Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Κόντρες» για οικονομία και υπουργεία σε μία κυβέρνηση Scholz

Γερμανία: «Κόντρες» για οικονομία και υπουργεία σε μία κυβέρνηση Scholz
Η σύμφωνη γνώμη των Φιλελευθέρων θεωρείται σίγουρη

Το μεσημέρι συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση στο Βερολίνο το προεδρείο και η ΚΟ των Φιλελευθέρων (FDP) προκειμένου να αποφασίσουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η σύμφωνη γνώμη των Φιλελευθέρων θεωρείται σίγουρη.
Την Παρασκευή είχε δώσει πράσινο φως το προεδρείο του SPD και την Κυριακή το "Μικρό Συνέδριο" των Πρασίνων.

Ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση

Μετά τη συγκατάθεση και των Φιλελευθέρων αναμένεται ότι εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων.
Ένα από τα πιο επίμαχα θέματα θα είναι η χρηματοδότηση των στόχων, με τους οποίους έχουν συμφωνήσει στις διερευνητικές συνομιλίες.
Μόνο οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και στις υποδομές υπολογίζονται στα 50 δις ευρώ το χρόνο.
Το ζητούμενο είναι τώρα η χρηματοδότηση αυτών των στόχων. Στο πόρισμα των διερευνητικών SPD και Πράσινοι δέχτηκαν το αίτημα του FDP να διατηρηθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο "φρένο χρέους" που περιορίζει το δανεισμό στον ετήσιο προϋπολογισμό του κεντρικού κράτους στο 0,35% του ΑΕΠ.
Την κριτική των Χριστιανοδημοκρατών ότι τα φιλόδοξα σχέδια των τριών κομμάτων δεν μπορούν χρηματοδοτηθούν χωρίς νέα χρέη, απέρριψαν τόσο ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, όσο και η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ.
Σύμφωνα με τον κ. Σολτς στη χρηματοδότηση θα συμβάλει το δημόσιο, ο ιδιωτικές τομέας αλλά και κρατικές επιχειρήσεις όπως ο Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) και η επενδυτική τράπεζα KfW.

«Κόντρα» για το Οικονομικών

Και ενώ δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις - Πράσινοι και Φιλελευθέροι συζητούν δημόσια για την κατανομή των υπουργείων - προπαντός για το Οικονομικών.
Το κάθε ένα από τα δύο κόμματα διεκδικεί τον υπουργό Οικονομικών δεδομένου ότι στην πράξη είναι το δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα μετά από αυτό του καγκελάριου – όχι μόνο επειδή έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και επειδή μέσω του Eurogroup επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην πολιτική της ΕΕ.
Ο υποψήφιος των Πράσινων για το αξίωμα είναι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και των Φιλελευθέρων ο πρόεδρος τους, Κρίστιαν Λίντνερ. Πάντως, η απόφαση ποιο κόμμα θα πάρει ποιο υπουργείο δεν είναι του παρόντος.
Πρώτα θα πρέπει Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι να συμφωνήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις επ΄ αυτού δεν αναμένεται να είναι εύκολες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης