Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 3ετίας το πετρέλαιο brent, πάνω από τα 80 δολάρια - Συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση

Σε υψηλά 3ετίας το πετρέλαιο brent, πάνω από τα 80 δολάρια - Συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση
Ένα έλλειμμα στην παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου, μαζί με μια συντονισμένη προσπάθεια στην Κίνα να περιορίσει τη ρύπανση από τη βαριά βιομηχανία, αναμένεται να ωθήσει το πετρέλαιο υψηλότερα
Σχετικά Άρθρα

Τα σημάδια μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης οδηγούν πλέον τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν την προοπτική εκτεταμένων ελλείψεων καυσίμων προς το τέλος του έτους.
Το Brent σημειώνει άνοδο έως και 0,8% στα 80,19 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας υψηλό τριών ετών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Η σημερινή άνοδος φέρνει την τιμή του πετρελαίου σχεδόν 55% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών ενέργειας

Η τελευταία άνοδος στο Brent προστίθενται στο μεγάλο ράλι που πραγματοποιείται στις αγορές ενέργειας, με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και Κίνας να οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.
Ένα έλλειμμα στην παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου, μαζί με μια συντονισμένη προσπάθεια στην Κίνα να περιορίσει τη ρύπανση από τη βαριά βιομηχανία, αναμένεται να ωθήσει το πετρέλαιο υψηλότερα καθώς οι βιομηχανίες στρέφονται στη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας.
Η κίνηση των κινεζικών αρχών για καθαρή ενέργεια, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές που έχουν διαταράξει τη δραστηριότητα των εργοστασίων και έχουν αφήσει πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι Κινέζοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την απότομη πτώση της παραγωγής που ώθησε τις τιμές του θερμικού άνθρακα στη χώρα να αυξηθούν κατά 96% φέτος.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται επίσης στην Κίνα, με τα συμβόλαια προθεσμίας αργού στη Σαγκάη να αυξάνονται κατά 27% από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στα τέλη Αυγούστου, αναγκάζοντας το Πεκίνο αυτόν τον μήνα να ανακοινώσει τον πρώτο δημόσιο πλειστηριασμό κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου σε εγχώρια διυλιστήρια.

Συνεχίζεται η κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια κρίση εφοδιασμού καυσίμων που προκλήθηκε από την έλλειψη οδηγών μεταφοράς.
«Δεν εξετάζουμε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά μια πιθανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έρχεται το χειμώνα», δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής αγοράς στο Westpac.
Πρόσθεσε ότι με την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται καθώς οι χώρες διευκολύνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται για τον περιορισμό του κορωνοϊού, το πετρέλαιο θα μπορούσε να έχει παγκόσμια έλλειψη, με τα αποθέματα των ΗΠΑ να είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο πριν από την περίοδο αιχμής στο τέλος του έτους.

Goldman Sachs: Στα 90 δολ/βαρέλι το πετρέλαιο μέχρι τέλος του 2021

Η Goldman Sachs αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου στα 90 δολάρια, επικαλούμενη την παρατεταμένη επίπτωση του Τυφώνα Ida στην προσφορά πετρελαίου, τη στιγμή που η ζήτηση ενισχύεται, ιδιαίτερα στην Ασία.
oil_price_forecasts_raised.jpg

Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν πλέον ότι το brent θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2021 στα 90 δολάρια από την προηγούμενη εκτίμηση των 80 δολαρίων.
demand_surge.jpg
Ο τυφώνας Ida θα αποδειχθεί ότι θα είναι ο πιο bullish τυφώνας στην αμερικανική ιστορία, ακυρώνοντας την αύξηση της παραγωγής του OPEC+ από τον Ιούλιο.

gs_ida.jpg
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.
mobility_gs.jpg
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Κίνα ανέκαμψε γρήγορα μετά τη θερινή πτώση.
Η μείωση των πτήσεων παγκοσμίως εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, ήταν μικρότερη από ό,τι φοβήθηκαν αρχικά οι αναλυτές.
supply_side_goldman.jpg
«Ενώ εδώ και καιρό διατηρούσαμε μια bullish άποψη για το πετρέλαιο, το τρέχον έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης από τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα να είναι ακόμη γρηγορότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει και με την παγκόσμια προσφορά να βρίσκεται χαμηλότερα από τις προβλέψεις», ανέφερε η Goldman σε σημείωμα.


drilling_activity.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης