Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεχεράνη: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Τεχεράνη: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Η Τεχεράνη επιθυμεί οι ευρωπαϊκές χώρες να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα,

Η Τεχεράνη επιθυμεί οι ευρωπαϊκές χώρες να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στη Βιέννη, δήλωσε ο S. Hatibzadeh εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.
«Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και το Βερολίνο, έχουν παραμείνει απαθείς θεατές. Αναμένουμε λοιπόν από όλες τις πλευρές, όταν έρθουν στη Βιέννη να γνωρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά», δήλωσε ο Hatibzadeh στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«(Οι Ευρωπαίοι) πρέπει να διαβεβαιώσουν απολύτως την Ισλαμική Δημοκρατία ότι αυτή τη φορά καμία πλευρά δεν θα παραβιάσει τη συμφωνία", τόνισε.
Η συμφωνία αυτή μεταξύ του Ιράν από τη μία πλευρά και των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας από την άλλη υπεγράφη το 2015 και προσέφερε στην Τεχεράνη μερική άρση των κυρώσεων εις βάρος της με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
Μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν έχει εγκαταλείψει σταδιακά τις δεσμεύσεις του.
Στις δηλώσεις του ο Hatibzadeh επέκρινε τα πρόσφατα σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου Merkel: «Η Merkel και οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ότι χωρίς την αδράνεια της Ευρώπης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δεν θα τολμούσε να αποσυρθεί από όλες τις συμφωνίες και να παραβιάσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά».
Στη διάρκεια χθεσινής της επίσκεψης στο Ισραήλ η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε το Ιράν να επιστρέψει στις συνομιλίες: «Το μήνυμα προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η συμφωνία της Βιέννης σίγουρα δεν είναι ιδανική, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη θέση διότι οι Ιρανοί δεν έχουν επαναλάβει τις συνομιλίες και εξακολουθούν να εμπλουτίζουν ουράνιο», πρόσθεσε η Merkel.
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Απρίλιο διακόπηκαν τον Ιούνιο μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν E. Raisi.
«Δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση ένα νέο κείμενο.
Πρόκειται για τεχνικές συνομιλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά από όλες τις πλευρές», επέμεινε ο Hatibzadeh.
«Οι συνομιλίες στη Βιέννη, το επαναλαμβάνω, θα πραγματοποιηθούν και τις επόμενες ημέρες θα δείτε περισσότερη δραστηριότητα και διπλωματική δράση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης