Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Πεκίνου σε ΗΠΑ να μην παίζουν με τη φωτιά για την Ταϊβάν - Θέατρο ψυχρού πολέμου η θάλασσα της Νότιας Κίνας

Μήνυμα Πεκίνου σε ΗΠΑ να μην παίζουν με τη φωτιά για την Ταϊβάν - Θέατρο ψυχρού πολέμου η θάλασσα της Νότιας Κίνας
Σε θέατρο ψυχρού πολέμου η θάλασσα της Νότιας Κίνας - Για έναρξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου προειδοποιεί η Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Σε θέατρο ψυχρού πολέμου έχει μετατραπεί η θάλασσα της Νότιας Κίνας με ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται με το… δάχτυλο στη σκανδάλη εν μέσω διαφωνιών για την Ταϊβάν.
Tο Πεκίνο κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο J. Biden να επιδείξει «σύνεση» μετά τις δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεση της Κίνας, που θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, ο Biden απάντησε θετικά.
«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε ο Biden κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, της λεγόμενης «στρατηγικής ασάφειας».
Βάσει αυτής της αρχής η Ουάσινγκτον βοηθά την Ταϊβάν να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά χωρίς να δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα συνδράμει τη χώρα σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση.

Άσχημα μηνύματα

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Biden, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin ζήτησε από την Ουάσινγκτον να «μην παρεμβαίνει» στις «εσωτερικές υποθέσεις» του Πεκίνου.
«Στα θέματα που άπτονται των θεμελιωδών συμφερόντων της, όπως η κυριαρχία της και η εδαφική της ακεραιότητα η Κίνα δεν αφήνει καμία θέση στον συμβιβασμό», τόνισε ο Wang Wenbin.
«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να ενεργήσει με σύνεση στο θέμα της Ταϊβάν και να αποφεύγει να στέλνει άσχημα μηνύματα στους Ταϊβανέζους αυτονομιστές ακτιβιστές προκειμένου να μην βλάψει σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Biden είχε δεσμευθεί και το καλοκαίρι σε κάτι αντίστοιχο, όταν μίλησε για «την ιερή δέσμευση» των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τον Καναδά και την Ευρώπη, «όπως και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν».
Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».
«Υποπτεύομαι ότι ο Biden δεν προσπαθούσε να ανακοινώσει οποιαδήποτε αλλαγή», δήλωσε ο Richard MakGrekor, ερευνητής του αυστραλιανού Lowy Institute.
«Είτε δεν πρόσεξε τι είπε, είτε ίσως ήθελε να υιοθετήσει έναν πιο σκληρό τόνο επειδή το Πεκίνο έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό την παρενόχληση της Ταϊβάν με τον στρατό του», πρόσθεσε.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου ψυχρού πολέμου• ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.
Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο διπλωμάτης καριέρας Nicholas Burns, έκρινε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.
Ο Nicholas Burns εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του.
Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.
Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με ειρηνικό τρόπο.
Την ίδια ώρα, η Ταϊβάν διατείνεται ότι δεν επιδιώκει τη στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία της, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Tsai Ing-wen, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα, που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ταϊβάν διεκδικείται από την Κίνα ως μία δική της περιοχή, ενώ ανέφερε ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες, περίπου 150 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν παραβιάζοντας τη ζώνη της αντιαεροπορικής της άμυνας.
Οι αποστολές αυτές των κινεζικών μαχητικών συνεχίζονται.
Η Κίνα θα είναι πλήρως ικανή να προχωρήσει σε πλήρη εισβολή στην Ταϊβάν έως το 2025, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του νησιού.
Τα σχόλια αυτά ακολούθησαν τέσσερις ημέρες κλιμακούμενης κινεζικής στρατιωτικής πίεσης με στόχο την Ταϊβάν, η οποία είδε σχεδόν 150 πολεμικά αεροσκάφη να πετούν στη ζώνη αεράμυνας του νησιού.
«Είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχω δει σε περισσότερα από 40 χρόνια της στρατιωτικής μου ζωής», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Chiu Kuo-cheng σε ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 6 Οκτωβρίου.
«Για μένα ως στρατιωτικό, το επείγον είναι σωστό μπροστά μου».
Ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει τη δυνατότητα να εισβάλει στην Ταϊβάν, το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλό, είπε ο Chiu Kuo-cheng στους δημοσιογράφους.
Αλλά μέχρι το 2025, το Πεκίνο θα μπορούσε να το κάνει με ελάχιστο κόστος και έτσι θα έχει την «πλήρη ικανότητα» να πραγματοποιήσει εισβολή, είπε.
Το κινεζικό καθεστώς θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως ένα από τα εδάφη του, που θα καταληφθεί με τη βία εάν είναι απαραίτητο.

Η Ταϊβάν δεν επιδιώκει τη στρατιωτική αντιπαράθεση

«Η Ταϊβάν δεν επιδιώκει τη στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε η πρόεδρος Tsai Ing-wen σε ένα φόρουμ αμυντικής ασφάλειας στην Ταϊπέι.
«Η Ταϊβάν ελπίζει σε μία ειρηνική, σταθερή, προβλέψιμη και αμοιβαία ωφέλιμη συνύπαρξη με τους γείτονές της, αλλά θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία της και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής της», δήλωσε η ίδια.
Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει ότι ενεργεί για την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας της, κατηγορώντας τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό διεθνή υποστηρικτή της Ταϊβάν και προμηθευτή των όπλων της, για την κλιμάκωση της έντασης.
Η Tsai Ing-wen δήλωσε ότι η ευημερία στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού χρειάζεται ένα ειρηνικό, σταθερό και ανοιχτό περιβάλλον και ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στην περιοχή.
«Ωστόσο, αυτό επιφέρει νέες εντάσεις που μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη διεθνή ασφάλεια και στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν γίνει μία προσεκτική διαχείρισή τους» τόνισε η ίδια.
«Η Ταϊβάν θα συνεργαστεί με χώρες της περιφέρειας για τη διασφάλιση της σταθερότητας», πρόσθεσε η Tsai Ing-wen.
«Η Ταϊβάν δεσμεύεται πλήρως στη συνεργασία με τις χώρες της περιφέρειας για την αποτροπή μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Ανατολική Κίνα, στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και στο Στενό της Ταϊβάν», σύμφωνα με την πρόεδρο Tsai Ing-wen.
Η Ταϊβάν επιζητεί την υποστήριξη άλλων δημοκρατιών καθώς η αντιπαράθεση με την Κίνα επιδεινώνεται, ενώ αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τέσσερις Γάλλους γερουσιαστές και τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τ. Abott, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του έχει προσωπικό χαρακτήρα.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, καταδίκασε την Κίνα για τις επιθετικές ενέργειές της, που έχουν στόχο, όπως δήλωσε, όχι μόνο τη χώρα του αλλά και την Ταϊβάν.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν - Το Πεκίνο στέλνει δεκάδες πολεμικά αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της

Για έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου ανά πάσα στιγμή προειδοποιεί η Κίνα την Ταϊβάν, στέλνοντας δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της νησιωτικής χώρας.
Όπως αναφέρει άρθρο της κρατικής εφημερίδας «Global Times», η «συμπαιγνία» ΗΠΑ και Ταϊβάν είναι τόσο «τολμηρή» που η κατάσταση «έχει σχεδόν χάσει κάθε περιθώριο ελιγμών ξεπερνώντας τα όρια της αντιπαράθεσης».
Το επίμαχο άρθρο γράφει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας το νησιωτικό έθνος να μην «παίζει με τη φωτιά».
Σχεδόν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν σε μια δραματική κλιμάκωση της κινεζικής επιθετικότητας κατά της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.


Για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 χρόνων μιλά η Ταϊβάν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Τsiou Koutsengh, έκανε λόγο για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, κάνοντας λόγο για πιθανή ανάφλεξη, αν κάτι πάει στραβά, στο στενό μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας.
Η Κίνα θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, δια της βίας αν χρειαστεί.
Την ίδια ώρα η Ταϊβάν υποστηρίζει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της και επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση.

WSJ: Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά τον στρατό της Ταϊβάν

Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά τον στρατό της Ταϊβάν «εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο» με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού απέναντι στην Κίνα και με κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή του Πεκίνου, υποστηρίζει δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Περίπου 20 στρατιωτικοί των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και μια ομάδα πεζοναυτών εκπαιδεύουν μικρές μονάδες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη επίσημες αλλά ανώνυμες αμερικανικές πηγές.
Το Πεντάγωνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα.
«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη ή συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στήριξή μας στην Ταϊβάν και οι αμυντικοί δεσμοί μας (με το νησί) είναι αντίστοιχοι με την απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο J. Saple.
«Καλούμε το Πεκίνο σε τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών» μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, πρόσθεσε.
Η WSJ φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πέρσι τον Νοέμβριο στον Τύπο της Ταϊβάν.
Τότε είχε αναφερθεί ότι έφτασαν στο νησί πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν τον ταϊβανέζικο στρατό στις αμφίβιες επιχειρήσεις.
Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο είχαν διαψευστεί, τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Ταϊπέι. Και οι δύο πλευρές υπενθύμισαν τότε ότι απλώς συνεργάζονται στον αμυντικό τομέα.
Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πέρσι από τον αμερικανικό στρατό έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να συμμετέχουν, στο πλευρό των Ταϊβανέζων, στη στρατιωτική άσκηση Balance Tamper στην Ταϊβάν.

Η μεγαλύτερη κινεζική βάση έχει μοντέλο πλήρους κλίμακας του προεδρικού παλατιού της Ταϊβάν

Δορυφορικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν την παρουσία ενός ομοιώματος πλήρους κλίμακας του προεδρικού παλατιού της Ταϊβάν σε μια κινεζική στρατιωτική βάση, ανέφερε το The Drive.
Στις δορυφορικές φωτογραφίες, απεικονίζεται η Βάση Κατάρτισης Συνδυασμένων Τακτικών της Κίνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της, στην οποία υπάρχει ακριβές αντίγραφο του προεδρικού παλατιού της Ταϊβάν, έτσι ώστε οι στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) να μπορούν να κάνουν ασκήσεις εισβολής.

Ενώ η διεξαγωγή πολέμων σε πόλεις είναι τυπική διαδικασία για τους περισσότερους στρατιωτικούς, το αντίγραφο του προεδρικού παλατιού της Ταϊβάν φαίνεται να έχει μια πιο εθνικιστική συστροφή, καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.
Το μοντέλο του προεδρικού ανακτόρου έχει ακόμη και την κόκκινη και λευκή πρόσοψη του κτηρίου από την οποία ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing Wen διοικεί το αυτόνομο νησί.

Από την επανεκλογή της Tsai Ing Wen  το 2020, η Ταϊβάν απομακρύνθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε πιθανή επανένωση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.
Αυτό κατέληξε σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με την Ταϊβάν να αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, χάρη σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στις αρχές του 2020, ο στρατός της Ταϊβάν πραγματοποίησε άσκηση μεγάλης κλίμακας στο νησί ενάντια σε μια πιθανή κινεζική δύναμη εισβολής.
Αυτή η άσκηση έστειλε ένα μήνυμα στο Πεκίνο ότι η Ταϊπέι είναι έτοιμη για πιθανό πόλεμο με την Κίνα, σε περίπτωση κατάρρευσης των διπλωματικών προσπαθειών.

www.bankingnews.gr
















Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης