Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αρκτική ενδέχεται να είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης

Η Αρκτική ενδέχεται να είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης
Ένα νέο ψυχρό μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας για την ενέργεια.

Ένα νέο ψυχρό μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας για την ενέργεια.
Αυτή τη φορά στην Αρκτική.
Η ΕΕ υπέβαλε προτάσεις που θα μπορούσαν να την πιέσει να σταματήσει τη χρήση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στην Αρκτική σε μια προσπάθεια όπως είπε να προστατεύσει την περιοχή από περαιτέρω διαταραχές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η Ρωσία ο μεγαλύτερος κάτοχος εδάφους της Αρκτικής όπου υπάρχουν πολλά αποθέματα υδρογονανθράκων και ψαριών δεν είναι πολύ ευχαριστημένη με τις προτάσεις της ΕΕ με τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας A. Novak να δηλώνει στο CNBC την Πέμπτη ότι αυτές ήταν πολιτική υποκινούμενες και ανόητες.
"Ξαφνιάστηκα όταν το έμαθα.
Γιατί η Αρκτική, γιατί όχι ο Ισημερινός;
Θα μπορούσε κανείς να βρει μια σειρά από διάφορα μέρη στον κόσμο όπου πρέπει να απαγορευτεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου" δήλωσε και πρόσθεσε "αυτή η πρόταση δεν έχει άλλα κίνητρα εκτός από πολιτικά.
Τι μας λένε δηλαδή ότι πρέπει να σταματήσουμε να εξάγουμε ολόκληρο το αέριο που παράγεται αυτή τη στιγμή;
Νομίζω ότι οι συντάκτες αυτών των προτάσεων έχουν πολύ μικρή αντίληψη της πραγματικής κατάστασης".
Οι προτάσεις της Ε.Ε. όπως αναφέρει και το CNBC, έρχονται σε μια εποχή όπου οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες με την Ρωσία και την Ε.Ε. όσον αφορά την ενέργεια και συγκεκριμένα το φυσικό αέριο με τις τιμές να έχουν αυξηθεί.
Η Ρωσία δήλωσε ότι έχει αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου αλλά οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή για πολιτικούς σκοπούς.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι εκμεταλλεύεται την κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τον πρόεδρο V. Putin να επιμένει ότι η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί το αέριο σαν όπλο.
Οι εντάσεις στην Αρκτική αυξάνονται ήδη μεταξύ των παικτών περιφερειακά εδώ και αρκετά χρόνια ιδίως υπό το πρίσμα της ήσυχης επέκτασης της Ρωσίας στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική επιρροή της εκεί.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η ΕΕ είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στην Αρκτική και το μπλοκ, από μόνο του, δεν είναι μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου, αν και περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ Δανία, Φινλανδία και Σουηδία.
Η ΕΕ φαίνεται να επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή, ωστόσο, και σε μια πρόταση που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, σημείωσε ότι "η περιοχή της Αρκτικής είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τις πρώτες ύλες καθώς και τη γεωστρατηγική επιρροή ".
Είπε ότι θα στοχεύσει στην "ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ" στην περιοχή "συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός ειρηνικού και εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, για να διατηρήσει την Αρκτική ασφαλή και για να υποστηρίξει μεταξύ άλλων τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών της Αρκτικής προς όφελος των κατοίκων της και των μελλοντικών γενεών ".
Η Αρκτική είναι αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας και της επικράτειας της Ρωσίας, η ακτογραμμή της αντιπροσωπεύει το 53% της ακτογραμμής του Αρκτικού Ωκεανού και ο πληθυσμός της χώρας στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 2 εκατομμύρια άτομα - δηλαδή περίπου τους μισούς ανθρώπους που ζουν στην Αρκτική παγκοσμίως, σύμφωνα με την Αρκτικό Ινστιτούτο.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης