Διεθνή

Γερμανία: Βέβαιο το SPD για κυβερνητική συμμαχία με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Γερμανία: Βέβαιο το SPD για κυβερνητική συμμαχία με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες
Να μην υπάρχουν από τώρα «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ζήτησε ο γ.γ. του SPD
Σχετικά Άρθρα

Βέβαια για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες εμφανίζονται υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία.
Σε δηλώσεις του ο Karl Lauterbach, εκπρόσωπος του SPD για θέματα υγείας, είπε ότι «θα έχουμε συνασπισμό SPD - Πρασίνων – Φιλελευθέρων.
«Είμαι πεπεισμένος, θα έχουμε συνασπισμό «Φανάρι» και θα είναι μάλιστα ένας καλός συνασπισμός: με σύγχρονη κοινωνική πολιτική από το SPD, με επιθετική περιβαλλοντική πολιτική από τους Πράσινους, με ελευθερίες και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή από το FDP.
Αντιθέτως ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU - Πρασίνων - Φιλελευθέρων) δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα σταθερός, καθώς οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα ήταν πολύ ισχυρές» υποστήριξε ο Lauterbach.
Από την πλευρά του ο γ.γ. του SPD Lars Klingbeilτόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».
«Το θέμα τώρα είναι να διαχειριστούμε τη μεγάλη πρόκληση για την Γερμανία», τόνισε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, η φθηνότερη στέγη και οι σταθερές συντάξεις παραμένουν πολύ σημαντικά θέματα για το SPD».

Θετικοί οι Πράσινοι, επιφυλάξεις από το FDP

Εν τω μεταξύ, για «καλές και δυναμικές συνομιλίες» με το SPD έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής των Πρασίνων Michael Kelner, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει ασφαλώς μεγαλύτερη συνάφεια.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό.
Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο Γενικός Γραμματέας Volker Wissing προειδοποίησε για τον κίνδυνο το κόμμα του να συγκρουστεί με το SPD και τους Πράσινους σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι εφικτός μόνο ένας νέος «μεγάλος» συνασπισμός, μεταξύ του SPD και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).
«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει αυτή τη φορά να υπάρξει πολύ καλός συντονισμός», τόνισε o Wissing.
Μετά την αυριανή συνάντηση των αντιπροσωπειών CDU/CSU και Πρασίνων αναμένεται να συσκεφθούν τα όργανα των κομμάτων, με στόχο την έναρξη διευρυμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ τριών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης