Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος του NATO μετά την διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία - Απειλές από Μόσχα

Σύνοδος του NATO μετά την διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία - Απειλές από Μόσχα
Η Μόσχα απειλεί το ΝΑΤΟ: Κάθε κίνηση στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες
Σχετικά Άρθρα

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα 21/10 έπειτα από την νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία που είχε ως αποτέλεσμα να ανακληθούν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και να ανακοινωθεί το επικείμενο κλείσιμο του γραφείου της Συμμαχίας στη Μόσχα.
Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ανάκληση των διαπιστεύσεων οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στην Βορειοατλαντική Συμμαχία που ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών», σύμφωνα με δήλωση ενός αξιωματούχου του, χωρίς να διευκρινιστεί για ποιές ενέργειες φέρονται ως υπεύθυνοι, αλλά παραπέμποντας σε μια συστηματική συμπεριφορά διασπαστικών ενεργειών.
Η Ρωσία απάντησε ανακοινώνοντας ότι από την 1η Νοεμβρίου διακόπτει τη λειτουργία της αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ καθώς είναι σαφές ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί τον διάλογο.
Η ένταση στις σχέσεις της Συμμαχίας με την παραδοσιακά αντίπαλό της Ρωσία αυξήθηκε σταδιακά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει επανειλημμένως επισημάνει την στάθμευση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κοντά στο έδαφός της.
Η αντιπαράθεση δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή.
Αντίθετα, οι 30 σύμμαχοι πρόκειται να συζητήσουν για την κοινή στρατηγική αποτροπής και άμυνας, την επένδυση σε νέες τεχνολογίες--περιλαμβανομένων των σχεδίων για ένα επενδυτικό ταμείο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ-- καθώς και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Η σχεδόν 20ετής στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έφτασε στο τέλος της τον Αύγουστο όταν οι ένοπλοι ισλαμιστές Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.
Πέραν των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την απομάκρυνση του προσωπικού του ΝΑΤΟ οι σύμμαχοι βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης των διδαγμάτων της αποστολής.
Επίσης εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων από οργανώσεις στο Αφγανιστάν εναντίον δυτικών χωρών και εξετάζουν τις επιλογές για την αντιτρομοκρατική πολιτική της Συμμαχίας.

Η Μόσχα απειλεί το ΝΑΤΟ: Κάθε κίνηση στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες

Προειδοποίηση - απειλή εξαπέλυσε η Μόσχα κατά του ΝΑΤΟ όσο αφορά το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο έχει φέρει νέο κύκλο εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα.
Η Ρωσία προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ θα έχει συνέπειες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών A. Rudenco.
Το RIA είπε ότι ο Rudenco ρωτήθηκε για τα σχόλια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ L. Ostin σε μια επίσκεψη στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, όταν είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στη διατλαντική συμμαχία και ότι καμία χώρα δεν μπορούσε να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement