Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος +0,98% για Dow Jones με το βλέμμα στο Κογκρέσο - Υποχωρούν οι φόβοι για το «ταβάνι» του χρέους

Άνοδος +0,98% για Dow Jones με το βλέμμα στο Κογκρέσο - Υποχωρούν οι φόβοι για το «ταβάνι» του χρέους
Ισχυρά κέρδη στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Με σημαντικά κέρδη κινήθηκαν σήμερα 7/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με το επενδυτικό κλίμα να τονώνουν οι ενδείξεις πως για τους επόμενους -τουλάχιστον- δύο μήνες βρέθηκε λύση στην Ουάσιγκτον όσον αφορά το ζήτημα του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ αλλά και τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mitch McConnell δήλωσε πως θα προσφέρει μια έκτακτη παράταση στο όριο του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τον Δεκέμβριο, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο η αμερικανική κυβέρνηση να αθετήσει προηγούμενα χρέη της. Αυτό δίνει χρόνο στους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν μια πιο μόνιμη λύση πριν το τέλος του έτους.
Στο μεταξύ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται σήμερα κατά 1,6 μονάδες βάσης στο 1,538%, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημειώνει οριακή άνοδο (+0,03), σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,98% στις 34.754,94 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,83% στις 4.399,76 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +1,05% στις 14.654,02 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η αμερικανική αγορά παίρνει ώθηση επίσης από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 38.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμών των 326.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, από τις 364.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν μία εβδομάδα νωρίτερα,
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που εκτιμούσαν οι αναλυτές, καταγράφοντας την πρώτη πτώση εδώ και έναν μήνα, γεγονός που ερμηνεύεται ως περαιτέρω βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Πριν την τελευταία αυτή μείωση, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων εργασίας κατέγραψαν αύξηση για τρεις διαδοχικές εβδομάδες, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει αναγκάσει περισσότερες επιχειρήσεις να θέσουν σε αναγκαστική άδεια εργασίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας καλύτερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Conagra Brands, καθώς η τάση για δείπνο στο σπίτι ενίσχυσε τη ζήτηση για τα έτοιμα γεύματα και σνακ.
Ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 2,65 δισ. Δολαρίων στο α΄ τρίμηνο, σε σχέση με τα 2,68 δισ. Δολάρια πριν από ένα χρόνο, έναντι εκτιμήσεων για 2,54 δισ. Δολάρια.

Ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Με ισχυρά κέρδη ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις χθεσινές απώλειες, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες και καθώς υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, μειώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σημειώνουν απώλειες, στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Putin ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

O γερμανικός DAX πρόσθεσε 1,85% στις 15.250,86 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,17% στις 7.078,04 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,65% στις 6.600,19 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2021.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 4%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση μόλις -0,2%, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.
Χθες ανακοινώθηκε μεγάλη πτώση της τάξης του 7,7% στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο Luca de Meo, ο προσφάτως διορισμένος διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, ανακοίνωσε ότι η έλλειψη ημιαγωγών και άλλα αυξημένα κόστη, αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές των αυτοκινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής Expansion.
«Οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, καθώς οι κατασκευαστές ημιαγωγών εκμεταλλεύονται τη μόχλευση που τους δίνει η έλλειψη.
Οι τιμές αυτοκινήτων ήδη αυξάνονται καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν σε πιο ακριβά μοντέλα λόγω της έλλειψης επεξεργαστών, ανέφερε ο De Meo στην Expansion.
Επίσης, παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές των αυτοκινήτων, είναι το κόστος του χάλυβα, του φυσικού αερίου, της ενέργειας, του χαλκού και του αλουμινίου.
Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου ανά τον κόσμο, θα δώσει σημαντική ώθηση στις ταμειακές της ροές στο γ΄ τρίμηνο.
Στην επικαιροποίηση στην οποία προχώρησε εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου αυτό τον μήνα, η Shell δήλωσε επίσης ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ida τον Αύγουστο, θα πλήξουν τα κέρδη της κατά 400 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο.
Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σημειώσει άνοδο σε όλο τον κόσμο καθώς οι περιορισμένες προμήθειες αερίου δεν αρκούν για να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση από οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία.
Η Shell είναι ο μεγαλύτερος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, και καλύπτει το 20% της παγκόσμιας ζήτησης, αν και οι πωλήσεις της έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή.
Η BMW ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο γ΄ τρίμηνο μειώθηκαν εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών που επηρεάζει την παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως.
Η γερμανική εταιρεία premium αυτοκινήτων τόνισε πως οι πωλήσεις παγκοσμίως για τα BMW, Mini και Rolls-ROyce αυτοκίνητά της, μειώθηκαν 12% σε ετήσια βάση, στα 593.189 οχήματα στη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου.
Για το εννεάμηνο ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18% στα 1,9 εκατ. οχήματα.
Η BMW τόνισε πως έχει προσαρμόσει την παραγωγή της μεμονωμένα λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων ημιαγωγών, και αναμένει η κατάσταση με τις προμήθειες να παραμείνει δύσκολη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα οι πωλήσεις να επηρεαστούν και στους επόμενους μήνες.
«Έχουμε μέχρι τώρα καταφέρει να αντισταθμίσουμε τα προβλήματα εφοδιασμού ημιαγωγών για το σύνολο της χρήσης, με ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, ανέφερε ο Pieter Nota, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ. της BMW.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για τις πωλήσεις και να πετύχουμε ισχυρή, κερδοφόρα ανάπτυξη το 2021», πρόσθεσε.

Άλμα στις αγορές της Ασίας

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +1,3% στις 3.799 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,54% στις 27.678 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε ράλι +3,2% στις 24.734 μονάδες.
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές της Κίνας, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης