Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο πιο καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο

Κολομβία: Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο πιο καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο
Ο Otoniel με την Clan del Golfo διακινούσε μεταξύ 180 και 200 ​​τόνους κοκαΐνης ετησίως και θεωρούνται υπεύθυνοι για το θάνατο περισσότερων από 200 μελών των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας

Η Κολομβία ανακοίνωσε ότι ο πιο καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών της χώρας θα εκδοθεί στις ΗΠΑ αφού συνελήφθη σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Dairo Antonio Usuga, γνωστός ως Otoniel, συνελήφθη από τις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε αγροτική περιοχή της περιοχής Uraba στην επαρχία Antioquia, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 500 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Κολομβίας και 22 ελικόπτερα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Otoniel, 50 ετών, κατηγορείται για εξαγωγή εκατοντάδων τόνων κοκαΐνης κάθε χρόνο, ενώ ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε δήλωσε το Σάββατο ότι είναι επίσης υπεύθυνος για τη δολοφονία αστυνομικών, τη στρατολόγηση ανηλίκων και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Κατά την σύλληψή του φέρεται να είπε στις αρχές ”Με νικήσατε”. 
Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα καταθέσει αίτηση τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας των Άνδεων για την έκδοση του Otoniel στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Η Κολομβία είχε προσφέρει ως ανταμοιβή έως και 3 δισεκατομμυρίων πέσος (περίπου 800.000 $) για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Otoniel, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε βάλει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια στον εντοπισμό του.
Και οι δύο ανταμοιβές θα καταβληθούν, είπε ο Μολάνο, ενώ περιέγραψε τον  Otoniel ως «το χειρότερο είδος» εγκληματία.
Ο 50χρονος Otoniel με την Clan del Golfo διακινούσε μεταξύ 180 και 200 ​​τόνους κοκαΐνης ετησίως και θεωρούνται υπεύθυνοι για το θάνατο περισσότερων από 200 μελών των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας ήταν επικεφαλής της Clan del Golfo, που σχηματίστηκε από πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίοι πολεμούσαν εναντίον αριστερών ανταρτών μέχρι τη δεκαετία του 2010.

Η Clan del Golfo έχει παρουσία σε 12 από τις 32 επαρχίες της Κολομβίας και αριθμεί περίπου 3.800 μέλη, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από την εθνική αστυνομία της Κολομβίας.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας, είπε ότι πολλές από τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του Otoniel προέρχονταν από μέλη του Clan del Golfo.
«Πολλοί άνθρωποι του Clan del Golfo τον πρόδωσαν», είπε ο Βάργκας.
Ο Otoniel με την Clan del Golfo διακινούσε μεταξύ 180 και 200 ​​τόνους κοκαΐνης ετησίως και θεωρούνται υπεύθυνοι για το θάνατο περισσότερων από 200 μελών των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση.
Οι κολομβιανές αρχές ξεκίνησαν την ”Επιχείρηση Αγαμέμνων” το 2016 καθώς προσπαθούσαν να πιάσουν τον Οτονιέλ, σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας δεκάδες υπολοχαγούς του, αναζητώντας τα οικονομικά του στοιχεία και αναγκάζοντάς τον να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης