Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να απέχει από βήματα που θα φέρουν ένα χειρότερο σενάριο στις σχέσεις με ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να απέχει από βήματα που θα φέρουν ένα χειρότερο σενάριο στις σχέσεις με ΕΕ
Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Erdogan κατά 10 Πρέσβεων για τη δήλωσή τους για τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Osman Kavala είναι ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα, λέει το Ευρωκοινοβούλιο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι οι τουρκικές αρχές πρέπει "να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από τη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση που απλώς ελπίζαμε να ξεπεράσουμε".
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκορντίσκι (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ως αντίδραση στην εντολή του προέδρου Ερντογάν προς τον υπουργό Εξωτερικών να κηρύξει δέκα πρέσβεις "persona non grata" για τη δήλωσή τους για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα που βρίσκεται σε εξέλιξη υπογραμμίζουν ότι "τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά 10 Πρέσβεων για τη δήλωσή τους για τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα είναι ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα.
Μπορούμε να τα κατανοήσουμε μόνο ως μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, εσωτερικά και διμερή.
Δεν είναι αυτοί οι Πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα".
Προσέθεσαν ότι "είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία επανέλαβε στη συνέχεια με έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, όπως έχει την υποχρέωση να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση για τον Σελαχατίν Ντεμίρτας".
Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "το κράτος δικαίου και οι εγγυήσεις δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίστηκε στην Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία έχει σοβαρό έλλειμμα σε αυτούς τους τομείς που χρήζει επείγουσας διόρθωσης.
Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με συνολικές μεταρρυθμίσεις, όχι με κυρώσεις εις βάρος εκείνων που απλώς απαιτούν αυτό που είχε σαφώς δηλώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Είναι απαράδεκτο να γίνονται συνεχώς επιθέσεις σε επικριτικές φωνές και παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα στην Τουρκία. Είναι κάτι παραπάνω από ατυχές που τώρα επιχειρήθηκε να φιμωθεί η κριτική από το εξωτερικό.
Η θέση μας για την περίπτωση του Οσμάν Καβάλα και η κριτική για άλλα ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία θα παραμείνει απτόητη παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη".
"Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί.
Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από τη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση που απλώς ελπίζαμε να ξεπεράσουμε.
Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να τηρήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις των Οσμάν Καβάλα και Σελαχατίν Ντεμίρτας" επισημαίνεται.
"Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει μια κοινή αντίδραση και, ενώ είναι ακόμα δυνατό, να ενθαρρύνει τους Τούρκους ομολόγους να αποκλιμακώσουν" καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης