Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Πιλοτική επιβολή φόρου ακινήτων υπό τον φόβο κατάρρευσης της κτηματαγοράς

tags :
Κίνα: Πιλοτική επιβολή φόρου ακινήτων υπό τον φόβο κατάρρευσης της κτηματαγοράς

Aπό την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων, περίπου τη δεκαετία του 1990, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 2.000%, σύμφωνα με υπολογισμούς του κρατικού συμβούλιου της Κίνας

 Tο πράσινο φως όσον αφορά την πιλοτική επιβολή, φόρου ακινήτων σε περιορισμένο αριθμό περιοχών της χώρας έδωσε το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, όπως μεταδίδει το Reuters το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 .
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι εξελίξεις η αγορά ακινήτων και δη, να περιοριστεί το ράλι στις τιμές που αποτελεί πηγή δυσφορίας και διευρύνει όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Αστικοποίηση και αύξηση των τιμών

Πραγματικά, υπολογίζεται πως από την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων, περίπου τη δεκαετία του 1990, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 2.000%.
Μια ανοδική τάση που ευνοήθηκε και από το κύμα αστικοποίησης που έφερε μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την περιφέρεια στις μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Σχολής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών του Πανεπιστημίου της Τσενγκντού, οι τιμές των ακινήτων αλλά και η άνοδός τους ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε σε αύξηση του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών επισκιάζοντας κάθε άλλο παράγοντα, όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις σε μετοχές.

Τι θα αλλάξει

Η ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας συζητήθηκε εκτενώς πριν εγκριθεί και από τον πρόεδρο Xi Jinping, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν πως η εφαρμογή του θα έρθει σε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα για την αγορά ακινήτων, η οποία παρουσιάζει ακόμη και τάσεις κατάρρευσης σε ορισμένες περιοχές.
Λεπτομέρειες για το νέο φόρο, αλλά και για το ποιες περιοχές θα αφορά, θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.
Ωστόσο, φαίνεται πως θα επιβληθεί τόσο σε κατοικίες όσο και σε ακίνητα εμπορικής χρήσης, όπως και μεγάλες ιδιοκτησίες.
Θα υπάρξουν, ωστόσο, εξαιρέσεις κυρίως στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας.

Πενταετής ισχύς

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φόρος θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μια πενταετία, οπότε θα εξεταστεί ο αντίκτυπος που είχε στην αγορά ακινήτων και άρα αν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του και αν θα διευρυνθεί και σε άλλες περιοχές.

Μοντέλο Σανγκάης

Σημειωτέον πως ανάλογο πιλοτικό χαρακτήρα έχουν και τα στοχευμένα προγράμματα φόρου ακινήτων που έχουν εφαρμοστεί, ήδη από το 2011, στις μέγκα-πόλεις της Σανγκάης και της Τσονγκίνγκ.
Με βάση τα συγκεκριμένα προγράμματα οι κάτοχοι ακριβών σπιτιών ή δεύτερου σπιτιού επιβαρύνονται με έναν συντελεστή από 0,4% έως 1,2%.
Όμως, τα συγκεκριμένα προγράμματα έκτοτε δεν επαναλήφθηκαν σε άλλες πόλεις, πριν φτάσουμε στην παρουσια συγκυρία στον πιο γενικευμένο φόρο περί ακίνητης περιουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης