Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Ναυαγεί» εξαιτίας της γραφειοκρατίας το σχέδιο Draghi για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιταλία: «Ναυαγεί» εξαιτίας της γραφειοκρατίας το σχέδιο Draghi για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters για την πορεία των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η ιταλική κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi προεβαλλε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων, με απώτατο στόχο να επανεκκινήσει την βαριά τρωθείσα εθνική οικονομία μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι πολιτικές διαμάχες και η επί μακρόν διαβρωτική γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα της χώρας άρχισαν να του δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην άντληση των ευρωπαϊκών πόρων, επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.

Φορολογία και ανταγωνισμός

Επί εβδομάδες η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερβεί τις διχογνωμίες στους κόλπους του πολυκομματικού κυβερνώντος συνασπισμού με αφορμή αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, που είχε από τα τέλη Ιουλίου υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.
Οι παραπάνω πολιτικές περολαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης που υπέβαλε στην Ε.Ε. τον Απρίλιο η Ιταλία και προβλέπει επενδύσεις σε υποδομές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια 200 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εξαετίας.

Θετικη΄εκκίνηση

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιταλικών Βιομηχανιών, Carlo Bonomι, τόνισε ότι «οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θέτουν εν κινδύνω τις επόμενες δόσεις και, υπεράνω όλων, κωλυσιεργούν την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης».
Ο Mario Draghi ξεκίνησε πολύ καλά, ανταποκρίθηκε στις αρχικές προδιαγραφές για να αποδεσμευθεί η δόση των 25 δισ. ευρώ, τα οποία και δόθηκαν στη χώρα τον Αύγουστο.

Επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης

Επίσης, συγκρότησε μια συμμαχία ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί η έντονα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης κυρίως όσον αφορά υποθέσεις ποινικές.
Οι δε νέοι κανόνες για την ταχύτερη εκδίκαση αστικών υποθέσεων τείνουν να εγκριθούν από τη Βουλή.
Ωστόσο, από τους 51 στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης για το 2021, οι 38 έχουν αφεθεί για το τέταρτο τρίμηνο και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση, ακριβώς την ώρα που πρέπει να σπεύσει, αργοπορεί.
Οι ειδικοί επίτροποι για την εποπτεία των έργων υποδομής απευθύνθηκαν προσφάτως στην κυβέρνηση με επιστολή τους διαμαρτυρόμενοι για τη γραφειοκρατία.
Αλλος συνάδελφός του υπεύθυνος για τους λιμένες της δυτικής Σικελίας, προειδοποίησε ότι εάν η κρατική γραφειοκρατία εξακολουθήσει να ολιγωρεί, «τότε θα βρεθούμε ενώπιον ενός εμποδίου τόσο αξεπέραστου όσο και το Σινικό Τείχος».

Έκκληση για οδικό χάρτη

To υπουργικό συμβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς να καταθέσουν έναν οδικό χάρτη για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, προσθέτοντας ότι εξετάζει νέα μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων.
Ο Mario Draghi αντιμετωπίζει τις ίδιες αντιξοότητες που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την Ιταλία και αυτές είναι ο κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό, η γραφειοκρατία και η σχεδόν αιώνια ψηφοθηρία.
Οι μεγάλες πόλεις της Ιταλίας στις 3-4 Οκτωβρίου εκλέγουν δημάρχους και τα κόμματα στην κυβέρνηση Draghi δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους εκλογείς τους.
«Ζούμε μια συλλογική ψευδαίσθηση πως μια ομάδα τεχνοκρατών μπορεί να φτιάξει τα πάντα, αλλά εδώ μιλάμε για πολιτικές και όχι τεχνοκρατικές αποφάσεις, οπότε υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα», τονίζει εύστοχα εν κατακλείδι ο πανεπιστημιακός Etorio Sicano.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης