Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Εκλογές: H Μerkel συνεχάρη τον Scholz για τη νίκη του - «Άδειασμα» στον Laschet

Γερμανία - Εκλογές: H Μerkel συνεχάρη τον Scholz για τη νίκη του - «Άδειασμα» στον Laschet
Η Merkel συνεχάρη τον Scholz για την επιτυχία του, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Τον υποψήφιο καγκελάριο των σοσιαλδημοκρατών Olaf Scholz συνεχάρη η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, για την επιτυχία του στις εκλογές, τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία που επεφύλαξε βαρύ πλήγμα στο στρατόπεδο των συντηρητικών, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Merkel, η οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της, δεν είχε αντιδράσει μέχρι σήμερα στα εκλογικά αποτελέσματα που έφεραν στην πρώτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εξασφάλισαν στην Χριστιανοδημοκρατική/Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/CSU) την χειρότερη επίδοση.
Η καγκελάριος «άδειασε» τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός της, Armin Laschet, ο οποίος δεν έχει συγχαρεί τον Scholz, καθώς υποστηρίζει ότι δεν προέκυψε ξεκάθαρος νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Σεπτεμβρίου.

Πρόεδρος υπό προθεσμία ο Laschet

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η απογοήτευση και αγανάκτηση στα χριστιανικά κόμματα, το CDU και το βαυαρικό CSU, είναι μεγάλη.
Οι συνέπειες του εκλογικού τους αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές την Κυριακή συνεπάγονται με τη μείωση της εκλογικής δύναμης κατά σχεδόν εννέα μονάδες στο 24,1% - το χαμηλότερο ποσοστό σε εθνικές εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, την ανάδειξη  των Σοσιαλδημοκρατών σε πρώτο κόμμα, τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά 1/5, τον ορατό κίνδυνο οι Χριστιανοδημοκράτες να είναι στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας μόνιμα τρίτο κόμμα.
Το πολιτικό μέλλον του Laschet κρέμεται από μια κλωστή.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η καρατόμησή του στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος τη Δευτέρα.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο επιβίωσε είναι η πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους.
Τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής αν θα διαπραγματευτούν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με το CDU και το CSU.
Η προοπτική να κυβερνήσουν επέβαλε μια προσωρινή ανακωχή στα χριστιανικά κόμματα.
Μόνο αν εμφανιστούν ενωμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση, επεσήμανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Markus Soeder.
Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι CDU/CSU καταθέτουν μια «πρόταση», αλλά δεν είναι αυτά που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για διερευνητικές συνομιλίες με τα άλλα κόμματα.
Αυτός είναι ο ρόλος του νικητή των εκλογών, δηλαδή του SPD.
Αποδέκτης της επισήμανσης ήταν ο Laschet.
Παραπέμποντας στη σχετικά μικρή διαφορά του ποσοστού των χριστιανικών κομμάτων από αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, είχε υποστηρίξει ότι δικαιούται ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης