Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τροχιά ανάκαμψης η Wall Street - Άνοδος +1,05% ο S&P 500

Σε τροχιά ανάκαμψης η Wall Street - Άνοδος +1,05% ο S&P 500

Σε τροχιά ανάκαμψης η Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα 5/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να περνάει  στην αντεπίθεση μετά το χθεσινό του κλείσιμο στο -2,1%.

Η Wall Street έχει βρεθεί σε ένα καθοδικό κανάλι μετά τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και τις δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας J. Powell που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η Fed να ξεκινήσει σύντομα να μειώνει τις αγορές ομολόγων προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των αγορών μέχρι τα μέσα του 2022.
Αυτό οδήγησε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, με αρκετούς να περιμένουν πλέον την πρώτη αύξηση στο τέλος του 2022.
Σε αυτό έχει συμβάλει και το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.
Η επιφυλακτικότητα στην αμερικανική αγορά έχει προκληθεί από το πρόσφατο άλμα των αποδόσεων των ομολόγων, το οποίο έχει κάνει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις υψηλά μετοχές τεχνολογίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τα μελλοντικά τους κέρδη λιγότερο ελκυστικά.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν ελαφρώς ανοδικά στο 1,48% τη Δευτέρα, αφού έφτασε στο υψηλό 1,56% την περασμένη εβδομάδα.
Η αμερικανική οικονομία θα περάσει σε ύφεση, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο δανεισμού πριν από μία άνευ προηγουμένου αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων των ΗΠΑ, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Janet Yellen.
«Θεωρώ τη 18η Οκτωβρίου ως προθεσμία. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης, να είμαστε σε τέτοια θέση που να έχουμε έλλειψη πόρων για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης», δήλωσε η Yellen κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Squawk Box».
«Πιστεύω απόλυτα ότι θα προκαλέσει επίσης ύφεση», πρόσθεσε.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,92% στις 34.314,67 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,05% στις 4.345,72 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,25% στις 14.433,83 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας διευρύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο 2021.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,2% στα 73,3 δισ. δολ. έναντι 70,5 δισ. δολ. τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν διεύρυνση του ελλείμματος στα 70,5 δισ. δολ.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,5% στα 213,7 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,4% στα 287 δισ. δολ.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τα ετήσια έσοδα η PepsiCo, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας αυξάνει τη ζήτηση για αναψυκτικά στα θέατρα και τα εστιατόρια.
Οπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 7% το τρίτο τρίμηνο, καθώς το restart της οικονομίας και η άρση των περιορισμών ενθάρρυναν τον κόσμο να επιστρέψει σε δημόσιους χώρους και να πιει αναψυκτικά.
Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι τα έσοδα το 2021 θα αυξηθούν περίπου 8%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 6%.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,6% φτάνοντας στα 20,19 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου - ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 19,39 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της IBES από την Refinitiv.

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με πρωταγωνιστές τεχνολογία και τράπεζες

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας ώθηση από το άλμα των ευρωπαϊκών τραπεζών και την ισχυρή ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις.
Στην Ευρώπη οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και να παρακολουθούν τις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην κινεζική οικονομία και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται κατά 0,9% ενώ οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχωρούν κατά 0,2%.
Η μετοχή της Infineon Technologies ενισχύθηκε κατά 1,9% αφού επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για τα έσοδα του 2021 και ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων την επόμενη χρονιά.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο +1,05% στις 15.194,49 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε +1,5% στις 6.576,28 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε +0,9% στις 7.077,10 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άλμα 13,4% έκαναν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκαν υψηλότερα κατά 13,5%.
Kατά 1,1% αυξήθηκαν οι τιμές στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Έναν μήνα πριν είχαν ενισχυθεί κατά 2,5% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 2,0% στον τομέα της ενέργειας, ενώ ήταν 1,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά, 0,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 0,3% για τα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα και κατά 0,2% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Οι τιμές παραγωγού εξαιρουμένης της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις υψηλότερες ετήσιες κινήσεις να καταγράφονται στην Ιρλανδία (+54,8%), στο Βέλγιο (+23,9%) και στη Δανία (+23,8%).
Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης κατέβασαν ταχύτητα από το υψηλό των 15 ετών που είχαν σκαρφαλώσει τον Ιούλιο, καθώς οι ελλείψεις πρώτων υλών είχαν επίπτωση και στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) - που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες - υποχώρησε στις 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι πρόβλεψης για 56,1 κι ενώ τον Αύγουστο ήταν στις 59,0.
Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο, αν και η επιχειρηματικότητα παραμένει σε ανάπτυξη - υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, χαμηλότερα δείχνει συρρίκνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου ήταν μεταξύ των πιο μεγάλων στην ιστορία των 23 ετών της συλλογής στοιχείων.

Σε χαμηλό έτους οι αγορές της Ασίας

Σε χαμηλό έτους υποχώρησαν οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off στη Wall Street.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -0,67% στις 3.770 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες- 2,19% στις 27.822 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο +0,4% στις 24.137μονάδες.
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές της Κίνας, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης