Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον Alexei Navalny το Βραβείο Ζαχάρωφ για το 2021

Στον Alexei Navalny το Βραβείο Ζαχάρωφ για το 2021
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ακλόνητη στήριξη για την απελευθέρωση Navalny
Σχετικά Άρθρα

Με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνεται κάθε χρόνο, τιμήθηκε ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Alexey Navalny, για τις προσπάθειές του να αμφισβητήσει την εξουσία του προέδρου Vladimir Putin.
Ο Navalny, 45 ετών, που δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο του 2020 με μια ουσία η οποία σύμφωνα με δυτικές χώρες ήταν ένας νευροτοξικός παράγοντας, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για παραβιάσεις της υπό όρους αποφυλάκισής του, κατηγορίες τις οποίες θεωρεί κατασκευασμένες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Navalny.
Η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσε το όνομα του νικητή του φετινού βραβείου στο Twitter.
Η Μόσχα αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και κατηγορεί την ΕΕ ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό αντιφρονούντα Αndrey Sakharov και συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ακλόνητη στήριξη για την απελευθέρωση Navalny

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε τον Alexei Navalny για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ. Έχει αγωνιστεί με συνέπεια κατά της διαφθοράς του καθεστώτος του Vladimir Putin, και, μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των πολιτικών εκστρατειών του, βοήθησε να αναδειχθούν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας. Ο Navalny κινητοποίησε και κέρδισε την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, δηλητηριάστηκε και φυλακίστηκε».
«Απονέμοντας το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Alexei Navalny, αναγνωρίζουμε την τεράστια προσωπική του γενναιότητα και επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωσή του», πρόσθεσε.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala δήλωσε: «Φέτος, το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε σε υπέρμαχο της αλλαγής.
Ο Alexei Navalny επέδειξε μεγάλη θάρρος στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει το δικαίωμα στην επιλογή του λαού της Ρωσίας να επιλέξει τους ηγέτες του. Για πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη χώρα του. Αυτό του έχει κοστίσει την ελευθερία του και παραλίγο τη ζωή του. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».
«Σήμερα, το Κοινοβούλιο τιμά επίσης μια ομάδα Αφγανών γυναικών, οι οποίες αγωνίστηκαν σκληρά για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην προεπιλογή για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Τιμούμε το θάρρος των γυναικών αυτών, οι οποίες είναι μεταξύ των πρώτων που υπέστησαν παραβιάσεις των πλέον βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.
Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης