Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει η ΕΚΤ στις 28/10 - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Οι 5 απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει η ΕΚΤ στις 28/10 - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός
Οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας της ΕΚΤ θα περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο
Μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση αναμένεται να είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 28 Οκτωβρίου 2021, καθώς θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν εγερθεί το προηγούμενο διάστημα.
Βέβαια, οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας της ΕΚΤ θα περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Αλλά με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό, η συνεδρίαση της Πέμπτης θα πρέπει να είναι κάθε άλλο παρά βαρετή, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Τα 5 ερωτήματα

Ποια όμως είναι αυτά τα πέντε βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ;

1)Τι σημαίνει ο υψηλός πληθωρισμός για τις προοπτικές πολιτικής;

Η ΕΚΤ μπορεί να αναγνωρίσει ότι η άνοδος των πιέσεων στις τιμές είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά είναι απίθανο να εγκαταλείψει ακόμη τη χαλαρή πολιτική της.
Η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2023 είναι 1,5%, κάτω από τον στόχο του 2%, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι η πρώιμη αυστηροποίηση της πολιτικής θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, υποστήριξε ότι η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού στο μπλοκ δεν αποτελεί έναυσμα για δράση στη νομισματική πολιτική, καθώς η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των μισθών παραμένει ασθενής.
«Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην τρομάξουν οι αγορές», δήλωσε ο Craig Inches, επικεφαλής ανάλυσης της Royal London Asset Management.
«Αν αλλάξουν λίγο το μείγμα, ορισμένοι περιφερειακοί τίτλοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να πιέζονται».
Reuters Graphic

2)Τι γίνεται με την αναντιστοιχία μεταξύ της καθοδήγησης της ΕΚΤ και της τιμολόγησης της αγοράς στα επιτόκια;

Πράγματι, οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι αγορές τιμολογούν άνοδο των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2022.
Αυτό δεν συγχρονίζεται με την υπερβολικά χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και προκαλεί ανησυχία εάν τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην αγορά προκαλέσουν αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Η επιθετική ανατιμολόγηση είναι ως επί το πλείστον μια διάχυση από μια απότομη αναπροσαρμογή στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι επενδυτές αναμένουν τώρα αυστηρότερη πολιτική.
Ο Lane έχει ήδη επικρίνει την τιμολόγηση της αγοράς.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde την Πέμπτη.
«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να παραμείνει σταθερή, ενώ οι αγορές ενδέχεται να συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τις θέσεις τους», αναφέρει η Societe Generale.
Reuters Graphic

3)Πού θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός μόλις μειωθούν οι πιέσεις των τιμών;

Για ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής, η μεταβαλλόμενη δυναμική του πληθωρισμού δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Επομένως, το τι εκτιμά η ΕΚΤ σχετικά με το πού αναμένει να διευθετηθεί ο πληθωρισμός θα παρακολουθηθεί στενά.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann, επικριτής της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, προειδοποίησε ξανά για τους κινδύνους πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανακοίνωσε το σχέδιό του να παραιτηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, στο 3,4%, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και αναμένεται να προσεγγίσει το 4% μέχρι το τέλος του έτους.
Ένα βασικό ζήτημα είναι τι συμβαίνει εάν οι προσδοκίες για πληθωρισμό ξεπεράσουν τον στόχο και εμφανιστούν σημάδια επιδράσεων στους μισθούς.
Reuters Graphic

4)Τι γίνεται με τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές;

Τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας σημαίνουν ότι οι οικονομικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Η Γερμανία αισθάνεται ήδη την πίεση των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα κορυφαία οικονομικά της ινστιτούτα μόλις μείωσαν την κοινή τους πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021 στο 2,4% από 3,7%.
Και ενώ οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας αποτελούν ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, συμπιέζουν επίσης την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τα κέρδη των εταιρειών.
"Περιμένουμε ακόμη περισσότεροι στην ΕΚΤ να αναγνωρίσουν αυτούς τους σημαντικούς αρνητικούς κινδύνους για την ανάπτυξη", ανέφεραν οι αναλυτές της BofA.
Reuters Graphic

5)Θα έχουμε μια αίσθηση του τι έρχεται μετά το PEPP;

Η απόφαση για το τι θα ακολουθήσει μετά την λήξη του προγράμματος λόγω πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP) που λήγει τον επόμενο Μάρτιο αναμένεται τον Δεκέμβριο και μια συζήτηση για το τι θα αποφασιστεί βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει μέρος της ευελιξίας που προσφέρει το PEPP όταν επιστρέψει σε πιο συμβατικές πολιτικές, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, η ΕΚΤ μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει τη διαταραχή της αγοράς όταν λήξει το PEPP, συμπληρώνοντας ένα υπάρχον πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα.

Reuters Graphic
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης