Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και μακροοικονομία

Μεικτές τάσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και μακροοικονομία

Μικτή εικόνα στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα 27/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να ενισχύονται και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό σε χώρες όπως η Βρετανία και η Κίνα, που έχουν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν, με την απόδοση στο 10ετές να ενισχύεται πάνω από το 1,5% για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed την προηγούμενη εβδομάδα που επιβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων πριν το τέλος του 2021.
Την ίδια στιγμή, οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι ελλείψεις ενέργειας στην Κίνα οδήγησαν στο αναγκαστικό κλείσιμο εργοστασίων, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη οδηγών φορτηγών έχει οδηγήσει πολλά πρατήρια να ξεμείνουν από καύσιμα.

Ο δείκτης Dow Jones σημειίωσε άνοδο +0,21% στις 45.869,37 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,11% στις 4.443,11 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,52% στις 14.969,97 μονάδες

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν τους κλυδωνισμούς που γνωρίζει η China Evergrande λόγω των υπέρογκων χρεών που την βαραίνουν, με αρκετούς επενδυτές να ανησυχούν για τον ευρύτερο αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει η κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία.
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στο σημείο να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Fede ώστε να ξεκινήσει τον περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, στόχο που θα επιτύχει σύντομα εάν συνεχιστεί η αύξηση των θέσεων εργασίας, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Charles Evans.
Πρόκειται για τον τελευταίο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που έλαβε εν μέσω της πανδημίας.
«Θεωρώ ότι η οικονομία πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου ουσιαστικής περαιτέρω προόδου’ που θέσαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο», δήλωσε ο Evans σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της National Association for Business Economics.
«Εάν συνεχιστεί η βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης, φαίνεται πιθανό ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα πληρούνται σύντομα και θα ξεκινήσει το tapering», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Fed Σικάγου.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή αύξηση κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς και οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών δαπανών, στρώνοντας τον δρόμο για ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άλμα 1,8% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση κατά 0,6%.
Η σημαντική αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ενίσχυση της ζήτησης για αεροσκάφη της Boeing, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις των εφοδιαστικών αλυσίδων παραμένει τροχοπέδη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και συνολικά για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Άλλωστε, οι παραγγελίες αυξήθηκαν ελάχιστα κατά 0,2% εάν εξαιρεθούν οι μεταφορές, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.
Το ίδιο διάστημα, οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών δαπανών ενισχύθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου.
Πιο αναλυτικά, οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά χωρίς τα αεροσκάφη, ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά για τα σχέδια επιχειρηματικών δαπανών, σημείωσε άνοδο κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι βασικές παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον Ιούλιο.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών θα αυξηθούν κατά 0,4%.

 

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις γερμανικές εκλογές

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κλείνει σε υψηλό 10 ημερών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές που απομάκρυναν την πιθανότητα για έναν αριστερό συνασπισμό στην κυβέρνηση.
Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θεωρείται ότι εξαλείφουν έναν βασικό κίνδυνο της αγοράς για τους επενδυτές στην περιοχή.
Παρατηρητές της αγοράς σημείωσαν ότι η κακή επίδοση του Die Linke, έθεσε εκτός κάδρου ένα συνασπισμό στην Μπούντεσταγκ που θα συμπεριλάμβανε και το κόμμα της Αριστεράς.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ήδη αυξημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι αυτό ήδη συμβαίνει, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, C. Lagarde.
«Ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αδύναμος από τον αναμενόμενο, εάν η οικονομική δραστηριότητα επηρεαστεί από νέους περιορισμούς, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές από ό,τι αναμένεται σήμερα», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το Reuters.
«Βλέπουμε περιορισμένα σημάδια αυτού του κινδύνου μέχρι στιγμής, το οποίο σημαίνει ότι το βασικό μας σενάριο συνεχίζει να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο δανεισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα, αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεκτείνοντας τη σταθερά πτωτική τάση και πιθανότατα προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των μελών της Τράπεζας για την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν πίστωση.
Η αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε στο 1,5% τον Αύγουστο από το 1,7% τον Ιούλιο, παρόλο που οι μηνιαίες ροές προσαρμοσμένων δανείων αυξήθηκαν στα 12,6 δισ. ευρώ από τα 10,2 δισ. Ευρώ πριν από ένα μήνα.
Η αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται περίπου στο μισό του προ πανδημίας επιπέδου, καθώς οι επιχειρήσεις τώρα απολαμβάνουν ισχυρές ταμειακές ροές εν μέσω ανάκαμψης και οι τράπεζες δείχνουν κάποια απροθυμία να δανείσουν περαιτέρω.
Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά στο μεταξύ, παρέμεινε σταθερός στο 4,2%, σε υψηλό 13 ετών.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 (δείκτης προσφοράς χρήματος), σημείωσε άνοδο στο 7,9% από το 7,6%.
Ο γερμανικός πληθωρισμός είναι πιθανό να ενισχυθεί από τα ήδη υψηλά επίπεδα και θα παραμείνει υψηλότερα του 2% μέχρι τα μέσα του 2022, υπερβαίνοντας τον στόχο της ΕΚΤ για την ευρωζώνη, ανέφερε η Bundesbank στο μηνιαίο της report.
Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει άνοδο το 2021 λόγω πληθώρας έκτακτων παραγόντων, από τις αυξήσεις των φόρων μέχρι τα προβλήματα στον εφοδιασμό και τις αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων, τροφοδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα μεταξύ των Γερμανών που φοβούνται τον πληθωρισμό, και που δείχνουν κάποια δυσπιστία στην πολιτική της ΕΚΤ.
«Τα ποσοστά πληθωρισμού στο 4% και 5% είναι πιθανώς σε προσωρινή βάση από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους», ανέφερε η Bundesbank.
«Ο πληθωρισμός τότε πιθανώς θα μειωθεί αισθητά στις αρχές του 2022, αλλά θα συνεχίσει να είναι πάνω από το 2% μέχρι τα μισά του έτους».

O DAX κέρδισε 0,3% και έκλεισε στις 15.573,88 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2% και έκλεισε στις 6.650,91 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 0,2% στις 7.063,40 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, όπως της BP, η οποία ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της βενζίνης στη Βρετανία, καθώς ο πανικός που επικράτησε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή των νόμων του ανταγωνισμού και να επιτρέψει στις εταιρίες να συνεργαστούν για τη μείωση των ελλείψεων στα καύσιμα.
Γραμμές οχημάτων σχηματίστηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, στους σταθμούς ανεφοδιασμού βενζίνης, καθώς οι αυτοκινητιστές περίμεναν, αρκετοί για ώρες, να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με καύσιμα, καθώς οι εταιρίες καυσίμων ανέφεραν ότι η έλλειψη σε οδηγούς προκαλούσε προβλήματα στις μεταφορές από τα διυλιστήρια προς τα σημεία εφοδιασμού. Τη Δευτέρα η μετοχή της BP σημειώνει άνοδο άνω του 2%.
Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν άλμα 1,2% καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το brent κινούνται προς τα 80 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά καθώς κάποιες περιοχές του κόσμου βλέπουν αύξηση της ζήτησης ενώ χαλαρώνουν τα μέτρα της πανδημίας.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η BASF προέβλεψε ότι την εργοστασιακή μονάδα Zhanjiang που κατασκευάζει στη Νότια Κίνα έναντι 10 δισ. ευρώ, θα αποφέρει περί τα 4-5 δισ. ευρώ πωλήσεις μέχρι το 2030.
Ο γερμανικός όμιλος χημικών αναφέρει σε slides παρουσίασης που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της, ότι το εργοστάσιο της Zhanjiang πιθανότατα θα εμφανίσει EBITDA 1-1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Η BASF έχει δηλώσει ότι το Zhanjiang, που τροφοδοτείται από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, θα γίνει τελικά το τρίτο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας, μετά τα κεντρικά γραφεία της στο Ludwigshafen και το συγκρότημα στην Αμβέρσα του Βελγίου.
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε περισσότερα από 10 δισ. Ευρώ μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bjorn Gulden.
Ο Gulden ανέφερε στην Handelsblatt ότι η Puma προοεδεύει στο γ΄ τρίμηνο και είναι αισιόδοξη για το δ΄ τρίμηνο, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων στο Βιετνάμ και η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων.
Η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι έχει επιλέγει να παράσχει κινητήρες για τα βομβαρδιστικά Β-52 Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε μια σύμβαση αξίας μέχρι και 2,6 δισ. δολαρίων για τη βρετανική εταιρεία.
Οι κινητήρες F-130, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Rolls-Royce στην Ινδιανάπολη, επιτέθηκαν ως κινητήρες αντικατάστασης για τα βομβαρδιστικά, έναντι αρχικής εξαετούς συμφωνίας 500 εκατ. Δολαρίων, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2,6% μακροπρόθεσμα.
Ο βρετανικός και ιρλανδικός βραχίονας της γερμανικής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Aldi, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,3 δισ. Στερλίνες (1,78 δισ. Δολάρια) στα επόμενα δύο χρόνια, για να ανοίξει 100 νέα καταστήματα, καθώς προσπαθεί να επισπεύσει την αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Η Aldi και η γερμανική ανταγωνιστική Lidl έχουν αυξηθεί ραγδαία στην προηγούμενη δεκαετία, υποχρεώνοντας τις τέσσερις μεγάλες ανταγωνιστικές της Βρετανίας, Tesco, Sainsbury’s Asda και Morrisons, να μειώσουν τις τιμές και να προχωρήσουν σε πιο επιθετικό ανταγωνισμό.
Η Aldi είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, με 920 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μερίδιο της αγοράς 8%.
Ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 νέα θέσεις εργασίας στο επόμενο έτος, προσθέτοντας στις 7.000 μόνιμες θέσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο όμιλος τόνισε πως οι πωλήσεις του 2020 αυξήθηκαν 10,2% στα 13,5 δισ. Στερλίνες, αλλά τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 1,2% στα 287,7 εκατ. Στερλίνες, αντανακλώντας το κόστος του κορωνοϊού.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Mεικτή εικόνα παρουσίασαν τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις μετοχές που σχετίζονται με τον όμιλο China Evergrande.
Συγκεκριμένα, η μετοχή της China Evergrande New Energy Vehicle Group στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -10,31% μετά την προειδοποίηση της εταιρείας την Παρασκευή ότι αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη κεφαλαίων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να εκδώσει μετοχές RMB.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite υποχώρησε κατά -1,3%, ενώ απώλειες κατέγραψε ο Shenzen της τάξης του 0,55%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,28%.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 παρουσίασε οριακές απώλειες -0,02%.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi κατέγραψε κέρδη +0,17%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης