Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ της Πολωνίας ο Orban: Η ΕΕ πρέπει να σέβεται την εθνική ταυτότητα των κρατών – μελών

Υπέρ της Πολωνίας ο Orban: Η ΕΕ πρέπει να σέβεται την εθνική ταυτότητα των κρατών – μελών
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που έχει προκαλέσει προβλήματα και υπαρξιακή κρίση στην ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Η Ουγγαρία κάλεσε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να σεβαστούν την κυριαρχία των κρατών μελών» και υποστήριξε την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου, πως το κοινοτικό δίκαιο είναι εν μέρει ασυμβίβαστο με το πολωνικό σύνταγμα.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που έχει προκαλέσει προβλήματα και υπαρξιακή κρίση στην ΕΕ, αναφέρει το Reuters.
Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την απόφαση του πολωνικού Δικαστηρίου και τόνισε, πως η Commission θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου.

Κοινό μέτωπο Πολωνίας - Ουγγαρίας

Οι δεξιές κυβερνήσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία έχουν διαφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα που κυμαίνονται από τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης, τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ έως την δικαστική ανεξαρτησία.
Οι δύο χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, είναι σύμμαχοι, που συχνά συμπορεύονται και αλληλοϋποστηρίζονται.
Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι η απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου της Πέμπτης (7/10/2021) προκλήθηκε από μια «κακή πρακτική των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», η οποία προσπάθησε να αφαιρέσει ορισμένες αρμοδιότητες από τα κράτη μέλη που δεν είχαν ανατεθεί ποτέ στην Ένωση.
«Η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε εκείνους τους τομείς όπου η ΕΕ έχει εξουσίες, το πλαίσιο για αυτό έχει καθοριστεί στις συνθήκες της ΕΕ», αναφέρεται σε διάταγμα που υπέγραψε ο Orban.

«Σεβασμός στην εθνική ταυτότητα των κρατών - μελών»

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να σέβονται την εθνική ταυτότητα των κρατών μελών, πρόσθεσε.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε επί της υπόθεσης αφού ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki το ρώτησε εάν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα μπορούσαν να σταματήσουν την Πολωνία να αναδιοργανώσει τη δικαιοσύνη της.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των Βρυξελλών και των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους, η υποστήριξη για παραμονή στην ΕΕ παραμένει υψηλή στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης