Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Βεβαιότητα στο SPD, πως θα σχηματίσει κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους μέχρι τα Χριστούγεννα

Γερμανία: Βεβαιότητα στο SPD, πως θα σχηματίσει κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους μέχρι τα Χριστούγεννα
Μια κυβερνητική συμμαχία SPD με τους Πράσινους και το FDP - που ονομάστηκε συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» σύμφωνα με τα αντίστοιχα χρώματα των κομμάτων - θα είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Σχετικά Άρθρα

Μία τριμερής γερμανική κυβέρνηση με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα μέχρι το τέλος του 2021, δήλωσε ο συμπρόεδρος του SPD, Norbert Walter-Borjans.
Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το κόμμα του, που κέρδισε τις ομοσπονδιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής (26/9/2021) με μικρή διαφορά θα μπορούσε να συμφωνήσει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Μια κυβερνητική συμμαχία SPD με τους Πράσινους και το FDP - που ονομάστηκε συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» σύμφωνα με τα αντίστοιχα χρώματα των κομμάτων - θα είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι στη θέση της μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Walter-Borjans στην Welt am Sonntag.

Χωρίς διερευνητικές συνομιλίες;

«Δεν χρειάζεται να διεξάγουμε διερευνητικές συνομιλίες μέχρι να καταφέρουμε αυτή τη φορά τη συγκρότηση της εν λόγω κυβέρνησης», σημείωσε.
«Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο και να τις ολοκληρώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία διαρκούν συνήθως αρκετές εβδομάδες ή μήνες.
Μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, τέτοιες διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Πάντως το SPD πρόκειται να διεξαγάγει διερευνητικές συνομιλίες τόσο με τους Πράσινους όσο και με το FDP την Κυριακή (3/10).
Τα δύο μικρότερα κόμματα συναντήθηκαν την Παρασκευή (1/10) για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ηγέτη του FDP, Christian Lindner , διεξήχθησαν σε «καλό κλίμα».

Οι διαφωνίες των «μικρών»

Οι Πράσινοι και το FDP, που διαφωνούν σε μία σειρά ζητημάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά τη νίκη του SPD στις εκλογές.
Τόσο το SPD όσο και το η χριστιανοδημοκρατική ένωση (CDU/CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου, Angela Merkel, το οποίο βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό παραδοσιακά προσφεύγουν σε μικρότερα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν το SPD να ηγηθεί μίας κυβέρνησης.
Η Merkel, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, σχεδιάζει να παραιτηθεί μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης