Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αρνητική υποδοχή από τους πολίτες του «επιδόματος πληθωρισμού» των 100 ευρώ – Καυστικά σχόλια για Macron

Γαλλία: Αρνητική υποδοχή από τους πολίτες του «επιδόματος πληθωρισμού» των 100 ευρώ – Καυστικά σχόλια για Macron
Oι πολίτες που έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτο (αφορολόγητο) επίδομα 100 ευρώ ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των καυσίμων και του πετρελαίου.
Σχετικά Άρθρα

Το μέτρο για ένα έκτακτο επίδομα καυσίμων σε μεγάλο μέρος των πολιτών κατέληξε η γαλλική κυβέρνηση προκειμενου να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Όμως, τα μόλις 100 ευρώ που προσφέρει, μάλλον δεν έφερε την αντίδραση που ήθελε, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τοτυ πρωθυπουργού Castex, οι πολίτες που έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτο (αφορολόγητο) επίδομα 100 ευρώ από το κράτος για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των καυσίμων και του πετρελαίου και αφορά περίπου 38 εκατ. πολίτες.

Προεκλογικό μέτρο

Το λεγόμενο «επίδομα πληθωρισμού», που θα κοστίσει στα ταμεία 3,8 δισ. ευρώ, θα πιστωθεί στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα το εισπράξουν τον Ιανουάριο λίγο μετά τις γιορτές.
Το μέτρο που προφανώς έχει και πολιτικό χαρακτήρα, περίπου έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, δεν έτυχε πάντως της αντίδρασης που περίμενε ή ήλπιζε το Ελιζέ.
Ειδικά στα social media το… κατοστάρικο του Macron έτυχε καυστικών σχολίων με τον κόσμο να επισημαίνει πως πρόκειται για ένα ασήμαντο βοήθημα μπροστά στο κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει τον καταναλωτή.
Αυτό σημαίνει πως δύσκολα ο Γάλλος πρόεδρος θα αποφύγει τις μαζικές αντιδράσεις που φοβάται ότι θα ξεσπάσουν τους επόμενους μήνες, σε μια πιθανή επανάληψη του περίφημου αντικυβερνητικού κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η σκακιέρα των προεδρικών

Πάντως, αυτό που πιθανότατα θα «σώσει» τον Γάλλο πρόεδρο στη μάχη της κάλπης είναι πως οι αντίπαλοι του δεν φαίνεται να έχουν την ικανότητα ή το εκτόπισμα να ανακόψουν την παραμονή του στην εξουσία.
Η Ακροδεξιά συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά και πιθανότατα θα αναδείξει τον αντίπαλο του στο δεύτερο γύρο, όμως εμφανίζεται διαιρεμένη, καθώς η Marine Le Pen πιέζεται έντονα από τον δημοφιλή ακροδεξιό τηλεοπτικό σχολιαστή Éric Zemmour, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να «κατέβει» ως ανεξάρτητος κάνοντας της ζημιά.
Μάλιστα, νέα δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria, έδειξε πως ο Zemmour εκτοπίζει την Le Pen και περνάει αυτός στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Macron.

Oι δικαιούχοι

Υπολογίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά τα 38 εκατ. δικαιούχων του επιδόματος θα συγκαταλέγονται περίπου 13 εκατομμύρια συνταξιούχοι που παίρνουν χαμηλές συντάξεις.
Θα δοθεί επίσης στα 2/3 του συνόλου των φοιτητών στη χώρα, καθώς και στους μισούς περίπου εργαζομένους, εφόσον ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Γαλλία δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ και είναι αρκετοί όσοι εισπράττουν σαφώς λιγότερα.
Ανακοινώνοντας το μέτρο, ο πρωθυπουργός Jean Castex τόνισε πως το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ενώ το συνολικό του κόστος για τα ταμεία του γαλλικού κράτους θα ανέλθει στα 3,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα είναι πολύ μικρότερο από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης