Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Πλήγμα στην ανάπτυξη από την κρίση των ακινήτων - Στο 4,9% το ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο

Κίνα: Πλήγμα στην ανάπτυξη από την κρίση των ακινήτων - Στο 4,9% το ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το γ΄ τρίμηνο του 2021 στο 4,9%
Σχετικά Άρθρα
Πλήγμα στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επέφερε η κρίση των ακινήτων που έχει πυροδοτήσει ο φόβος για την κατάρρευση της Evergrande, καθώς και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το γ΄ τρίμηνο του 2021 στο 4,9% σε ετήσιο ρυθμό, εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας κατέγραψε άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, αφού ανέκαμψε αλματωδώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (+18,3%).

Αναμενόμενη επιβράδυνση

Η επιβράδυνση ήταν αναμενόμενη, ωστόσο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν το ΑΕΠ στο +5,2%, σύμφωνα με το Reuters.
Σε επίπεδο τριμήνου, η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ενισχύθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου (1,3%).
«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την παγκόσμια συγκυρία επιτείνονται, ενώ η εσωτερική ανάκαμψη παραμένει ασταθής και άνιση», σημείωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.
Παρότι γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, τα επίσημα δεδομένα για το ΑΕΠ της Κίνας προσελκύουν πάντα προσοχή, με δεδομένο το βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.
Πλέον σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η Κίνα είδε την ανάκαμψη της οικονομίας της να απειλείται από την μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ειδικά του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών.
Αποτέλεσμα: οι σταθμοί λειτούργησαν στο ρελαντί παρά την μεγάλη ζήτηση και η ηλεκτροδότηση άρχισε να γίνεται με δελτίο — αυξάνοντας κατακόρυφα τα κόστη παραγωγής για πολλές επιχειρήσεις.
china_gdp.JPG
Ο φόβος για κατάρρευση της Evergrande

Βασική πηγή ανησυχίας ωστόσο για τους αναλυτές, παραμένουν οι περιπέτειες του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande και η πιθανή πτώχευση.
Ο κλάδος των ακινήτων, παραδοσιακά μια από τις ατμομηχανές της κινεζικής οικονομίας, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Επισήμως, η κινεζική κυβέρνηση έχει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι τουλάχιστον 6% το 2021.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την δική του πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 8% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Καθησυχάζει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, έτοιμη για νέα μέτρα

Η οικονομία της Κίνας «πάει καλά», αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως κινδύνους χρεοκοπίας για ορισμένες επιχειρήσεις λόγω «κακής διαχείρισης», δήλωσε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.
Ο Yi Gang είπε ότι οι κίνδυνοι αθέτησης για ορισμένες επιχειρήσεις και οι δυσκολίες λειτουργίας των μικρών και μεσαίων τραπεζών είναι από τις προκλήσεις για την οικονομία της Κίνας και ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά «έτσι ώστε να μην γίνουν συστημικοί κίνδυνοι».
Ενώ η ανάπτυξη μετριάστηκε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με 8% , δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνάντηση του Ομίλου 30 International Banking Seminar, που συμπίπτει με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι αρχές θα προσπαθήσουν πρώτα να εμποδίσουν τα προβλήματα στην Evergrande να εξαπλωθούν σε άλλες εταιρείες ακινήτων για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος συστημικός κίνδυνος, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης