Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Ξανά αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Kurz - Παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση - Τι απαντά ο ίδιος

Αυστρία: Ξανά αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Kurz - Παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση - Τι απαντά ο ίδιος
Μεταξύ του 2016 και του 2018 ο Kurz φέρεται να χρησιμοποίησε πόρους του υπουργείου για να χρηματοδοτήσει εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπος με νέα δικαστική περιπέτεια είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία

«Όπως και πριν οι κατηγορίες επινοήθηκαν ακολουθώντας το ίδιο σύστημα, κάποια αποσπασματικά SMS απομονώθηκαν και μπήκαν σε άλλα κείμενα δημιουργώντας εγκληματικές κατηγορίες. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι κατηγορίες θα αποδειχτούν και πάλι λανθασμένες» δήλωσε ο Kurz.

Μεταξύ του 2016 και του 2018 ο Kurz φέρεται να χρησιμοποίησε πόρους του υπουργείου για να χρηματοδοτήσει εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον.
Οι εισαγγελείς βασίζουν αυτήν την κατηγορία σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους. Εκείνη την περίοδο ο Sebastian Kurz ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Αυστριακός καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.
Τον περασμένο Μάιο είχε κατηγορηθεί ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή, όμως αυτή τη φορά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η πολιτική του καριέρα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο.
 
Οι κατηγορίες

Ειδικότερα, ο Kurz, κατηγορείται ότι σε συνεργασία με στενούς συνεργάτες του στον τομέα της επικοινωνίας, κατέβαλαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016.  

Ωστόσο, ο Kurz έσπευσε να εμφανιστεί  αργά χθες το βράδυ στο  ZIB2, για να προσπαθήσει να  προστατεύσει τη φήμη του, τονίζοντας ότι «φυσικά» θα παραμείνει Καγκελάριος. 
«Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για το εάν ο συνασπισμός με τους Πράσινους θα συνεχίσει να υφίσταται, ο Kurz απάντησε ότι «Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο», ενώ σε σχέση με τους ισχυρισμούς του WKStA, το οποίο διερευνά τον ίδιο, άλλα εννέα άτομα και τρεις ενώσεις για υποψίες απιστίας, δωροδοκίας και διαφθοράς, ο Kurz επέμεινε στο τεκμήριο της αθωότητας λέγοντας πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει εγώ να φταίω πάντα όταν συμβαίνει μια αδικία». 

Ωστόσο η υπόθεση ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμμαχία του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης με τους Πράσινους, καθώς οι δικαστικοί «πονοκέφαλοι» πολλαπλασιάζονται για τους συντηρητικούς.

Ο Kurz, απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά 1.000% ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ζητήσει ψεύτικες δημοσκοπήσεις ή ότι είχαν χειραγωγηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι συμμετείχε στη καμπάνια του υπουργείου Οικονομικών το 2016. 

Σημειώνεται ότι  εκείνη την εποχή δεν ήταν ούτε πρόεδρος του PVP ούτε ομοσπονδιακός καγκελάριος, αλλά υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, αφενός, άλλες έρευνες είχαν παρόμοια αποτελέσματα και, αφετέρου, το PVP κέρδισε τότε και τις δύο εκλογές, με την έρευνα γνώμης να αποδεικνύεται αρκετά ακριβής.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Στον απόηχο των κατηγοριών, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της αυστριακής κάτω Βουλής για να συζητηθεί η υπόθεση και αξίωσαν ο καγκελάριος να παραιτηθεί.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ÖVP, ο Αντρέας Χάνγκερ, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η έρευνα σε βάρος του καγκελάριου διενεργείται από «αριστεριστές», ενώ ο ισχυρισμός, ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους, να αντιδράσει, προειδοποιώντας ότι «Η υποψία για μεροληψία της εισαγγελίας που εκφράστηκε από κοινοβουλευτικό υπερβαίνει τα εσκαμμένα» και είναι «απαράδεκτη». 
Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος, που ανήκει στους Πράσινους, έκρινε πως η υπόθεση δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής, το κυβερνητικό έργο του συνασπισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Kurz, ο οποίος έγινε καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017, έχασε τον πρώτο του κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ, εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate, ενώ επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά μαζί με τους Πράσινους

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης