Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα στα 9,61 ανά δολ. - Fitch:Λάθος η απρόσμενη μείωση των επιτοκίων

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα στα 9,61 ανά δολ. - Fitch:Λάθος η απρόσμενη μείωση των επιτοκίων
Νέα βουτιά σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έκανε σήμερα η τουρκική λίρα

Νέα βουτιά σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έκανε η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 9,61 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
«Ο κίνδυνος μίας εκθετικής υποτίμησης στο άμεσο μέλλον είναι τόσο μεγάλος τώρα, ώστε θα ήταν σκόπιμο να μην έχει κανείς ανοικτές θέσεις στη λίρα σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.
«Η κίνηση συνάδει με τις απόψεις του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, αλλά η νομισματική πολιτική του είναι απλώς λανθασμένη και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε μία περιοχή όπου η πραγματική οικονομία θα πληγεί σοβαρά από το νόμισμα», πρόσθεσε.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 18% τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο 20% στην Τουρκία.

Τι αναφέρει η Fitch

Εντελώς λανθασμένη χαρακτήρισε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στέλεχος της Fitch, επισημαίνοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης παρακολουθεί προσεκτικά πόσο θα βλάψει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις.
Ο Erich Arispe, ο οποίος καλύπτει την Τουρκία, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η κίνηση νομισματικής χαλάρωσης ήταν πρόωρη, φαίνεται να έχει υποκινηθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας και αφήνει στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ελάχιστα περιθώρια για να προστατεύσει τη βυθιζόμενη λίρα.
«Εμείς εστιάζουμε σε ποιον βαθμό αυτά τα λάθη πολιτικής, αυτή η πρόωρη χαλάρωση, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μειωμένη εξωτερική χρηματοδότηση» δήλωσε ο Arispe σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι η Fitch αναθεώρησε την αξιολόγησή της για την Τουρκία σε «BB-», με «σταθερές προοπτικές» από «αρνητικές» προηγουμένως, τον Φεβρουάριο.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαπίστωσε ότι συντρέχουν «μεταβατικοί παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που αφήνουν περιορισμένα περιθώρια για την καθοδική προσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής».
Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού οφείλονται σε μεταβατικούς παράγοντες, ωστόσο θα χρησιμοποιηθούν αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα μέσα έως ότου οι ισχυροί δείκτες καταλήξουν σε μόνιμη πτώση του πληθωρισμού.
Visitors walk through a bazaar in Istanbul, Turkey, on Friday, Oct. 15, 2021. Turkish President Recep Tayyip Erdogan fired monetary policy makers wary of cutting interest rates further, driving the lira to record lows against the dollar with his midnight decree.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης