Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικός ο Tatar: Δεν θα φύγει ποτέ η Τουρκία από την Κύπρο - Δεν είμαι μαριονέτα του Erdogan

Προκλητικός ο Tatar: Δεν θα φύγει ποτέ η Τουρκία από την Κύπρο - Δεν είμαι μαριονέτα του Erdogan
Επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, στην Κύπρο ζουν δύο διαφορετικοί λαοί αναφέρει ο Tatar
Σχετικά Άρθρα

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις για το μέλλον της Κύπρου ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, ο οποίος υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το νησί.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Tatar υποστηρίζει πως επιμένει «στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη» ενώ απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο πως είναι μαριονέτα του προέδρου Erdogan.
«Επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, γιατί σε αυτό το νησί ζουν δύο διαφορετικοί λαοί, ο καθένας με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία» αναφέρει ο Tatar, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει ότι κανείς πέρα από την Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», υποστηρίζει πως «η διεθνής κοινότητα μεταχειρίζεται άδικα τους Τουρκοκύπριους».

Το μέλλον

«Κερδίσαμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Με το διπλό δημοψήφισμα για το «Σχέδιο Ανάν» του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπήρξε το 2004 πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, το νησί σήμερα δεν θα ήταν διαιρεμένο.
Οι Ελληνοκύπριοι όμως απέρριψαν το «Σχέδιο Ανάν» ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία» αναφέρει ο Tatar, ο οποίος πάντως ήταν από τους πολιτικούς που είχε καταψηφίσει το εν λόγω σχέδιο.
«Εκείνη την εποχή ανήκα στο 35% των Τουρκοκυπρίων που ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν (…)
Το μέλλον πλέον βρίσκεται σε δύο χώρες με σχέσεις καλής γειτονίας» επισημαίνει ο Tatar.

Δεν θα φύγει ποτέ η Τουρκία

Ερωτηθείς «τι έχετε ενάντια στη λύση ενός κράτους» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει: «Ένα ενιαίο κράτος βασισμένο στην ομοσπονδιακή αρχή θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία αφομοιώνει τη μειοψηφία (…)
Σε ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκύψει η απαίτηση να αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο.
Όμως η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει δικαίωμα να διατηρεί στρατεύματα στο νησί.
Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο».

Σχέση σεβασμού με Erdogan

Σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας για το ποια είναι η σχέση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan δεδομένου ότι οι «Ελληνοκύπριοι τον αποκαλούν μαριονέτα του Erdogan», ο Tatar υποστηρίζει έχει μια σχέση σεβασμού με τον Erdogan.
«Έχουμε μια σχέση σεβασμού.
O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι ακολουθώ μια νόμιμη πολιτική.
Δεν ήταν πάντα έτσι (…)
Όποιος με αποκαλεί μαριονέτα ξεχνά επίσης ότι έχω παραμείνει πιστός στη γραμμή μου, την οποία έχω εκθέσει όλα αυτά τα χρόνια σε βιβλία και άρθρα (…)
Συντονίζομαι πάντα με την Τουρκία για σημαντικά θέματα.
Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήταν ψέμα» υποστηρίζει ο Tatar.

Τι θα γίνει με τα Βαρώσια

Όσον αφορά το τι θα γίνει με τα Βαρώσια, ο Tatar ισχυρίζεται ότι «από το 1974 υπήρξαν πολλά σχέδια για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι».
«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη κλειστή για άλλα 47 χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους» λέει ο Tatar, ο οποίος ερωτηθείς για το περιστατικό της κάλυψης ελληνικών επιγραφών σε πρώην δημόσια κτήρια των Βαρωσίων κατά την περσινή επίσκεψη του Erdogan, ο Tatar επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά αυτό μπορεί να βρεθεί».
«Ο Erdogan δεν είχε καμία σχέση με αυτό.
Πρόκειται για τοπικά ζητήματα» υποστηρίζει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης