Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κινδυνεύουν με ναυάγιο οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης – Έντονη διαφωνία Πρασίνων και FDP για προϋπολογισμό και χρέος

Γερμανία: Κινδυνεύουν με ναυάγιο οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης – Έντονη διαφωνία Πρασίνων και FDP για προϋπολογισμό και χρέος
Οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνασπισμού κινδυνεύουν να μπλοκάρουν σε θέματα χρηματοδότησης και προϋπολογισμού, με βάση διαφορετικούς στόχους που σκιαγράφησαν οι ηγέτες των δύο μικρότερων κομμάτων
Σχετικά Άρθρα

Με ναυάγιο απειλούνται οι συζητήσεις για τον σχηματισμό τριμερούς κυβέρνησης στη Γερμανία πριν από τις συνομιλίες της Δευτέρας (11/10/2021), καθώς δύο από τους πιθανούς εταίρους οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) διαφωνούν έντονα για τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνασπισμού κινδυνεύουν να μπλοκάρουν σε θέματα χρηματοδότησης και προϋπολογισμού, με βάση διαφορετικούς στόχους που σκιαγράφησαν οι ηγέτες των δύο μικρότερων κομμάτων, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο Volker Wissing, γενικός γραμματέας του FDP, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχτεί αυξήσεις φόρων ή χαλάρωση του λεγόμενου φρένου χρέους.

Δύσκολες συζητήσεις

Οι διαφορετικές απόψεις των δύο πιθανότερων μικρότερων εταίρων σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) υποδηλώνουν ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από ό, τι αναμενόταν.
Οι ηγέτες των κομμάτων μετά την πρώτη ημέρα εξήραν το καλό κλίμα στις συζητήσεις.
Το SPD και οι Πράσινοι είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι και σχεδιάζουν επενδύσεις σε πρωτοβουλίες για το κλίμα ενώ το FDP επικεντρώνεται στη μείωση των φόρων, τον περιορισμό του χρέους και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
«Το χρέος δεν δημιουργεί μέλλον», δήλωσε ο Wissing στην Bild την Κυριακή (10/10/2021), επιμένοντας ότι «το κόμμα του θα επιμείνει στη θέση αυτή».
Στον αντίποδα ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Robert Habeck τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πως η επιβολή αυστηρότερων όρων για το χρέος στα φτωχότερα κράτη – μέλη της ΕΕ, θα ενεθάρρυνε ριζοσπαστικές τάσεις.

Βαθιά ριζωμένες διαφορές

«Υπάρχουν πολλές βαθιά ριζωμένες πολιτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων» είπε ο Habeck, προσθέτοντας: «Δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα ακόμη».
Ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του στελέχους των Πρασίνων.
Εάν οι διερευνητικές συνομιλίες αυτής της εβδομάδας οδηγήσουν σε μία πρώτη συμφωνία, παρά όλες αυτές τις διαφορές, τότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού.
Μια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε κόμμα πριν από μία καθοριστική συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής (Bundestag), όπου θα κληθεί να ορκιστεί ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης