Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις -1,3% για S&P 500, στο -2,14% ο Nasdaq - Ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Πιέσεις -1,3% για S&P 500, στο -2,14% ο Nasdaq - Ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Πιέσεις στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

 Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 4/10 οι δείκτες στη Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να είναι πρωταγωνιστής στις απώλειες, καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πολιτικό παζάρι στην Ουάσινγκτον για τo χρέος και το πακέτο επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου Biden.
Ο πρόεδρος Biden κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν υιοθετήσει μια απερίσκεπτη θέση καθώς αρνούνται να ψηφίσουν μαζί με τους Δημοκρατικούς για να αυξηθεί το χρέος των ΗΠΑ προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορεί να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες της και να εξυπηρετεί τα χρέη της.
Στο αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι ανησυχίες για την έκρηξη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα και η επικείμενη μείωση των αγορών από την Fed στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,56% την προηγούμενη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,94% στις 34.002,92 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υπoχώρησε  -1,3% στις 4.300,46 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -2,14% στις 14.255,49 μονάδες

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο επενδύσεων στις υποδομές και τις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζονται χωρίς να έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Δημοκρατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τα προτεινόμενα προγράμματα ή και τη διάρκεια τους ώστε να περιοριστεί το συνολικό μέγεθος του πακέτου κοινωνικών δαπανών από τα 3,5 τρισ. δολάρια που είναι σήμερα.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις το ΔΣ της Bally’s Corp έχει αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδιων μετοχών της εταιρείας, στα 350 εκατ. δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία καζίνο ανακοίνωσε ότι η κίνηση της έρχεται μετά από την εξαγορά της Gamesys Group και το κλείσιμο ενός νέου πακέτου χρέους, 4.07 δισ. δολαρίων.
Το πρόγραμμα επιτρέπει στην Bally’s να επαναγοράσει μετοχές μέσω open-market συναλλαγών, μέσω επιταχυνόμενων επαναγορών μετοχών ή συναλλαγών ανταλλαγής.
Το πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου της Bally’s, που περιλαμβάνει πληρωμή μερισμάτων, διαμορφωνόταν στα 350 εκατ. Δολάρια στις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές


Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου, με τις πιέσεις στο τέλος να εντείνονται υπό το βάρος και των μεγάλων απωλειών στη Wall Street.
Το κλίμα στις αγορές παραμένει εύθραυστο εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για τον κίνδυνο μιας άτακτης πτώχευσης του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande.
Ειδικότερα, σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εξαγορά της μονάδας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας του κινεζικού κολοσσού.

Οι Global Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι η China Evergrande θα πουλήσει το ήμισυ της συμμετοχής της στη μονάδα διαχείρισης ακινήτων της, στην Hopson Development έναντι άνω των 5 δισ. δολαρίων.
Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο η Evergrande όσο και η Hopson ζήτησαν την αναστολή των συναλλαγών των μετοχών τους πριν από τη συμφωνία.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν την πρώτη πλήρη εβδομάδα διαπραγμάτευσης του μήνα μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, με τις ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό, το tapering της Fed και την αύξηση των επιτοκίων να κυριαρχούν.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ενώ συνεδριάζει και ο OPEC+ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει ανοδικά την υφιστάμενη συμφωνία για αύξηση των προμηθειών κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,8% στις 15.036,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% στις 6.477,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.011,01 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, από 19,6 τον Σεπτέμβριο στις 16,9 μονάδες τον Οκτώβριο - ήταν πολύ χαμηλότερος από την πρόβλεψη για περίπου 19 μονάδες.
Σημαντική πτώση σημείωσε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού Sentix.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, από 19,6 τον Σεπτέμβριο στις 16,9 μονάδες τον Οκτώβριο - ήταν πολύ χαμηλότερος από την πρόβλεψη για περίπου 19 μονάδες.
«Τα σημάδια για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να υποδηλώνουν επιβράδυνση στη μέση του οικονομικού κύκλου.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη μέση του οικονομικού κύκλου προχωρά στις μεγάλες οικονομίες - πρωτίστως στις ΗΠΑ», σημειώνεται στην έκθεση.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η BMW αυξάνει την πρόβλεψη περιθωρίου κέρδους στον τομέα του αυτοκινήτου από 7% - 9% σε 9,5% - 10,5% για το οικονομικό έτος 2021.
Παρά την έλλειψη ημιαγωγών, που αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την παραγωγή και τις παραδόσεις στους επόμενους μήνες, η γερμανική εταιρεία εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες θετικές επιπτώσεις από την τιμολόγηση τόσο των νέων όσο και των παλαιότερων οχημάτων θα αντισταθμίσουν το αρνητικό κλίμα.
Η ταμειακή ροή υπολογίζεται να φτάσει τα 6,5 δισ. ευρώ.
Η HeidelbergCement πουλάει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου της και της βελτίωσης του περιθωρίου.
Η γερμανική εταιρεία τσιμέντου ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνίες για την πώληση των περιφερειακών της δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων έτοιμου σκυροδέματος στην Καταλονίας, στη Μαδρίτη και στην Αστουρια, και τις δραστηριότητες έτοιμου σκυροδέματος στις Βαλεαρίδες Νήσους.
Η εταιρεία δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες ούτε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Η HeidelbergCement έχει δραστηριότητες στην Ισπανία από το 1007 και δήλωσε πως θα συνεχίσει να προμηθεύει τους πελάτες στις υπόλοιπες ισπανικές περιοχές με προϊόντα από όλες τις γραμμές παραγωγής της, το τσιμέντο και το έτοιμο σκυρόδεμα.
Η βρετανική κατασκευαστική NMCN Plc δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητες της χωρίς νέα χρηματοδότηση, και σχεδιάζει να καλέσει διαχειριστές από τη Grant Thornton.
Η εταιρεία ανέμενε 24 εκατ. στερλίνες (32,63 εκατ. δολάρια) σε νέα χρηματοδότηση από μία εταιρεία των πρώην στελεχών της Stobart.
Ωστόσο δήλωσε ότι απέτυχε να ετοιμάσει τους λογαριασμούς της εγκαίρως ώστε να εισρεύσουν τα κεφάλαια.
Η NMCN ανακοίνωσε ότι έχει λάβει ενδεικτικές προσφορές από συγκεκριμένα μέρη για την εξαγορά τμημάτων των δραστηριοτήτων και μονάδων της, και ότι είναι σε συνομιλίες με άλλους για παρόμοιες συμφωνίες.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία με φόντο την Evergrande

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει πτώση -2,19%
Σε αναστολή τέθηκε η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande, σήμερα, προκαλώντας νέες αναταράξεις στις αγορές, καθώς επέστρεψε η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητά της να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Επίσης, σε αναστολή τέθηκαν και οι μετοχές της Evergrande Property Services, με την εταιρεία να δηλώνει ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με μια «πιθανή γενική προσφορά για τις μετοχές της.
Ο όμιλος ακινήτων παρακολουθείται στενά από ξένους επενδυτές και τοπικές ρυθμιστικές αρχές αφού έχασε δύο σημαντικές πληρωμές τόκων στα ομόλογα δολαρίου που έχει εκδώσει.
Οι χαμένες πληρωμές ενδέχεται να μην προκαλέσουν κατ 'ανάγκη μια αθέτηση υποχρεώσεων διότι η καθεμία έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών, προτού η πληρωμή θεωρηθεί αθέτηση.
Η Evergrande δέχεται επίσης πιέσεις από εργολάβους και υπαλλήλους στους οποίους οφείλονται πάνω από 300 δισ. δολάρια.
Τις τελευταίες ημέρες, οι τράπεζες της Wall Street και τα χρηματοπιστωτικά αδιέξοδα αποκάλυψαν κι άλλες υποχρεώσεις που ενδέχεται να έχει η Evergrande με τη μορφή εγγυήσεων που μπορεί να προσθέσουν στο χρέος της.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα.
O Αsia Dow σημείωνε πτώση 0,7% στις 3.790 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 28.444 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε πτώση 2,17% στις 24.036 μονάδες.
Κλειστές παραμένουν οι αγορές σε Κίνα και Νότια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης