Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Το brent στα 84 δολ. το βαρέλι - Υψηλά 7ετίας για το αργό πετρέλαιο

Ενεργειακή κρίση: Το brent στα 84 δολ. το βαρέλι - Υψηλά 7ετίας για το αργό πετρέλαιο
Σε υψηλά επτά ετών ενισχύεται η τιμή του αμερικανικού αργού
Σχετικά Άρθρα
Δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης η ενεργειακή κρίση, με το πετρέλαιο τύπου brent να εκτοξεύεται στα 84 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, το brent ενισχύεται 2% στα 84 δολ. το βαρέλι μετά το +4% την προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 2,5% στα 81,3 δολ. το βαρέλι.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, σύμφωνα με το Reuters.

Στα ύψη η ζήτηση, δύσκολος χειμώνας

Οι τιμές αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι πληθυσμοί βγαίνουν από το lockdown και επανέρχονται στις δραστηριότητές τους, γεγονός που στηρίζει την οικονομία και αυξάνει τη ζήτηση.
Οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου αυξάνονται επίσης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ελκυστικό ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, ωθώντας τις αγορές αργού υψηλότερα.
«Δεν υπάρχει άμεση ροή ειδήσεων, οι κινήσεις στην αγορά πετρελαίου βασίζονται στο momentum, με φόντο τον υψηλότερο πληθωρισμό», σχολιάζει ο Kelvin Wong, αναλυτής εμπορευμάτων στην CMC Markets στη Σιγκαπούρη.
Στην Ινδία, ορισμένες επαρχίες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψη άνθρακα, ενώ στην Κίνα η κυβέρνηση διέταξε τους ανθρακωρύχους να ενισχύσουν την παραγωγή άνθρακα καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται.
Η ενεργειακή κρίση που σαρώνει τον πλανήτη, ενισχύει τη δυσοίωνη προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα στον βορρά, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για θέρμανση.
Είναι ενδεικτικό ότι οι fund managers αύξησαν τις καθαρές μακροπρόθεσμες θέσεις τους στα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού και τα options για την εβδομάδα έως τις 5 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Συναλλαγών των futures για τα εμπορεύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης