Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ θα κρατήσει τα υψώματα Γκολάν ανεξάρτητα από την τύχη του Σύρου προέδρου Assad

Το Ισραήλ θα κρατήσει τα υψώματα Γκολάν ανεξάρτητα από την τύχη του Σύρου προέδρου Assad
Τα Υψώματα Γκολάν, τα οποία κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967, ακόμη κι αν αλλάξουν οι διεθνείς απόψεις για τη Δαμασκό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett

Το 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump απομακρύνθηκε από τις θέσεις των άλλων διεθνών δυνάμεων αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα Γκολάν, τα οποία προσάρτησε το 1981 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Απευθυνόμενος σε μια διάσκεψη για το μέλλον του Γκολάν, ο Naftali Bennett είπε πως η διαμάχη στο εσωτερικό της Συρίας έπεισε «πολλούς στον κόσμο πως ίσως είναι προτιμότερο αυτή η όμορφη και στρατηγική περιοχή να βρίσκεται στα χέρια του Κράτους του Ισραήλ».
«Αλλά ακόμη και σε μια κατάσταση στην οποία --όπως μπορεί να συμβεί-- ο κόσμος αλλάξει προσέγγιση για τη Συρία, ή σε σχέση με τον Assad, αυτό δεν έχει σχέση με τα Υψώματα Γκολάν», δήλωσε στο φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα Makor Rishon.
Η παράταση της εικοσαετούς διακυβέρνησης του προέδρου Assad μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο δεν επηρέασε και πολύ το καθεστώς παρία με το οποίο τον αντιμετωπίζει η Δύση, όμως άλλοι ηγέτες στον αραβικό κόσμο συμβιβάζονται με το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρεί έναν στέρεο έλεγχο στην εξουσία.
Γεωπολιτικές σκέψεις που συμβάλλουν στους επανυπολογισμούς τους περιλαμβάνουν εκκλήσεις από τη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Assad, για την επανένταξη της Συρίας στους περιφερειακούς θεσμούς, μια 'μη επεμβατική' περιφερειακή προσέγγιση της Ουάσινγκτον και ελπίδες των Αράβων για την αντιμετώπιση της ιρανικής και τουρκικής επιρροής στη Δαμασκό.
Αν και δεν αλλάζει πολιτική, η κυβέρνηση του προέδρου Biden είναι επιφυλακτική για το θέμα του Γκολάν, χαρακτηρίζοντας την κυριαρχία του Ισραήλ με όρους ντε φάκτο μάλλον παρά ντε γιούρε.
Ερωτηθείς σε μια συνέντευξη τον Φεβρουάριο αν η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θεωρεί τα Υψώματα Γκολάν τμήμα του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών A. Blinken έδωσε σήμα μιας ανοικτής στάσης σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση πολιτικής για μια περιοχή την οποία οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι βρίσκεται υπό κατοχή.
«Όσο ο Assad βρίσκεται στην εξουσία στη Συρία, όσο το Ιράν είναι παρόν στη Συρία, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν... ο έλεγχος του Γκολάν σε αυτή την κατάσταση, νομίζω, παραμένει πραγματικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε στο CNN.
«Τα νομικά θέματα είναι κάτι άλλο. Και, με την πάροδο του χρόνου, αν η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα βλέπαμε».
Στην ομιλία του ο Naftali Bennett δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τον ισραηλινό πληθυσμό του Γκολάν, που είναι τώρα περίπου ίσος με αυτόν της κοινότητας των Αράβων Δρούζων οι οποίοi συνήθως δηλώνουν πίστη στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης