Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη: Μόλυνση με covid κάθε 16 με 17 μήνες για τους ανεμβολίαστους

Μελέτη: Μόλυνση με covid κάθε 16 με 17 μήνες για τους ανεμβολίαστους
Η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την covid και δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να μολύνονται από τον ιό κάθε 16 με 17 μήνες καταλήγει μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φορούν μάσκες συστηματικά.
Όπως υποστηρίζουν, βάσει του μοντέλου τους και εφόσον συνεχιστεί η έως τώρα εξέλιξη της επιδημίας, ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

Πιο συχνές οι επαναλοιμώξεις

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνονται ολοένα συχνότερες.
Για αυτό το λόγο επισημαίνουν ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν ξανά ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, γι' αυτό πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας Jeffrey Townsend υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου, για να γίνει γνωστό με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη Covid-19.
«Ο απώτερος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα για πόσο καιρό μετά από μια μόλυνση από τον SARS – CoV – 2 έχεις ανοσία και πόσο διάστημα απαιτείται για να ξαναγίνεις ευάλωτος στην επαναμόλυνση» αναφέρει η Hayley Hassler, μια εκ των συντακτριών της έκθεσης.

Τι αναφέρει το μοντέλο

Το νέο μοντέλο εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τρεις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% μετά από 16 έως 17 μήνες.
Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο.
Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορωνοϊό και, αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη ή η επόμενη λοίμωξη.
Σε κάθε περίπτωση οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως το εύρημα αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, δεδομένης της φυσικής ανοσίας που αναπτύσσουν οι άνθρωποι έναντι και των υπόλοιπων κορωνοϊών.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης