Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα σε ομόλογα και ενέργεια

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα σε ομόλογα και ενέργεια

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall με φόντο τα μάκρο και ομόλογα

Σχετικά Άρθρα

Διέγραψε τις ενδοσυνεδριακές της απώλειες η Wall Street και έκλεισε σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα στοιχεία της ADP που έδειξαν αλματώδη αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδια της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των αγορών ομολόγων και εξομάλυνση των επιτοκίων.
Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ωστόσο φαίνεται να εκτροχιάζει τις ελπίδες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σήμερα κερδίζει άλλες 2 μονάδες βάσης σκαρφαλώνοντας στο 1,544% καθώς οι επενδυτές βλέπουν ένα πρωτοφανές ράλι στις τιμές της ενέργειας να οδηγεί σε άλμα τον πληθωρισμό.
Η άνοδος των αποδόσεων και ο κίνδυνος μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα που θα κορυφώνεται η ζήτηση λόγω του χειμώνα έχουν πλήξει το επενδυτικό κλίμα.
Η επενδυτική προσοχή στρέφεται στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της απασχόληση ενόψει της έκθεσης του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή για τις νέες θέσεις εργασίας και τον δείκτη ανεργίας.
O ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 568.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου ADP.
Η μέτρηση αυτή ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για 428.000 νέες θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ, η μέτρηση του Αυγούστου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στις 340.000 από 374.000.
«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο παρά την επιβράδυνση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όπου δημιουργούνταν κατά μέσο όρο 748.000 νέες θέσεις
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 568.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία για την απασχόληση βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής τους τελευταίους μήνες καθώς η αμερικανική Fed αξιολογεί την κατάσταση στην αγορά εργασίας για να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ανακοινώσει την μείωση των αγορών από τον Νοέμβριο.Στο μεταξύ, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η προβληματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group να αθετήσει το χρέος της, πυροδοτώντας κλυδωνισμούς στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα και οικονομία της Κίνας.
Οι μετοχές της εταιρείας έχουν τεθεί σε αναστολή από τη Δευτέρα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,3% στις 34.416,99 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,41% στις 4.363,56 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,47% στις 14.501,91 μονάδες
dow.JPG


Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Boston Scientific ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την Baylis Medical έναντι 1,75 δισ. δολαρίων σε μετρητά.
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ιατρικών συσκευών ανακοίνωσε ότι η Baylis απασχολεί περίπου 800 εργαζόμενους και αναμένει να εμφανίσει πωλήσεις 200 εκατ. δολαρίων στο επόμενο έτος.
Η Boston Scientific τόνισε πως η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί στο α΄ εξάμηνο του 2022.
Η Dow ανακοίνωσε ότι αναμένει να αυξήσει τα βασικά της κέρδη κατά 3 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 και παρουσίασε τα σχέδια της για την κατασκευή μιας νέας μονάδας αιθυλενίου και παραγώγων καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στη συσκευασία, στα ειδικά πλαστικά, στα χρώματα και σε κάποιες άλλες δραστηριότητες, αναμένεται να αποφέρουν περί τα 2 δισ. επιπλέον EBITDA, και ότι η νέα μονάδα αιθυλενίου αναμένεται να αποφέρει περίπου 1 δισ. δολάρια EBITDA ως το 2030.
Η Dow επίσης υπέγραψε οκτώ νέες συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας σε Ευρώπη και Αμερική, για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων από την ενέργεια που χρησιμοποιεί μια εταιρεία για τις δραστηριότητες της, κατά περισσότερο από 600.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.


Πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων

Διεύρυναν τις απώλειες τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη στο κλίμα έντονης ανησυχίας που έχει διαμορφώσει για τον πληθωρισμό το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και με φόντο την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.
Οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να ενισχύονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την επικείμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής σε μια λιγότερο διευκολυντική κατεύθυνση.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη βρίσκονται σε τροχιά έντονης κλιμάκωσης, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια των τίτλων σταθερού εισοδήματος στο περιθώριο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της μείωσης των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη από το ΔΝΤ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία κινείται αντίστροφα προς την τιμή του, διαπραγματεύεται στο 1,138%, ήτοι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2019.
Η απόδοση του 10ετούς Bund της Γερμανίας βρέθηκε στο -0,162% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κρατικά ομόλογα τείνουν να υποχωρούν σε τιμή όταν οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός ή τα υψηλότερα επιτόκια θα διαβρώσουν τις πραγματικές αποδόσεις από τις πληρωμές σταθερού εισοδήματος των τίτλων.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,46% στις 14.973,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,26% στις 6.493,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση -1,15% στις 6.995,87 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο 0,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 2,6% στην Ευρωζώνη και κατά 2,1% στην ΕΕ.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες στην Ευρωζώνη, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν 1,1%.
Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στη Μάλτα (+2,7%), την Ιρλανδία (+2,5%) και τη Σλοβακία (+2,0%).
Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε σε Δανία (-1,4%), Εσθονία και Γαλλία (αμφότερα -1,2%).
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Αύγουστο, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης από το εξωτερικό ύστερα από δύο μήνες ασυνήθιστα ισχυρής αύξησης χάρη σε μεγάλα συμβόλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για προϊόντα 'Made in Germany' μειώθηκαν κατά 7,7% σε μηνιαία βάση.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση 2,1% σε μηνιαία βάση.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πασχίζουν να καλύψουν την αύξηση στη ζήτηση από τις αρχές του έτους, λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλων ενδιάμεσων αγαθών, που συγκρατεί την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η σημαντική μείωση σε μηνιαία βάση ήταν εν μέρει αποτέλεσμα προηγούμενων παραγγελιών για αεροσκάφη, πλοία και άλλα μεγάλα οχήματα, που είχαν οδηγήσει τις παραγγελίες σε αύξηση 4,9% τον Ιούλιο και 4,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
Εξαιρουμένης της επίπτωσης αυτής, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 5,1% τον Αύγουστο.
Ένας ακόμα λόγος για τη μείωση ήταν η χαμηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό, κυρίως από πελάτες εκτός της ευρωζώνης.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πώληση νέων μετοχών σχεδιάζει η τουριστική εταιρεία TUI για να αντλήσει 1,1 δισ. ευρώ με στόχο να συγκεντρώσει μετρητά για να μειώσει τα χρέη της πανδημίας.
Η TUI έχει συγκεντρώσει δισ. ευρώ από τρία προγράμματα διάσωσης από τότε που χτύπησε η πανδημία.
Η επιστροφή σε θετικές ταμειακές ροές το περασμένο καλοκαίρι δίνει στη διοίκηση μια ανάσα καθώς σχεδιάζει την έξοδο από την κρίση, με την προϋπόθεση ότι η ανάκαμψη δεν θα υποχωρήσει ξανά.
Η γερμανική αεροπορική Lufthansa έλαβε ισχυρή υποστήριξη των επενδυτών για την έκδοση μετοχών 2,14 δισ. ευρώ, προσφέροντας κάποια ενθάρρυνση στις ταξιδιωτικές εταιρείες που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στης κρίσης του κορωνοϊού.
Η εταιρεία τόνισε ότι η έκδοση τίτλων καλύφθηκε κατά 98,36% από τους επενδυτές και ότι θα έβγαζε στην αγορά τις υπόλοιπες μετοχές σύντομα.
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν να αποπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος της κυβερνητικής διάσωσης των 9 δισ. ευρώ που έλαβε στο προηγούμενο έτος, για να παραμείνει.
Η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ένα πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ύψους 841 εκατ. ευρώ.
Είναι μέρος των σχεδίων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, να πληρώσει 1,7 δισ. ευρώ (αντίστοιχα στο 40% των υποκείμενων κερδών α΄ εξαμήνου), στους μετόχους της μέσω μερισμάτων και αγορών ίδιων μετοχών.
Οι μέτοχοι έχουν προθεσμία μέχρι 17 Δεκεμβρίου να παραδώσουν τις μετοχές τους, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση προς τις αρχές του χρηματιστηρίου.
Η Santander ανέφερε πως ο αριθμός των μετοχών που μπορεί να αποκτηθούν θα εξαρτηθεί από τη μέση τιμή στην οποία εξαγοράζονται, αλλά δεν θα υπερβεί σε κάθε περίπτωση το 9,7% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης καθώς ανακοίνωσε αύξηση 16,6% στα κέρδη α΄ εξαμήνου 2021 και αυξημένες πωλήσεις, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και με τις ελλείψεις στο προσωπικό και τις δύσκολες συγκρίσεις με το προηγούμενο έτος.
Ο όμιλος προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη λιανικής για το 2021-2022 θα διαμορφωθούν στα 2,5-2,6 δισ. στερλίνες (3,40-3,54 δισ. δολάρια), έχοντας προηγουμένως προβλέψει παρόμοιο αποτέλεσμα για την περίοδο 2019-2020.
Η Tesco εμφάνισε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη λιανικής ύψους 1,386 δισ. στερλίνων στο α΄ εξάμηνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,262 δισ. στερλίνες και τις 1,192 δισ. στερλίνες στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι πωλήσεις α΄ εξαμήνου αυξήθηκαν 2,6% στα 27,3 δισ. στερλίνες, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 1,2% έχοντας αυξηθεί 0,5% στο α΄ τρίμηνο.
Η Tesco ανακοίνωσε την καταβολή προσωρινού μερίσματος 3,2 πενών, αντίστοιχα με το προηγούμενο έτος.

Πιέσεις στην Ασία

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, με φόντο την έκρηξη στις τιμές του brent.
Η Reserve Bank of New Zealand αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5%.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -0,6% στις 3.743 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -1,05% στις 27.528 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -0,51% στις 23.978 μονάδες.
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές της Κίνας, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης