Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το 67% των Βρετανών εμβολιασμένο, η χώρα έχει τη χειρότερη επίδοση κρουσμάτων παγκοσμίως - Τι συμβαίνει

Με το 67% των Βρετανών εμβολιασμένο, η χώρα έχει τη χειρότερη επίδοση κρουσμάτων παγκοσμίως - Τι συμβαίνει
Οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονταν σταθερά από το καλοκαίρι, όταν οι περιορισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο άρθηκαν στις 19 Ιουλίου
Όταν η πανδημία της Covid-19 σάρωσε τον πλανήτη το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο χτυπήθηκε σκληρά, αναφέροντας μερικούς από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ένα γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού, με πάνω από το 65% του γενικού πληθυσμού εμβολιασμένο, κατάφερε να ανατρέψει τα πράγματα και έθεσε τα κρούσματα υπό έλεγχο.
Τώρα όμως η κατάσταση φαίνεται δραματικά διαφορετική. Η χώρα καταγράφει σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα Covid την ημέρα - που σημαίνει ότι έχει ένα από τα χειρότερα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο.
Τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 49.156 νέα κρούσματα, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό σε τρεις μήνες και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 8,4 εκατομμύρια.
Η χώρα ανέφερε επίσης 45 νέους θανάτους εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 138.629 - έναν από τους υψηλότερους αριθμούς νεκρών στον κόσμο.

Η σημασία των περιορισμών

Εν τω μεταξύ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονταν σταθερά από το καλοκαίρι, όταν οι περιορισμοί στη χώρα άρθηκαν στις 19 Ιουλίου.
Οι παμπ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και η χρήση μάσκας έγινε (ως επί το πλείστον) προαιρετική.
Ευτυχώς, ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αυξάνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία, κυρίως λόγω του ότι τα εμβόλια Covid είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτων.
Παρ 'όλα αυτά, οι επαγγελματίες υγείας στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας της χώρας προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά.

Τι συμβαίνει;

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους αριθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, που κυμαίνονται από τη μη υιοθέτηση μάσκας (ακόμη και όταν αυτές απαιτούνται, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες) έως τις μεγάλες εσωτερικές συγκεντρώσεις που έχουν επιτρέψει τη διάδοση του ιού.
Ο δισταγμός του Ηνωμένου Βασιλείου στον εμβολιασμό νεότερων εφήβων, κάτι που έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ πολύ νωρίτερα, και η επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, έχουν επίσης αναφερθεί ως λόγοι για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων.
Ίσως το πιο ειρωνικό είναι ότι η έγκαιρη διάθεση εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο - που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν από τους πρώτους στον κόσμο - θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στο υψηλό ποσοστό κρουσμάτων τώρα.
Αυτό συμβαίνει επειδή τώρα γνωρίζουμε ότι η ανοσία στους εμβολιασμένους εξασθενεί μετά από περίπου έξι μήνες.
Η εξάπλωση της πολύ πιο μολυσματικής παραλλαγής του Δέλτα Covid την άνοιξη και το καλοκαίρι θεωρείται επίσης ως ένας παράγοντας που έχει μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ο Δρ. Eric Topol, ιδρυτής και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, έγραψε στο Twitter την εκτίμησή του για την κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο, δηλώνοντας: «Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή έχει 6 φορές περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο και 3 φορές υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε σύγκριση με την Ευρώπη; Μεταξύ των [πιθανών] εξηγήσεων, δύο που ξεχωρίζουν είναι η λιγότερη χρήση μέτρων και ο περιορισμένος εμβολιασμός παιδιών, ηλικίας 12-17 ετών».
Σημείωσε ότι η εξάρτηση από το εμβόλιο AstraZeneca (όπου η αποτελεσματικότητα έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται περισσότερο με την πάροδο του χρόνου από το εμβόλιο Pfizer) ως άλλος πιθανός συντελεστής.
Ενώ, "μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάστηκε νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, και ως εκ τούτου έχει εκδηλωθεί μεγαλύτερη εξασθένηση της προστασίας, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων", σημείωσε.
Σε μια πιο θετική σημείωση, ο Topol σημείωσε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ για την αποσύνδεση κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους".

Η ασυλία του Covid μειώνεται 6 μήνες μετά το εμβόλιο Pfizer

Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε για την εξασθένηση της ανοσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο (όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ευρώπη) αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να κάνει ενισχυτικές δόσεις για άτομα άνω των 50 ετών, ιατρικό προσωπικό και οποιονδήποτε έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Όσοι έλαβαν τη δεύτερη δόση τους τουλάχιστον πριν από έξι μήνες καλούνται να εμφανιστούν πρώτοι.
Επί του παρόντος περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία είναι επιλέξιμοι για την αναμνηστική δόση, με το NHS μέχρι τώρα να έχει χορηγήσει περίπου 3,6 εκατομμύρια δόσεις.
Οι ειδικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αυξήσει τους εμβολιασμούς σε μη εμβολιασμένες ομάδες, κυρίως σε νέους, και να εφαρμόσει ταχύτερα τις ενισχυτικές δόσεις.

Ανησυχίες για τις παραλλαγές

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για έναν απόγονο της παραλλαγής Δέλτα που εντοπίζεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, με κάποιους να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Την περασμένη Παρασκευή, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια έκθεση στην οποία ανέφερε ότι «μια παραλλαγή της παραλλαγής δέλτα που πρόσφατα ορίστηκε ως AY.4.2 επεκτείνεται στην Αγγλία» και ότι ακολουθεί τον υπότυπο.
Ο υπότυπος δέλτα, γνωστός επίσημα ως AY.4.2, αναφέρεται ότι είναι 10-15% πιο μεταδοτικός από την τυπική παραλλαγή Δέλτα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα αν έχει προκαλέσει άνοδο σε περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης