Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερευνητές που υποστήριζαν ότι 1 στους 1.000 εμβολιασμένους κινδυνεύουν με μυοκαρδίτιδα έκαναν… λάθος υπολογισμό

Ερευνητές που υποστήριζαν ότι 1 στους 1.000 εμβολιασμένους κινδυνεύουν με μυοκαρδίτιδα έκαναν… λάθος υπολογισμό
Πλήγμα για την επιστημονική αξιοπιστία του Ottawa University…
Σχετικά Άρθρα

Τα συμπεράσματα μελέτης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Οττάβα (Ottawa Heart Institute), του μεγαλύτερου κέντρου ερευνών για την καρδιά, ανέφερε πως σε δείγμα μόλις 32 ατόμων, εμβολιασμένων με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, περίπου 1… στους 1.000 εμφάνισε μυοκαρδίτιδα.
Αναμφίβολα, επρόκειτο για σφάλμα –και όχι μόνο στατιστικό– το οποίο το bankingnews, κακώς, αναπαρήγαγε ερειδόμενο στην κατά τ’ άλλα επιστημονική αρτιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του Ottawa University.
Προς τιμήν τους, οι συντάκτες της μελέτης απέσυραν το εν λόγω έγγραφο, το οποίο αναπαρήχθη παγκοσμίως.
«Το ότι τα δεδομένα μας θα υποδηλώνουν δεκαπλάσια συχνότητα εμφάνισης (από τις πρόσφατες αναφορές) φαίνεται εκπληκτικό» έγραψαν οι ερευνητές στη μη διορθωμένη έκδοση της μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν αρχικά τον επιπολασμό της μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) ή της περικαρδίτιδας (φλεγμονή της εξωτερικής επένδυσης της καρδιάς) με βάση 32 άτομα που εισήχθησαν στο Ινστιτούτο Καρδιάς από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου 2021 και διαγνώσθηκαν με φλεγμονή στην καρδιά μετά τον εμβολιασμό.
Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι, κατά την ίδια περίοδο μελέτης, χορηγήθηκαν συνολικά 32.379 δόσεις εμβολίων Pfizer και Moderna στην περιοχή της Οττάβα.
«Επομένως, εάν η ομάδα μας κατέγραφε όλες τις περιπτώσεις στην περιοχή της Οττάβα, τότε η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας θα ήταν 0,1 % επί όλων των δόσεων εμβολίου ή 10 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας για κάθε 10.000 δόσεις εμβολίου» έγραψαν.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν προέρχονταν από μια ανοιχτή βάση δεδομένων της Οττάβα.

Μόνο που ο παρονομαστής τους ήταν λάθος…

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Οττάβα επιβεβαίωσε στην εφημερίδα National Post ότι, κατά την περίοδο σύνταξης της μελέτης, περισσότερα από 833.000 εμβόλια mRNA (Pfizer of Moderna) COVID-19 χορηγήθηκαν σε κατοίκους της πόλης.
Αν μη τι άλλο, η προσαρμοσμένη επίπτωση είναι περίπου τέσσερις ανά 100.000 δόσεις, η οποία είναι εντός του εύρους των πρόσφατων μελετών και πολύ χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση.
Μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο JAMA και περιελάμβανε 40 νοσοκομεία στην κομητεία Ουάσινγκτον, Όρεγκον, Μοντάνα και Λος Άντζελες και περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID υπολόγισε μια επίπτωση ενός περιστατικού μυοκαρδίτιδας σε 100.000 εμβόλια.
Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη στο Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι για κάθε 100.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer ένας έως πέντε πιθανότατα θα αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν 11 περιστατικά για κάθε 100.000 άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί με Covid-19.
Πέρα όμως από τα προαναφερθέντα, το Βankingnews αναζήτησε τα κατορθώματα ενός συντάκτη της έρευνας.
Πρόκειται για τον δρα Robert Malone, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «εφευρέτη των εμβολίων mRNA» και έχει κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
«Προτιμώ να κολλήσω έναν ιό, παρά να εμβολιαστώ με το δηλητήριο των εμβολίων mRNA».
Αργά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το Ινστιτούτο Καρδιάς ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι συγγραφείς ζήτησαν να αποσυρθεί η μελέτη, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν διογκωμένα…».

Παραδοχή λάθους

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Δρ Peter Liu, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο University of Ottawa Heart Institute και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι ο υπολογισμός του κινδύνου διορθώθηκε και στάλθηκε στον διακομιστή εκτύπωσης, αλλά ότι τα νέα δεδομένα δεν είχαν ακόμη αναρτήθηκε.
Ο Liu είπε ότι οι ερευνητές είχαν ελλιπή στοιχεία για τις συνολικές δόσεις εμβολίων mRNA για ολόκληρη την περιοχή της Οττάβα.
Τα ελαττωματικά έγγραφα και η έγκαιρη δημοσίευση δεδομένων πυροδότησαν τη διαμάχη και έδωσαν τροφή σε διάφορους συνωμοσιολόγους να αναπαράγουν τις θεωρίες τους για την πανδημία και τα εμβόλια.
Έχοντας συναίσθηση των επιπτώσεων αυτών τα οποία αναπαράγουμε, καθότι γιατροί δεν είμαστε, το Bankingnews.gr πρώτο επισημαίνει το λάθος των «ερευνητών», οι οποίοι επέμειναν σε ένα στατιστικό δεδομένο χωρίς να επαληθεύσουν τα συμπεράσματά τους.
Φυσικά, ο κόσμος δεν έχει ανάγκη τέτοιους επιστήμονες, ειδικά σε τέτοιους καιρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης