Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις από τα «γεράκια» στον «μυστικό δείπνο» της ΕΚΤ - Διχασμός για πληθωρισμό και πρόγραμμα πανδημίας

Ισχυρές πιέσεις από τα «γεράκια» στον «μυστικό δείπνο» της ΕΚΤ - Διχασμός για πληθωρισμό και πρόγραμμα πανδημίας
Διχασμός επικρατεί στην ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική...
Σχετικά Άρθρα

Διχασμός επικρατεί στην ΕΚΤ για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, και ιδιαίτερα το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα.
Κάποιοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνηγόρησαν στο ότι το ύψος και η δυναμική του πληθωρισμού υποεκτιμήθηκαν.
Ως εκ τούτου απαίτησαν να μειωθεί το εύρος των πράξεων ανοιχτής αγοράς, ήτοι να γίνουν περικοπές στις αγορές ομολόγων.
Η προαναφερθείσα ανησυχία, όπως διατυπώνεται στα πρακτικά της ΕΚΤ, αντικατοπτρίζει το γεγονός πως ο πληθωρισμός έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του την τελευταία δεκαετία, οπότε, μοιραία, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.
Η κεντρική τράπεζα, τον προηγούμενο μήνα, ανέμενε πως ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 2,2% σε ετήσια βάση, ενώ το 2022 και το 2023 θα «έπεφτε» στο 1,7% και 1,5%, αντίστοιχα.
Όπως φαίνεται στα πρακτικά, τα μέλη της ΕΚΤ, εν αρχή, συμφώνησαν σε έναν «πληθωρικό» πληθωρισμό, ωστόσο οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% φέτος.
Συνεπώς και δικαίως, ορισμένα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των προβλέψεων.
«Θεωρούμε ότι ο βαθμός επιμονής του πληθωριστικού σοκ και, ιδίως, οι προοπτικές για το έτος 2023 είναι αβέβαιες, οπότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ο πληθωρισμός το 2023 να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο» αναφέρεται στα πρακτικά.
«Η βασική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2023 ήταν πολύ χαμηλή» ανέφερε αξιωματούχος.
Η πρόσφατη δέσμευση της ΕΚΤ να λάβει υπόψη την αύξηση των τιμών των κατοικιών θα «οδηγήσει επίσης σε υψηλότερη του αναμενομένου πορεία για τον πληθωρισμό» υποστηρίχθηκε.
Σημειώνεται πως οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 6,8 % το έτος έως το δεύτερο τρίμηνο, η μεγαλύτερη άνοδος τους εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde, στις αρχές Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε καθησυχαστική.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε (στο Βloomberg) ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι σαφώς καλύτερες εκείνων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασιλείο. 
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε «άμεσα και λεπτομερή στοιχεία, όπως δεδομένα που συλλέγονται από επιχειρήσεις και νοικοκυριά» για τον εντοπισμό διαρθρωτικών μεταβολών οι οποίες προκαλούνται από την πανδημία και θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές του πληθωρισμού στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Επισημαίνεται, πάντως, πως από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα μεσολάβησαν ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ενώ το κόστος των πιστώσεων άνθρακα αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ - πάνω 60 ευρώ ανά τόνο.
Ο Carsten Brzeski,, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην ING, είπε ότι τα πρακτικά «σηματοδοτούν αλλαγή στάσης για τον πληθωρισμό σε σύγκριση με πριν από μερικούς μήνες.
Εις απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια «μέτρια» επιβράδυνση στον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, ορισμένοι πιο αυστηροί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τάχθηκαν υπέρ της «πιο ουσιαστικής μείωσης του ρυθμού των αγορών».
Άλλοι όμως αντιστάθηκαν, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης