Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εξωγήινα» κουνούπια εξαπλώνονται στην Ιταλία, μπορούν να είναι φορείς ιών - Δυνητικά επικίνδυνα και για την Ελλάδα

«Εξωγήινα» κουνούπια εξαπλώνονται στην Ιταλία, μπορούν να είναι φορείς ιών - Δυνητικά επικίνδυνα και για την Ελλάδα
Η παρουσία τους «έχει αναφερθεί πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης»

Ενα επεμβατικό είδος κουνουπιού από την Ανατολική Ασία εξαπλώνεται αργά σε όλη την Ιταλία και θα μπορούσε να αποτελέσει φορέα ιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση.
Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Parasites & Vectors, υπάρχουν έχει στοιχεία ότι τα εν λόγω κουνούπια, γνωστά ως Aedes koreicus, επεκτείνονται προς τη νοτιοδυτική Ιταλία από τότε που ανακαλύφθηκαν στο βορρά το 2011.
Περιγράφοντας τα κουνούπια ως «πιθανό φορέα νηματωδών και ιών», το άρθρο προειδοποιεί ότι η παρουσία τους «έχει αναφερθεί πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης» και ότι στην Ιταλία «εξαπλώνονται τώρα προς τα νοτιοδυτικά της χώρας».
Οι ερευνητές βρήκαν 6.000 προνύμφες κουνουπιών στο Μπέργκαμο, από τις οποίες διαπίστωσαν ότι 50 ανήκαν στο «εξωγήινο» είδος.
Το άρθρο υποστήριξε ότι αυτή η ανακάλυψη «επιβεβαιώνει την εξάπλωση αυτού του είδους στη βόρεια Ιταλία και εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό ρόλο του ως φορέα ασθενειών στην περιοχή των Αλπεων».
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες» παρακολούθησης των κουνουπιών και πρόληψης, ώστε να μην γίνουν φορέας παθογόνων παραγόντων.
Το είδος Aedes koreicus ζούσε παραδοσιακά στην Κορέα, την Ιαπωνία και σε μέρη της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Δυνητική «απειλή» για την Ελλάδα

Οπως τονίζει σε σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος της ΕΡΤ, το συγκεκριμένο κουνούπι έχει δύο χαρακτηριστικά: μοιάζει πάρα πολύ με το κουνούπι «τίγρης» και είναι ανθεκτικό στο κρύο.
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, συνομίλησε με την Ιταλίδα εντομολόγο Negri, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κατόλικα της Πιατσέντζα, η οποία διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής «στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, παρόλα αυτά, δεδομένου της ικανότητας προσαρμογής του, θα μπορούσε να ″αποικίσει″ και την Ελλάδα, βεβαίως».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης