Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και εταιρικά αποτελέσματα

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και εταιρικά αποτελέσματα

Νευρικότητα στη Wall Street μετά τα αρνητικά μάκρο σε ΗΠΑ και Κίνα

Σχετικά Άρθρα
Με νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 18/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς την επενδυτική ψυχολογία βαραίνουν τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Κίνα και ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία επιβράδυνε σημαντικά το γ' τρίμηνο 2021, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβραδύνοντας σημαντικά από το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε καταγράψει άνοδο 7,9%.
Η τελευταία μέτρηση είναι η ασθενέστερη από το γ' τρίμηνο του 2020.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,3% τον Σεπτέμβριο 2021, διαψεύδοντας την πρόβλεψη των αναλυτών για μικρή άνοδο 0,2%.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση από το αποκορύφωμα της κρίσης της πανδημίας την άνοιξη του 2020.
Παράλληλα, η Fed αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Αυγούστου, ανακοινώνοντας πτώση 0,1% αντί για αύξηση 0,4% που είχε αναφέρει προηγουμένως.
Πάνω από το 1,6% βρίσκεται σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2021, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, με τις αγορές παγκοσμίως να παρακολουθούν μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων προς την ασφάλεια των τίτλων σταθερού εισοδήματος.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένετα να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,1% στις 35.258,610 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,34% στις 4.486,46 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,84% στις 15.021,81 μονάδες

Ένα νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει την επενδυτική προσοχή.
Ειδικότερα, αύριο θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Netflix, Johnson & Johnson, United Airlines και Procter & Gamble.
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από τις Tesla, Verizon και IBM.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας να προσλάβει 150.000 εποχικούς υπαλλήλους σχεδιάζει η Amazon.com, περίπου 50% περισσότερο από πέρυσι, καθώς η εταιρεία αναζητά στήριξη του εργατικού δυναμικού για να τη βοηθήσει να καλύψει τη ζήτηση για τη σεζόν των γιορτών.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στον κόσμο επεκτείνει τη λειτουργία των logistics από τότε που η πανδημία υπερφόρτωσε τις διαδικτυακές αποστολές το 2020, ανοίγοντας αποθήκες ή μικρότερους χώρους σε αστικά κέντρα, με ρυθμό περίπου μία την ημέρα.
Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία δήλωσε ότι είχε ήδη ανοίξει 250 εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και ότι θα ανοίξει ακόμη 100 αυτόν τον μήνα.
Η Amazon ανακοίνωσε ότι η αρχική μέση αμοιβή των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι 18 δολάρια την ώρα και επιπλέον 3 δολάρια την ώρα για τους εργαζόμενους που είναι πρόθυμοι να εργαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή Σαββατοκύριακα.
Αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό, η εταιρεία προσφέρει επίσης μπόνους πρόσληψης έως και 3.000 δολάρια, ανάλογα με την τοποθεσία.
Η Amazon, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα μετά τη Walmart, απασχολούσε 1,3 εκατ. άτομα στα τέλη Ιουνίου.
Η Ford ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέχρι και 316 εκατ. δολάρια για την κατασκευή εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα, στο εργοστάσιο της Halewood στη Βόρεια Αγγλία.
Το εργοστάσιο θα παράγει περίπου 250.000 μονάδες ισχύος ετησίως από τα μέσα του 2024, και θα πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη που θα κατασκευάζει εξαρτήματα για τα ηλεκτρικά οχήματα της Ford.
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί ότι όλη η παραγωγή αυτοκινήτων της για την ήπειρο θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.
Η κυβέρνηση συνεισφέρει στην επένδυση μέσω του Ταμείου Μετασχηματισμού Αυτοκινήτου, καθώς οι εταιρείες εντείνουν τα σχέδια τους για ηλεκτροκίνηση εν όψει των απαγορεύσεων των κινητήρων καύσης, ενώ οι χώρες συναγωνίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση τείνει να παρέχει το 10% περίπου της συνολικής επενδυτικής αξίας για τις επιχειρήσεις αυτοκινήτων.
Να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στην επόμενη πενταετία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τo Facebook, με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λεγόμενου «metaverse», ενός διαδικτυακού κόσμου όπου οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους.
«Η επένδυση (σε νέες θέσεις εργασίας) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων.
Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», σύμφωνα με την εταιρεία.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι αντιπρόεδροι ανέφεραν ότι «το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού για να χτίσει την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα.

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές


Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο και ενώ οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις αντοχές των κεντρικών τραπεζών να κρατούν την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή μίας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων (Philip Morris, Johnson & Johnson, P&G, Netflix, Verizon, IBM, Tesla).
Αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται ανακοινώσεις για σημαντικά μακροοικονομικά δεδομένα ή ανακοινώσεις πολιτικής.
Θα δοθεί προσοχή στην έκθεση για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα βγει την Τετάρτη και μπορεί να ενισχύσει τις προσδοκίες για αύξηση στο 2021.
Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα μας δώσουν μια εικόνα του βαθμού με τον οποίο η οικονομική ανάκαμψη μετριάζεται.
Ωστόσο, οι προσδοκίες της αγοράς εξακολουθούν να κινούνται προς την ιδέα της επέκτασης της οικονομίας.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Valneva σημειώνει άλμα 35% στο Παρίσι, καθώς εκκινεί τις διαδικασίες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του πειραματικού εμβολίου της κατά κορωνοϊού.

Ο DAX έχασε 0,7% στις 15.474,47 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,8% στις 6,673,10 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% στις 7.203,83 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει μέρος της ευελιξίας του προγράμματος αγοράς ομολόγων για να ξεπεραστεί η πανδημία, για μέτρα στήριξης μετά την κρίση, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Ignazio Visco.
«Θεωρώ ότι η ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει -σίγουρα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα προσαρμόσουμε τα προγράμματα αγορών», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από την κλιματική αλλαγή τόσο στις δραστηριότητες trading όσο και στις δανειοδοτικές, όταν υποβληθούν σε stress test την επόμενη χρονιά.
Οι τράπεζες θα πρέπει να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν οι ισολογισμοί τους σε διάστημα 30 ετών καθώς και τυχόν σχετικές ζημίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που δημοσιεύθηκε από την κεντρική τράπεζα.
Η ΕΚΤ καλεί επίσης τις τράπεζες να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο από μια θεωρητική «απότομη αύξηση» της τιμής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια τριετία.
Στα stress tests που θα γίνουν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ θα εξετάσει το χτύπημα που θα μπορούσαν να δεχθούν οι τράπεζες από τις πολιτικές για το κλίμα, οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ρυπογόνων εταιρειών. Νωρίτερα φέτος είχε αναφέρει ότι η αντίδραση του κλάδου είναι πολύ αργή όσον αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 2021 ανακοίνωσε η Philips NV, ωστόσο υπέστη πτώση στις πωλήσεις κατά την περίοδο, οι οποίες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Ο ολλανδικός όμιλος ιατρικών-τεχνολογικών υπηρεσιών, εμφάνισε καθαρά κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες 2,98 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 340 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας είναι αποτέλεσμα κυρίως της πώλησης των δραστηριοτήτων οικιακών συσκευών.
Οι πωλήσεις τριμήνου μειώθηκαν στα 4,16 δισ. Ευρώ από τα 4,98 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, όταν ανέμεναν ότι θα διαμορφ ζουν στα 4,18 δισ. ευρώ.
Το περιθώριο των προσαρμοσμένων EBITDA για το γ΄ τρίμηνο, διαμορφώθηκε στο 12,3%.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια – «Βαρίδι» τα κινεζικά μάκρο

Απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται επιφυλακτικοί μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο 2021, κυρίως εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αναταραχές στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 4,9% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο ασθενέστερο ποσοστό αύξησης από το γ΄ τρίμηνο του 2020, και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 5,2%.
Η βιομηχανική παραγωγή επίσης έχασε τις προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση 3,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι των προσδοκιών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 4,5%.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει διάφορες μεγάλες προκλήσεις, όπως την κρίση χρέους της Evergrande, τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλαν την βιομηχανική παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, εξελίξεις που αυξάνουν τις πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την παραπαίουσα ανάκαμψη.
Η κρίση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αθέτηση υποχρεώσεων.
Βέβαια, η αβεβαιότητα για την τύχη της υπερχρεωμένης Evergrande κυριαρχεί, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Sinic Holdings, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι πιθανό να εξοφλήσει δολαριακά ομόλογα αξίας 250 εκατ. δολαρίων.
Την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, ένας άλλος όμιλος, η China Properties Group, δήλωσε ότι είχε αθετήσει κουπόνια αξίας 226 εκατ. δολαρίων, καθώς δεν είχε εξασφαλίσει κεφάλαια μέχρι την ημερομηνία λήξης της 15ης Οκτωβρίου.
Και οι παραπάνω όμιλοι απλά προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων της αγοράς, μετά τη Fantasia Holdings η οποία είχε αποτύχει να πληρώσει ομόλογα αξίας 206 εκατ. δολαρίων στις αρχές Οκτωβρίου.
Σε αυτό το κλίμα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite υποχώρησε κατά -0,35% ενώ ο δείκτης Shenzen κατά -0,91%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση -0,31%.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε πτώση -0,29%, ενώ ο δείκτης Topix -0,33%.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης