Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος Ψυχρός Πόλεμος - Biden: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν επιτεθεί η Κίνα

Νέος Ψυχρός Πόλεμος - Biden: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν επιτεθεί η Κίνα

Να καταλάβει η Κίνα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω είπε ο πρόεδρος Joe Biden

Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, εφόσον αυτή δεχθεί επίθεση από την Κίνα διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Ναι έχουμε δεσμευτεί για αυτό» είπε ο Biden σε δηλώσεις του στο CNN, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι ΗΠΑ θα σπεύσουν προς υπεράσπιση της Ταϊβάν, η οποία δέχεται έντονες πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις από το Πεκίνο προκειμένου να επανενωθεί με την Κίνα.
Σημειώνεται πως η στρατιωτική ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα – πρόκειται για την χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών -, με τον υπουργό Άμυνας της Ταϊβάν, Chiu Kuo-cheng να υποστηρίζει πως η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια εισβολή έως το 2025.
Αν και οι ΗΠΑ δεσμεύονται βάσει νόμου να προσφέρουν στην Ταϊβάν κάθε μέσο για να υπερασπίσει τα εδάφη της, έως τώρα τηρούσαν μια στάση «στρατηγικής ασάφειας» για το εάν θα επενέβαιναν στρατιωτικά για να υπερασπίσουν την Ταϊβάν σε μια κινεζική επίθεση.
Ωστόσο, από την Ουάσινγκτον αναφέρεται πως η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει με την έλευση της κυβέρνησης Biden.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή της πολιτικής μας.
Η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν ορίζεται από το Νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν.
Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμυνα της Ταϊβάν και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
3_89.JPG
Δεν θέλω Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα

Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί από την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ επειδή «Κίνα, Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν ότι είμαστε η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην παγκόσμια ιστορία».
«Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι το εάν θα εμπλακούν σε ενέργειες που θα τους οδηγούσε σε τέτοια θέση που θα μπορούσαν να κάνουν ένα σοβαρό λάθος» υπογράμμισε ο Biden, προσθέτοντας:
«Δεν θέλω έναν ψυχρό πόλεμο με την Κίνα.
Θέλω απλά η Κίνα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας» είπε ο Biden.

Κίνα: Δεν συμφέρει κανένα να σύρουμε την Ταϊβάν σε πόλεμο

Από την πλευρά της πάντως η Κίνα υποστηρίζει ότι θέλει μια ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν και ότι αντιδρά στις αποσχιστικές προσπάθειες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.
Για την Κίνα, η Ταϊβάν είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό θέμα όσον αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και πολλές φορές έχει κάνει λόγο για «συμπαιγνία» της Ουάσινγκτον με την Ταϊβάν.
Σε δηλώσεις του ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Zhang Jun είπε πως το Πεκίνο επιθυμεί την ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν και ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή
«Αντιθέτως, κάποια κράτη όπως οι ΗΠΑ, προχωρούν σε επικίνδυνες ενέργειες, οδηγώντας την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν σε μια επικίνδυνη κατεύθυνση.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να καλέσουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες.
Το να σύρουμε την Ταϊβάν σε πόλεμο δεν είναι προς το συμφερόν κανενός.
Δεν βλέπω τις ΗΠΑ να κερδίζουν κάτι από αυτό» είπε ο Zhang Jun.

Καμία εμπιστοσύνη

Πάντως, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Nicholas Burns υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.
Ο Burns εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του ενώ κατήγγειλε τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.
Η Ταϊβάν λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της, ενώ το Πεκίνο επιμένει πως εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, τότε θα την αναγκάσει ακόμα και με τη βία να επανενωθεί με την υπόλοιπη Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης