Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Να παυθεί και να δικαστεί για 9 εγκλήματα ο Bolsonaro για τη διαχείριση της πανδημίας ζητά η Γερουσία

Βραζιλία: Να παυθεί και να δικαστεί για 9 εγκλήματα ο Bolsonaro για τη διαχείριση της πανδημίας ζητά η Γερουσία
Ο Bolsonaro κατηγορείται ότι εξέθεσε εσκεμμένα τους Βραζιλιάνους σε μαζική μόλυνση
Σχετικά Άρθρα

Να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Jair Bolsonaro για τους χειρισμούς του στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ζητά η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας, η οποία ενέκρινε πόρισμα που αποδίδει στον Βραζιλιάνο πρόεδρο κατηγορίες για 9 εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».
Τα 7 από τα 11 μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Γερουσίας ενέκριναν το κείμενο έκτασης κάπου 1.300 σελίδων, που καλεί να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος άλλων 77 φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, επιχειρήσεων, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου, όλων τους κοινοβουλευτικών.
Έπειτα από δεκάδες ακροάσεις, η εξεταστική επιτροπή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εξέθεσε εσκεμμένα» τους Βραζιλιάνους σε «μαζική μόλυνση».
Πέραν της κατηγορίας περί «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», το πόρισμα προσάπτει στον Bolsonaro «κακοδιοίκηση», «τσαρλατανισμό», «υποκίνηση εγκλημάτων».
Μετά την ψηφοφορία, τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πάνω από 606.000 Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες που πέθαναν εξαιτίας της COVID-19.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Στο πόρισμα καταγγέλλεται μεταξύ άλλων η «εσκεμμένη καθυστέρηση» στην αγορά εμβολίων, καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να προωθεί αναποτελεσματικές θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη με «τραγικές συνέπειες» για τους Βραζιλιάνους, ενώ γίνεται αναφορά σε περιστατικά όπως οι τραγικοί θάνατοι δεκάδων ασθενών από ασφυξία τον Ιανουάριο, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, στην Αμαζονία, καθώς και στις δοσοληψίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιωτικούς παρόχους υγείας.
Ένας εξ αυτών, η εταιρεία Prevent Senior, που διαθέτει αλυσίδα νοσοκομείων: κατηγορείται πως διεξήγαγε πειράματα με επισφαλείς θεραπείες σε ασθενείς εν αγνοία τους, μετατρέποντάς τους σε «πειραματόζωα» και υποβάθμιζε τα στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο λόγος στον εισαγγελέα

Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το εάν το πόρισμα αυτό θα έχει κάποια «τύχη», θα κριθεί από την εισαγγελία, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να απαγγείλει κατηγορίες.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανη η παραπομπή του Bolsonaro σε δίκη, μια και ο γενικός εισαγγελέας, Augusto Aras θεωρείται μεγάλος σύμμαχος του προέδρου της Βραζιλίας, τη στιγμή που ο Bolsonaro εξακολουθεί να διαθέτει τον έλεγχο της Βουλής
Πάντως, η Γερουσία αναμένεται να στείλει το κείμενο του πορίσματος, στο οποίο γίνεται λόγος για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Bolsonaro: Κάναμε το σωστό από την αρχή

Σε κάθε περίπτωση ο Bolsonaro απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζει πως δεν είναι ένοχος για τίποτα και επιμένει πως «από την αρχή κάναμε το σωστό».
Μάλιστα χαρακτηρίζει αστείες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Γερουσία, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Bolsonaro και την κυβέρνηση του ότι διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά από πρόθεση.
Επίσης η Γερουσία υποστηρίζει πως η απόφαση να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών με την ελπίδα πως ο πληθυσμός θα αποκτούσε «συλλογική ανοσία», ήταν μια στρατηγική «υψηλού ρίσκου».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης