Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Γιατί «ναυάγησε» το deal για την εξαγορά Monte dei Paschi από την UniCredit – Το κοινό ανακοινωθέν

tags :
Ιταλία: Γιατί «ναυάγησε» το deal για την εξαγορά Monte dei Paschi από την UniCredit – Το κοινό ανακοινωθέν
««Αγκάθια» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η κεφαλαιακή ενίσχυση και οι δραστηριότητες που θα μεταβιβάζονταν
Σχετικά Άρθρα
«Ναυάγησαν» χωρίς συμφωνία, με βάση με κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι συνομιλίες μεταξύ της UniCredit και του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας για την εξαγορά της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Παρά την προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, η UniCredit και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πιθανή απόκτηση μιας καθορισμένης περιμέτρου της Banca Monte dei Paschi di Siena δεν θα συνεχιστούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή τα δύο μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης και τις δραστηριότητες της  Monte dei Paschi di Siena που θα αποκτούσε η UniCredit ως μέρος της συμφωνίας, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος.
Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο και το Υπουργείο Οικονομικών είχαν αρχικά ως στόχο να ανακοινώσουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου.
Η Ρώμη αποφάσισε ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο αίτημα της UniCredit για ένα πακέτο ανακεφαλαιοποίησης ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς αυτό θα καθιστούσε τη συμφωνία «υπερβολικά ακριβή» για τον Ιταλό φορολογούμενο, σύμφωνα μια από τις πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.

Χρονοδιαγράμματα και η πίεση απο την ΕΕ

Η εν λόγω εξέλιξη καθιστά δυσκολότερο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mario Draghi να επιτύχει το στόχο να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να ιδιωτικοποιήσει εκ νέου την τράπεζα μέχρι τα μέσα του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρώμη θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για την άντληση περισσότερων κρατικών χρημάτων από την MPS για την κάλυψη του ελλείμματος 2,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνει νέα συμφωνία για τη διαδικασία εξόδου του δημοσίου από την ιστορική τράπεζα.

Στροφή από την UniCredit

Η UniCredit είχε ξεκίνησε να συζητά μια πιθανή αγορά του Monte dei Paschi υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Jean Pierre Mustier, ζητώντας να μην επηρεαστούν τα αποθεματικά της τράπεζας
Αλλά το νέο αφεντικό Andrea Orcel, που ανέλαβε τον Απρίλιο, ανέβασε τον πήχη, στοχεύοντας σε μια συμφωνία που να αφορά αποκλειστικά τα πιο κερδοφόρα τμήματα της τράπεζας και ζήτησε ένα συνολικό «πακέτο» για την ανακεφαλαιοποίησή της άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εύλογη αξία και οι απολύσεις

Οι διαφωνίες επανεμφανίστηκαν πρόσφατα σχετικά με τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία, με τη Ρώμη να πιέζει να συμπεριλάβει τον βραχίονα επενδυτικών υπηρεσιών της MPS και τις μονάδες leasing και factoring, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Επιπλέον, οι διαπραγματευτές αφορούσαν και τον τρόπο με τον οποίο η UniCredit υπολόγιζε την εύλογη αξία για τις υποχρεώσεις MPS, κάτι που κατέστη άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο μαζί με το μέγεθος και το κόστος των περικοπών θέσεων εργασίας που έπρεπε να αναλάβει το ιταλικό δημόσιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναθεώρηση

«Καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή υπό τους όρους της UniCredit αυτή τη στιγμή.
Αλλά το ίδιο πλαίσιο που προσφέρθηκε στην UniCredit θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα αυτόνομο σχέδιο», σύμφωνα με μια πηγή.
Η Ρώμη έχει ήδη εξετάσει τα πιθανά οφέλη μιας αυτόνομης στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόζει μέρη της συμφωνιας με την UniCredit, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Εάν το αυτόνομο σχέδιο προχωρήσει, το MPS θα απαλλαγεί επίσης από το τοξικό χρέος - το οποίο πρόκειται να μεταβιβαστεί στην κρατική εταιρεία Amco - και οι νομικές διαδικασίες θα τελούν υπό τον έλεγχο και την εγγυηση του δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης