Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και πάλι στο Λίβανο – Τέσσερις νεκροί από πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Χάος και πάλι στο Λίβανο – Τέσσερις νεκροί από πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του δικαστή που ερευνά την υπόθεση της έκρηξης στη Βηρυτό το 2020
Σχετικά Άρθρα

Χάος επικρατεί και πάλι στο Λίβανο όπου διαδηλωτές των σιιτικών κινημάτων Hezbollah και Amal δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Βηρυτό ζητώντας την απομάκρυνση του δικαστή που ερευνά την υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της πόλης το 2020, όταν και είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο από τους νεκρούς δέχθηκαν σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος ενώ διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για πυκνά πυρά κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Δικαστικό Μέγαρο.

Τι αναφέρει ο στρατός

Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωση του πως τα πυρά στόχευσαν διαδηλωτές, όταν αυτοί έφτασαν σε έναν δρόμο που χωρίζει τις χριστιανικές από τις μουσουλμανικές συνοικίες.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όλη η περιοχή έχει αποκλειστεί και ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί περίπολοι για τη σύλληψη των δραστών, προειδοποιώντας πως οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ κατά οποιουδήποτε πυροβολεί, ενώ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πυροβολισμοί άρχισαν από την χριστιανική συνοικία Ain el-Remmaneh, πριν αρχίσει μια εκτεταμένη ανταλλαγή πυροβολιασμών.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός Najib Mikati απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ αντίστοιχες εκκλήσεις απηύθυναν και οι σιιτικές οργανώσεις Hezbollah και Amal.
Σύμφωνα με κινήματα, ένοπλες ομάδες πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών από τις στέγες της Βηρυτού στοχεύοντας στο κεφάλι σε μία επίθεση που είχε ως σκοπό να σύρει την χώρα σε ένοπλη σύγκρουση.
Στην ανακοίνωσή τους τα δύο κινήματα καλούν τον λιβανικό στρατό να επέμβει γρήγορα για να συλλάβει τους δράστες και απευθύνουν έκκληση προς τους υποστηρικτές τους να παραμείνουν ήρεμοι.

Πολιτικές αντιπαραθέσεις

Σημειώνεται πως νωρίτερα το Εφετείο είχε απορρίψει τις ενστάσεις πρώην υπουργών της λιβανικής κυβέρνησης κατά του δικαστή Tarek Bitar, επιτρέποντάς του να συνεχίσει τις έρευνες.
Όσοι αντιτίθενται στον Bitar αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην έκρηξη του 2020 και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 214 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 6.500.
Η Hezbollah κατηγορεί τον δικαστή Bitar για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο κατά ορισμένων προσώπων», στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Amal, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης