Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Νέος πρωθυπουργός ο Kishida - Πράσινο φως από το κοινοβούλιο

Ιαπωνία: Νέος πρωθυπουργός ο Kishida - Πράσινο φως από το κοινοβούλιο
Ο Kishida θα πρέπει τώρα να εργαστεί για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας

Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξελέγη ο 64χρονος Fumio Kishida, ο οποίος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας και αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Kishida συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, αφού την προηγούμενη Τετάρτη εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Η απερχόμενη κυβέρνηση του 72χρονου Yoshihide Suga παραιτήθηκε σήμερα το πρωί.
Ο Kishida θα πρέπει τώρα να εργαστεί για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας αποφεύγοντας όμως την αναζωπύρωση της πανδημίας της covid-19, αλλά και να αντιμετωπίσει ένα τεταμένο γεωπολιτικό πλαίσιο με τις απειλές που αντιπροσωπεύουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Εκλογές στις 31 Οκτωβρίου;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, από το 2012 ως το 2017 στην κυβέρνηση του Sinzo Abe, αναμένεται να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές το αργότερο τον Νοέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι το PLD κινδυνεύει να χάσει έδρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει ξανά τις εκλογές μπροστά σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου, καθώς η εντολή των μελών της κάτω βουλής της Ιαπωνίας εκπνέει στις 21 Οκτωβρίου και οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι την 28η Νοεμβρίου το αργότερο.
Αν συμβεί αυτό, ο Kishida κινδυνεύει να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.
Εξάλλου στον ιαπωνικό Τύπο υπάρχουν ήδη διαρροές για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις δύο μεγάλες πτέρυγες που κυριαρχούν στο PLD: αυτή υπό τον 67χρονο πρώην πρωθυπουργό Abe και αυτή του 81χρονου απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Taro Aso, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νίκη του Kishida στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Παράλληλα υπάρχει συνέχεια και με την απερχόμενη κυβέρνηση καθώς κάποιοι υπουργοί της θα διατηρήσουν τα πόστα τους.
Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzukiι, 68 ετών, είναι γαμπρός του Taro Aso.
Ο Suzuki έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και Ολυμπιακών Αγώνων και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Zenko Suzuki.
Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Toshimitsu Motegi, 65 ετών, αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του, όπως και ο Nobuo Kishi, υπουργός Άμυνας.
Ο 62χρονος Kisi είναι ο μικρότερος αδελφός του Sinzo Abe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης