Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street - Ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Σχετικά Άρθρα

Διεύρυνε τα κέρδη της η Wall Street με τους κύριους δείκτες σήμερα 15/10 να κινούνται ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με ώθηση τόσο από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, όσο και από τα ισχυρά αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο 2021 που ανακοινώνουν μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες του Dow Jones.
Τα κέρδη έρχονται παρά τις ανησυχίες για τις τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτών να σημειώνει άλμα 0,4% τον Σεπτέμβριο και 5,4% σε ετήσια βάση, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα αναγκαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ο αμερικανός πρόεδρος J. Biden υπέγραψε τον νόμο ο οποίος αυξάνει προσωρινά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους στα 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας έτσι, μέχρι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον, τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Αν δεν αυξανόταν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι η κυβέρνηση Biden θα περιερχόταν σε αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών της περί τη Δευτέρα 18η Οκτωβρίου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον νόμο την Τρίτη, με τις ψήφους μόνο των Δημοκρατικών.
Η Γερουσία ενέκρινε το κείμενο την περασμένη εβδομάδα.
Θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκτελεί πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη περίπτωση ως τις αρχές του 2022, απομακρύνοντας κάπως την προοπτική κήρυξης στάσης πληρωμών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Το Κογκρέσο θα κληθεί να νομοθετήσει ξανά εγκαίρως για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο η διένεξη των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα προεξοφλείται από τους περισσότερους αναλυτές πως θα είναι σκληρή.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο + 1,09% στις 35.294,76 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,75% στις 4.471,37 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,5% στις14.897,34

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απρόσμενη άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η αναπάντεχη άνοδος καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο βάζουν πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού (5,4% τον Σεπτέμβριο).
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 0,2%.
Εξαιρουμένων των οχημάτων και των καυσίμων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,8%.
Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν στο +0,9% από +0,7% σε μηνιαία βάση.
Υποχώρησε τον Οκτώβριο η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State της New York Fed για τις επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε 14,5 μονάδες στις 19,8 μονάδες τον Οκτώβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 25 μονάδες σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι οι συνθήκες βελτιώνονται.
Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου στις 34,3 μονάδες ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στα επίπεδα των 14,93 δολαρίων ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Goldman Sachs, από μόλις 10,8 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες και για τα έσοδα, αφού ανακοίνωσε ότι ανήλθαν στα 13,61 δισ., από 11,68 δισ. που περίμεναν οι αναλυτές.
Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street πραγματοποίησε ένα ρεκόρ συναλλαγών που αύξησε τα κέρδη της.
Συνολικά τα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους κοινούς μετόχους αυξήθηκαν στα 5,28 δισ. δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 3,23 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Η Goldman είναι η τελευταία από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν σημαντικά κέρδη.
Οι JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες σε κέρδη και έσοδα, βοηθούμενες από τις εκδόσεις αποθεματικών και τα ισχυρά τραπεζικά έσοδα από επενδύσεις.
Η εταιρεία αλουμινίου Alcoa ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ στο γ΄ τρίμηνο 2021 και πωλήσεις που υπερέβησαν τις προσδοκίες.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ξεκινά την καταβολή μερίσματος και ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών 500 εκατ. δολαρίων.
Το νέο μέρισμα ανέρχεται στα 10 σεντς ανά μετοχή, και συνιστά -με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης- μερισματική απόδοση 0,82%.
Το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αντιστοιχεί στο 5,5% της κεφαλαιοποίησης της Alcoa.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη για το τρίμηνο, στα 337 εκατ. δολάρια, έναντι των ζημιών 49 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ανά μετοχή, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,76 δολάρια έναντι των ζημιών 26 σεντς.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,05 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,76 δολάρια.
Η Alcoa ανακοίνωσε ακόμη ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 3,11 δισ. δολάρια από τα 2,37 δισ. δολάρια στο περασμένο έτος, έναντι εκτιμήσεων για 2,93 δισ. δολάρια.
Η Boeing ανακοίνωσε ότι μερικά εξαρτήματα του αεροσκάφους 787 Dreamliner, που κατασκευάζονται από τιτάνιο, δεν έχουν παραχθεί με το σωστό τρόπο κατά την τελευταία τριετία.
Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στην κατασκευή του αναφερόμενου τύπου αεροσκάφους ευρείας ατράκτου.
Το ζήτημα της ποιότητας των εξαρτημάτων δεν επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των πτήσεων, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, που πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).
Η Boeing εργάζεται προκειμένου να εντοπίσει τον αριθμό των αεροσκαφών, για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί τα ελαττωματικά εξαρτήματα.
Σύμφωνα με την Boeing, τα προβληματικά εξαρτήματα έχουν διατεθεί από την Manufacturing Processes Specification (MPS) που έχει έδρα την Ιταλία, μέσω της Leonardo SpA.
Η MPS δεν αποτελεί πλέον προμηθευτή της Leonardo, όπως επιβεβαίωσε η εταιρία.

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τα κέρδη στην Ασία και τη Wall Street, καθώς οι πρώτες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από τις ΗΠΑ δίνουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών για το γ΄τρίμηνο του 2021.
Η μετοχή της Hugo Boss σημειώνει άλμα 3,8%, καθώς αναβάθμισε το outlook για το 2021, μετά την ανάκαμψη στην κερδοφορία του γ΄τριμήνου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καλό ιστορικό όταν χρειάζεται να δρομολογεί τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής με έναν ευέλικτο τρόπο και θα συνεχίσει έτσι, ακόμα και μετά την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Pierre Wunsch.
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι εάν γίνει η έξοδος από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), αυτό δεν σημαίνει και την έξοδο από μια πολύ υποστηρικτική νομισματική πολιτική για την επιστροφή στον στόχο του 2% [στον πληθωρισμό]», δήλωσε ο Wunsch μιλώντας στο Bloomberg Television.
«Έχουμε δείξει μεγάλη ευελιξία στο παρελθόν - αν θα χρειαστεί εδώ ή εκεί να αλλάξουμε τα εργαλεία μας, θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
Βασικά, έχουμε πολύ καλό ιστορικό», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου δείχνουν πως η ΕΚΤ προσεγγίζει ένα κρίσιμο σημείο στις διαβουλεύσεις πολιτικής καθώς προετοιμάζεται για την εποχή μετά την κρίση της πανδημίας.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε +0,81% στις 15.587,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σκαρφάλωσε κατά +0,63% στις 6.727,52 και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά +0,37% στι 7.234,03 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 4,8 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Τον ίδιο μήνα, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 5 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές προϊόντων από την ευρωζώνη προς τον υπόλοιπο κόσμο έφτασαν στα 184,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 18,2% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 26,6% ετησίως, στα 179,5 δισ. ευρώ. Το εμπόριο εντός ευρωζώνης κινήθηκε ανοδικά κατά 21,2% από τον Αύγουστο του 2020, στα 155,5 δισ. ευρώ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2021 προχώρησε η Hugo Boss, καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη γ΄ τριμήνου υπερέβησαν τα επίπεδα προ πανδημίας και τις προσδοκίες της αγοράς.
Η γερμανική εταιρεία premium ρούχων και αξεσουάρ τόνισε πως αναθεωρεί τις εκτιμήσεις, και τώρα αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες πωλήσεις θα αυξηθούν κατά σχεδόν 40% αυτό το έτος, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 30%-35%.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αναμένονται στα 175-200 εκατ. ευρώ για το έτος.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της εταιρείας έκαναν λόγο για 125-175 εκατ. ευρώ.
Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται αφότου η εταιρεία κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη γ΄ τριμήνου, συμπεριλαμβανομένων προσαρμοσμένων πωλήσεων 755 εκατ. ευρώ, υψηλότερα 40% και 7% σε σχέση με το 2019.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι των 51 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο έτος και 3% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κέρδη στην Ασία

Άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, λαμβάνοντας ώθηση από τη Wall Street.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο κίνδυνος μετάστασης από τον κατασκευαστικό κολοσσό Evergrande στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι «ελεγχόμενος».
Η ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας έρχεται σε μια στιγμή όπου αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η αθέτηση πληρωμών από την Evergrande μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες για την κινεζική οικονομία.
«Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δεν είχε καλή διαχείριση και δεν κατόρθωσε να λειτουργήσει με τη δέουσα προσοχή, σε ευθυγράμμιση με τις αλλαγές στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», τόνισε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
«Αντίθετα, επεκτάθηκε και διαφοροποιήθηκε χωρίς σχέδιο, με τους δείκτες να επιδεινώνονται σημαντικά και το ρίσκο να εκτινάσσεται», πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το AFP, ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι οι αρχές θα βοηθήσουν να παρασχεθεί χρηματοοικονομική στήριξη για να επανεκκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα της Evergrande.
Tόνισε μάλιστα ότι ο τομέας του real estate παραμένει σε γενικές γραμμές υγιής.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ενταθεί οι φόβοι για τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας, μετά την αθέτηση πληρωμών από μια ακόμα κινεζική κατασκευαστική, τη Fantasia, ενώ η Sinic προειδοποίησε ότι μπορεί να μην καταφέρει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν την ερχόμενη εβδομάδα.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +1,4% στις 3.918 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,8% στις 29.068 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,4% στις 3.572 μονάδες.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης