Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild (Γερμανία): Κινητικότητα του Βερολίνου μετά τις απελάσεις 10 πρέσβεων από την Τουρκία

Bild (Γερμανία): Κινητικότητα του Βερολίνου μετά τις απελάσεις 10 πρέσβεων από την Τουρκία

Οι κινήσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ και οι διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες εννέα χώρες - Ποια θα είναι η κοινή στρατηγική 

Σχετικά Άρθρα

Σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκεται η Γερμανία με τις υπόλοιπες 9 χώρες, από τους πρεσβευτές των οποίων ο Τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, ζήτησε να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021.
«Έχουμε καταγράψει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Erdogan και τη σχετική έκθεση και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εντατική διαβούλευση με τις άλλες εννέα ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αυτές είναι ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Υπόθεση Kavala

Η Τουρκία απέλασε τους πρεσβευτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και οκτώ ακόμη κρατών χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητα πρόσωπα», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Osman Kavala, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και πως ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan δήλωσε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ότι έδωσε εντολή στο ΥΠΕΞ να  προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Bild, αναφέρουν ότι ο Ολλανδός πρέσβης έχει ήδη απελαθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, πάντως, η γερμανική πρεσβεία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επίσημα από την τουρκική πλευρά.

«Persona non grata»

«Έδωσα την εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών μας.
Είπα, φροντίστε αυτοί οι δέκα πρεσβευτές να κηρυχθούν «persona non grata» το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Erdogan.
Την ίδια στιγμής, το Spiegel σχολίασε πως με την κίνηση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τη δεινή οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας ότι είναι «πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες προκλήσεις».

Αντιδράσεις

Με ανάρτηση του στο Τwitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli χαρακτήρισε ως «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» την απέλαση των δέκα πρεσβευτών σημειώνοντας πως δεν εκφοβίζουν την Ε.Ε. τέτοιου είδους κινήσεις από την Άγκυρα.
«Η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης.
Δεν θα τρομάξουμε.
Ελευθερία για τον Osman Kavala», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Bild.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης