάν θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στις τιμές ή εάν θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την αποδοτικότητα από άλλες δραστηριότητες της εταιρείας προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό συνολικό περιθώριο κέρδους.
Πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι οι καταναλωτές τουλάχιστον προς το παρόν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές.
Κυβερνητικές «τονωτικές ενέσεις» τρισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών των καταναλωτών, με τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό οι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές.

Προειδοποιήσεις

Η FedEx αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το κόστος αποστολής κατά 5,9% για εγχώριες υπηρεσίες και 7,9% για άλλες υπηρεσίες, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού και κόστη που συνδέονται με τα ευρύτερα προβλήματα.
«Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και σε ορισμένες περιοχές της χώρας έπρεπε να κάνουμε κάποιες προσαρμογές με βάση τις τιμές αγοράς για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», δήλωσε η CEO της UPS,  στο CNBC.
Πρόσθεσε ότι και η UPS έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Fed περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο, εξακολουθεί να βλέπει βελτίωση σε επίπεδα λίγο πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης