Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall - Κέρδη 1,2% ο Dow στην εβδομάδα

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα 8/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο τέλος της εβδομάδας, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και συχνή εναλλαγή προσήμων μέχρι να παγιωθούν οι πτωτικές τάσεις, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της αύξησης της απόδοσης των ομολόγων.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 1,600% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου, ενώ το 2ετές άγγιξε το υψηλό Μαρτίου 2020.
Το αμερικανικό δολάριο έχασε 0,1% ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση συγκράτησε μικρά κέρδη της τάξης του 0,1%.
Τα στοιχεία για την εργασία βρίσκονται στον πυρήνα της ανάλυσης που κάνει η Federal Reserve για να αξιολογήσει πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να αποσύρει ένα μέρος της νομισματικής στήριξης που προσφέρει στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 194.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο 2021.
Ο δείκτης ανεργίας κατρακύλησε στο 4,8% από 5,2% τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας.
Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Αυγούστου στις 366.000 θέσεις από 235.000 αρχικά.
Η αδύναμη μέτρηση του Σεπτεμβρίου επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση αν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει -στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Νοέμβριο- στη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από τα επίπεδα των 120 δισ. τον μήνα που βρίσκεται σήμερα ή θα επιλέξει να περιμένει λίγο ακόμα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό.
Οι επενδυτές υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη συμφωνία που διαμορφώθηκε στη Γερουσία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου χρέους προκειμένου να αποφευχθεί το αδιανόητο ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε για την αύξηση της οροφής στο ομοσπονδιακό χρέος, δίνοντας τα αναγκαία περιθώρια στην κυβέρνηση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες της και να αποπληρώνει παλαιότερα δάνεια.
Πρόκειται πάντως για μια προσωρινή λύση και το Κογκρέσο θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει νέες συνομιλίες για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Σήμερα, ενισχύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 1.582% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου, ενώ το 2ετές «άγγιξε» το υψηλό Μαρτίου 2020. Το αμερικανικό δολάριο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο με οριακές απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,03% στις  34.746,25 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,19% στις 4.391,34 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημειώσε πτώση -0,51% στις 14.579,54 μονάδες

Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,22%, ο S&P 500 κέρδισε 0,79% και ο Νasdaq σημείωσε οριακά κέρδη κάτω 0,1%.


Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές μετά τα μάκρο στις ΗΠΑ

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας τα οποία αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,29% στις 15.206,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,61% στις 6.559,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.095,55 μονάδες.




Με νευρικότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πτώση στον τεχνολογικό κλάδο να αντισταθμίζει τα κέρδη για τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και κατασκευής αυτοκινήτων.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό της αύξησης ωστόσο να χάνει, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 194.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 500.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Ο δείκτης ανεργίας κατρακύλησε στο 4,8% από 5,2% τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας.
Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με ανισορροπίες οι οποίες μπορεί να την κρατήσουν πίσω και να συνεχιστούν μετά το πέρας της πανδημίας, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
«Βλέπουμε άνοδο των τιμών της ενέργειας που επηρεάζουν το πραγματικό εισόδημα, καθώς και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που κρατούν πίσω τη βιομηχανική παραγωγή» τόνισε σύμφωνα με το Reuters η κα. Lagarde σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
«Η ανισορροπία αυτή θα είναι προσωρινή αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο θα διαρκέσει.
Αλλά την ίδια στιγμή η πανδημία δημιουργεί μακροπρόθεσμες μεταβολές στη ζήτηση οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε διάφορους τομείς» υπογράμμισε.
Η ιστορικά υψηλή αξία στην οποία έχουν φτάσει τα χρηματοπιστωτικά assets μπορεί να διορθωθεί απότομα εάν οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές για ανάκαμψη από την πανδημία, με ενδείξεις για ανάληψη αυξημένου ρίσκου στις επενδυτικές τράπεζες, προειδοποιεί η Bank of England.
Η επιτροπή χρηματοπιστωτικής πολιτικής της BoE (EPC) ανέφερε σε ανακοίνωση της πως υπάρχουν στοιχεία ότι η ανάληψη κινδύνου παρέμεινε αυξημένη σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα.
«Οι αποτιμήσεις των assets θα μπορούσαν να διορθώσουν κατακόρυφα εάν για παράδειγμα, οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές για ανάπτυξη, πληθωρισμό ή επιτόκια», ανέφερε το ανακοινωθέν.
«Υπάρχουν ενδείξεις συνεχιζόμενης χαλάρωσης και αυξημένης ανάληψης κινδύνου σε κάποιες δραστηριότητες των επενδυτικών τραπεζών», τονίζει η BoE.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,29% στις 15.206,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,61% στις 6.559,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.095,55 μονάδες.

Mε τις μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν 0,9% ενώ οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν άλμα 1,1% καθώς οι τιμές του αργού αυξήθηκαν εν μέσω αμφιβολιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα.
Οι μετοχές βρετανικών εταιριών ταξιδίων - μεταξύ των οποίων της IAG, ιδιοκτήτριας της British-Airways, της Whitbread και της Ryanair- σημείωσαν άνοδο μεταξύ 0,5% και 2,9% καθώς η Βρετανία αναμένεται να προχωρήσει σε άρση των αυστηρών κανόνων καραντίνας για την COVID-19 για 47 προορισμούς.
Ωστόσο, η μετοχή του ομίλου TUI στο βρετανικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 12,3%.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, στα 10,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Αύγουστο, μειωμένο από τα 17,9 δισ. του Ιουλίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 13 δισ. ευρώ,
Οι εξαγωγές έφτασαν τα 104,4 δισ. σημειώνοντας πτώση 1,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά καταγράφοντας άλμα 14,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.
Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,5% σε μηνιαία βάση ενώ έκαναν άλμα 18,1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 93,8 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκαν ανοδικά κατά 15,7% και οι εισαγωγές ανήλθαν κατά 11,2% ετησίως.

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, παραλαμβάνοντας τη «σκυτάλη» από τη Wall Street.
Στην Κίνα οι μετοχικές αξίες επέστρεψαν μετά τις εβδομαδιαίες διακοπές και ακολουθούν την ανοδική κίνηση των υπόλοιπων αγορών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αντλώντας ώθηση και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών επανήλθε σε θετικά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Κίνας ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη Caixin/Markit PMI να σημειώνει άνοδο στις 53,4 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε με το αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων της Κίνας, με αφορμή τα προβλήματα χρέους του κολοσσού των ακινήτων Evergrande, που έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις στον ευρύτερο τομέα ακινήτων.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,33%, ενώ ο Shenzhen Component κατέγραψε κέρδη +0,55%.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε κέρδη +1,72%, ενώ ο Topix ενισχύθηκε +1,35%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης