Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η ένταση Ουγγαρίας - Ουκρανίας μετά την απόφαση για αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Βαθαίνει η ένταση Ουγγαρίας - Ουκρανίας μετά την απόφαση για αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Ουγγαρία - Ουκρανία: Βαθαίνει η διμερής ένταση μετά την απόφαση των ουγγρικών αρχών για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας εκλήθη σήμερα 28/9 ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη χώρα, μετά τις κατηγορίες της Βουδαπέστης ότι το Κίεβο προσπαθεί να εμποδίσει μια συμφωνία που σύναψε με τη Ρωσία για την αγορά φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Sizarto σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι αυτό ισοδυναμεί με "παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας».
Η Ουγγαρία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές της υποθέσεις χθες Δευτέρα αφού το Κίεβο επέκρινε τη Βουδαπέστη για την υπογραφή ενός συμβολαίου διάρκειας 15 ετών για την αγορά φυσικού αερίου από τη Gazprom.
Η Ουκρανία, που πρόκειται να χάσει εκατομμύρια από τέλη διέλευσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ουγγαρία είναι "καθαρά μια πολιτική, οικονομικά παράλογη απόφαση" και ότι βλάπτει τις διμερείς σχέσεις.
Σε απάντηση ο Sizarto κατηγόρησε το Κίεβο για ανάμιξη στα εσωτερικά της Ουγγαρίας.
«(Η ευρωπαϊκή) κατανάλωση φυσικού αερίου δεν θα μειωθεί, ούτε και ο ρόλος της Gazprom», τόνισε ο Ούγγρος υπουργός μετά την υπογραφή της συμφωνίας από στελέχη της ρωσικής εταιρείας και της ουγγρικής εταιρείας ενέργειας ΜVM.
«Για την Ουγγαρία η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα ζήτημα ασφαλείας, κυριαρχίας και οικονομίας και όχι τόσο ένα πολιτικό ζήτημα», πρόσθεσε.
«Δεν μπορείς να ζεστάνεις τα σπίτια με πολιτικές δηλώσεις», κατέληξε ο Sizarto.
Μέχρι πρότινος το ρωσικό αέριο διερχόταν κυρίως μέσω της Ουκρανίας για να φτάσει στην Ευρώπη, όμως πλέον η Ρωσία έχει διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές της οδούς, κατασκευάζοντας έναν υποθαλάσσιο αγωγό, τον Nord Stream, που μεταφέρει αέριο απευθείας στη Γερμανία, όπως και τον TurkSteam που τη συνδέει με την Τουρκία.
Βάσει της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε με την Ουγγαρία στα τέλη Αυγούστου και υπεγράφη χθες Δευτέρα, από την 1η Οκτωβρίου η Gazprom θα παραδίδει ετησίως 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στην Ουγγαρία μέσω δύο οδών: 3,5 δισ. κυβικά μέτρα μέσω Σερβίας και 1 δισ. μέσω Αυστρίας.
Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η συμφωνία, εκτός από πολιτικές συνέπειες, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει αν σέβεται τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κανόνες.
«Η Ουγγαρία θα αρχίσει να λαμβάνει αέριο από τη Gazprom την 1η Οκτωβρίου μέσω του TurkStream και των αγωγών της νοτιοανατολικής Ευρώπης», εξήγησε ο επικεφαλής της Gazprom A. Miller.
Ο TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ο αγωγός NordStream στον βυθό της Βαλτικής έχουν στόχο η Ρωσία να παρακάμψει τον πολιτικό της εχθρό, την Ουκρανία, κατά τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης