Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφορία στη Wall Street με φόντο εταιρικά αποτελέσματα και απασχόληση - Κέρδη +1,71% ο S&P 500

Ευφορία στη Wall Street με φόντο εταιρικά αποτελέσματα και απασχόληση - Κέρδη +1,71% ο S&P 500
Ευφορία στη Wall Street με φόντο εταιρικά αποτελέσματα και απασχόληση
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρά ανοδικές τάσεις κατέγραψαν σήμερα 14/10 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσαν η Bank of America και άλλες ειδικού βάρους εταιρείες στις ΗΠΑ.
Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου 2021 έχει πλέον εισέλθει δυναμικά, με μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες του Dow Jones να ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου.
Οι Bank of America και Morgan Stanley βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται, αφού τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αντιθέτως, παρά τα επίσης θετικά αποτελέσματά τους, οι μετοχές των Wells Fargo και Citigroup, κινούνται με απώλειες.
Η μετοχή της UnitedHealth κινείται επίσης ανοδικά, με τα αποτελέσματά της να ξεπερνούν τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ, μολονότι το ίδιο συνέβη με εκείνα της Walgreens Boots Alliance, η μετοχή της καταγράφει πτώση.
Παράλληλα οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι κοντά σε μια απόφαση για να αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές ομολόγων από το Νοέμβριο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,56%, στις 34.912,56 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,71% στις 4.438,26 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημειίωσε κέρδη +1,73% στις 14.823,43 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση αν και με πιο αργό ρυθμό κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο κατά 0,7% που κατέγραψε τον Αύγουστο.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 8,6%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση που έχει καταγράψει ο δείκτης από τον Νοέμβριο του 2010, όταν τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 8,3%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα ενισχυθεί κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 8,7% σε ετήσια βάση.
Υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς έπεσαν στις 293.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά αναφέρουν οι οικονομολόγοι για χαμηλό πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, που ο κορωνοϊός χτύπησε και τις ΗΠΑ.
Το σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε σε 329.000 από 326.000.
Τα νούμερα διέψευσαν τους οικονομολόγους που έκαναν λόγο για 319.000 στην έρευνα του Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,593 εκατ. από 2,67 εκατ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας άλμα 48% σημείωσαν τα κέρδη της Citigroup το γ΄ 3μηνο του 2021, αφού διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. δολάρια, έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Η τράπεζα ανέφερε κέρδη 2,15 δολαρίων ανά μετοχή σε έσοδα 17,15 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 1,65 δολ. με έσοδα 16,97 δισ. δολαρίων, με βάση τις εκτιμήσεις της Refinitiv.
Τα έσοδα από συναλλαγές για τίτλους σταθερού εισοδήματος και μετοχών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στα 3,18 δισεκατομμύρια δολάρια και στα 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της StreetAccount, οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 3,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διαπραγμάτευση σταθερού εισοδήματος και 909,7 εκατομμύρια δολάρια έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών.
Καθαρά κέρδη ύψους 5,122 δισ. δολ. ή 1,17 δολάρια ανά μετοχή ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2021 η Wells Fargo, από 3,216 δισ. δολ., ή 70 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα έσοδα υποχώρησαν στα 18,834 δισ. δολ. από 19,316 δισ.
Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στο 1 δολ. και έσοδα 18,273 δισ. δολάρια.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε 1,7 δισ. δολ. από τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια λόγω πανδημίας.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 8,909 δισ. δολ. από 9,379 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, λόγω των χαμηλότερων υπολοίπων δανείων.
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα καθαρά κέρδη της Bank of America στο γ΄τρίμηνο του 2021.
Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,7 δισ. δολ. ή 85 σεντς ανά μετοχή.
Τα έσοδα ανήλθαν σtα 22,8 δισ. δολ. επίσης άνω των εκτιμήσεων για 21,7 δισ. δολ. που ανέμενε η Wall Street.
«Ανακοινώσαμε ισχυρά αποτελέσματα καθώς η οικονομία εξακολούθησε να βελτιώνεται και οι επιχειρήσεις μας ανέκτησαν τη δυναμική ανάπτυξης πελατών που είδαμε πριν από την πανδημία », δήλωσε ο Brian Moynihan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BofA.
Στα 3,58 δισ. δολάρια ή 1,98 δολάρια ανά μετοχή, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley το τρίτο τρίμηνο του 2021, από 2,6 δισ. δολάρια ή 1,66 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, οι αναλυτές περίμεναν κέρδος 1,68 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν στα 14,75 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 11,72 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Η αμερικανική τράπεζα επωφελήθηκε από τις αναδοχές σε συγχωνεύσεις και εξαγορές που έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο, ήτοι στα 1,52 τρισ. δολάρια.
Η UnitedHealth Group αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους και τόνισε πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της για το πώς ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τα αποτελέσματα αυτό το έτος, παραμένουν.
Η αμερικανική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης τόνισε ότι αναμένει τώρα προσαρμοσμένα κέρδη 18,65-18,90 δολάρια ανά μετοχή.
Τον Ιούλιο η UnitedHealth είχε προβλέψει προσαρμοσμένα κέρδη 18,30-18,80 δολαρίων ανά μετοχή για το έτος.
Η εταιρεία τόνισε πως διατηρεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για τον κορονοϊό και το πόσο θα τις επηρεάσει.
Η εταιρεία είχε προηγουμένως τονίσει πως οι εκτιμήσεις της για το έτος περιλαμβάνουν μια καθαρή αρνητική επίδραση, ύψους 1,80 δολαρίων ανά μετοχή εξαιτίας του κορωνοϊού.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και εν μέσω αναμονής νέων εταιρικών αοτελεσμάτων στις ΗΠΑ.
Τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών δίνουν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με την άνοδο στις μετοχές τεχνολογίας και εξόρυξης, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Στο ταμπλό, οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών ημιαγωγών, μεταξύ των οποίων οι ASML, AMS και BE Semiconductor, ήταν μεταξύ αυτών με τα περισσότερα κέρδη αφού η ταϊβανέζικη TSMC, που είναι κολοσσός στον κλάδο, κατέγραψε άλμα 13,8% στα κέρδη τρίτου τριμήνου χάρη στην αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς.

O γερμανικός DAX κέρδισε 1,40% στις 15.462,72 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,92% στις 7.207,71 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.685,21 μονάδες με άνοδο 1,33%.

Οι προβλέψεις των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να είναι υπερ -αισιόδοξες, εκτίμησε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Α. Enria μιλώντας πριν από λίγο στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο Ευρωπαίος επόπτης, υπογράμμισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπέρασαν «την καταιγίδα του κορωνοϊού» με επιτυχία, ωστόσο, όπως προειδοποίησε, οι κίνδυνοι αυξάνονται στον ισολογισμό τους
Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism) σημείωσε ότι οι τράπεζες αναμένουν ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται εφέτος και το 2022.
Αλλά όπως είπε ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των ΜΕΔ εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.
Ο SSM βλέπει να σωρεύονται «σύννεφα» στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες χώρες.
Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πτωχεύσεις άρχισαν να αυξάνονται σε ορισμένους τομείς, αν και γενικά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Συνακόλουθα συνέστησε στις διοικήσεις των τραπεζών να είναι πιο προσεκτικές στις προβλέψεις που διενεργούν για την κάλυψη των απωλειών από τα κόκκινα δάνεια καθώς οι εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των τελευταίων μπορεί να είναι υπερ-αισιόδοξες.
Επιπλέον, ο SSM επικεντρώνεται σε πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως εκείνους που ενέχει η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες.
Όπως ανέφερε, η υπόθεση του Archegos κατέδειξε ότι οι επενδύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας, κυρίως όταν οι εταιρείες αυτές δεν εποπτεύονται επαρκώς.
Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση εάν δεν θεσπιστεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο προειδοποίησε ο Jon Cunliffe, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε ομιλία του ο Cunliffe παρομοίασε τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από κεφαλαιοποίηση 16 δισ. δολαρίων πριν από πέντε μόλις χρόνια στα 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, με την αγορά των 1,2 τρισ. δολαρίων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου του 2008.
«Όταν κάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτύσσεται ταχύτατα, και δη ελλείψει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστικού πλαισίου, οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα πρέπει να δώσουν προσοχή», σημείωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τα γερμανικά κορυφαία ινστιτούτα περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης το 2021, στο 2,4% από το 3,7%, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να πλήττουν την μεταποίηση.
Τα ινστιτούτα αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του 2022 στο 4,8% από το 3,9%, και τόνισε πως η γερμανική οικονομία θα φτάσει στην κανονική χρήση της παραγωγικής ικανότητας το 2022.
Η πλήρης εξομάλυνση των δραστηριοτήτων που απαιτούν επαφή με τον πελάτη δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα στη Γερμανία, ενώ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα πλήξουν την μεταποίηση, υπογραμμίζεται στο report των ινστιτούτων.
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία σημείωσε άλμα στο 4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,3%, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Οι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επίσης σε υψηλό 13 ετών, υψηλότερα από το 3,3% τον Αύγουστο.
Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% σε ετήσια βάση, έναντι του 0,7% τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Hannover Re ανακοινωσε ότι θα τροποποιήσει την μερισματική της πολιτική γι να δώσει προτεραιότητα στο να εγγυηθεί την αύξηση του βασικού μερίσματος κάθε χρόνο με σειρά ειδικών πληρωμών.
Η γερμανική αντιασφαλιστική δήλωσε πως αναμένει να καταβάλει το συνηθισμένο μέρισμα ανά μετοχή τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος στο μέλλον, αλλάζοντας την πολιτική της, απομακρυνόμενη από έναν συνδυασμό με ένα ειδικό μέρισμα και την κατάργηση του ετήσιου στόχου.
Προηγουμένως, η Hannover Re είχε ανακοινώσει ότι θα στοχεύσει σε καταβολή του 35%-45% των καθαρών κερδών της ως το βασικό μέρισμα.
Για το 2020 η εταιρεία πλήρωσε ένα βασικό μέρισμα 4,5 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 61% των κερδών.
Εξαιτίας της μείωσης των κερδών λόγω κορωνοϊού, δεν κατέβαλε μέρισμα για το 2020.
Ωστόσο το 2019 προσέφερε 4 ευρώ σε μέρισμα και 1,5 ευρώ σε ειδικό μέρισμα.

Άνοδος στην Ασία

Άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να παραμένει κλειστό λόγω αργίας.
Στην Κίνα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 10,7% σε ετήσια βάση.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +0,55% στις 3.867 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,5% στις 28.550 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,1% στις 3.558 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης