Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μηνύματα για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένει από την ΕΚΤ η αγορά - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Τα μηνύματα για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένει από την ΕΚΤ η αγορά - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα σχόλια της προέδρου της τράπεζας Christine Lagarde για τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί οι περισσότεροι αναλυτές να θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου, θα είναι αυτή που θα φέρει τις μεγάλες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, εντούτοις, η σημερινή, της 28ης Οκτωβρίου 2021, έχει προσελκύσει τα βλέμματα όλων.
Και αυτό διότι ο συνδυασμός επιβράδυνσης της ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού θα μπορούσε να φέρει αργά ή γρήγορα την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση.
Αν και οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον του πακέτου έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - το Pandemic Emergency Purchase Program - είναι απίθανο να αποκαλυφθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα σχόλια της προέδρου της τράπεζας Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου.

Παροδικός ο πληθωρισμός

«Βλέπουμε περιθώρια για την ΕΚΤ να συνεχίσει τη στήριξη της οικονομίας», δήλωσε σε πρόσφατο σημείωμα ο Σπύρος Αδρεόπουλος, ανώτερος οικονομολόγος της BNP Paribas.
«Η αντίστροφη όψη της ώθησης είναι ότι αναμένουμε επίσης από την Christine Lagarde να διατηρήσει ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό παροδική», πρόσθεσε.
Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολλαπλούς δυσμενείς οικονομικούς κραδασμούς.
Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν δημιουργήσει ελλείψεις σε κάθε είδους αγαθά και οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Παρά αυτές τις αβεβαιότητες, η αγορά τιμολογεί επί του παρόντος μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στα τέλη του 2022.
«Η αγορά θα είναι πρόθυμη να ακούσει εάν η Πρόεδρος Lagarde... υποστηρίξει τόσο έντονα όσο ο επικεφαλής οικονομολόγος P. Lane ότι ο χρονισμός της αγοράς δεν συνάδει με τις νέες οδηγίες», γράφει ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, αμφισβήτησε εάν τα επιτόκια θα αυξηθούν στο τέλος του επόμενου έτους, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα έχει πει ότι δεν θα τα αυξήσει έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο 2% μεσοπρόθεσμα.
«Όταν εξετάζουμε τις τιμές της αγοράς της καμπύλης προθεσμιακών επιτοκίων, νομίζω ότι είναι δύσκολο να συμβιβάσουμε ορισμένες από τις απόψεις της αγοράς με τις αρκετά σαφείς, απλές οδηγίες μας», είχε δηλώσει ο Lane.

Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης των τιμών των αυτοκινήτων και του υψηλότερου κόστους διαμονής.
«Ενώ η άνοδος των τιμών για «διαμονή» θα πρέπει να ερμηνευθεί ως [μια] αύξηση της τιμής «να καλύψει τη διαφορά», οι αυξανόμενες τιμές των αυτοκινήτων αντικατοπτρίζουν τα σημεία συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Dirk Schumacher.
«Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου παρέχουν ενδεικτικές αποδείξεις ότι το τμήμα κάλυψης του πληθωρισμού είναι εφάπαξ και ως εκ τούτου προσωρινό, ενώ η πίεση των τιμών που προέρχεται από τα σημεία συμφόρησης, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποχωρήσει».
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για οποιαδήποτε ένδειξη αλλαγής στον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ σχετικά με τη φύση της τρέχουσας εκτίναξης του πληθωρισμού.
Μέχρι στιγμής, η επίμονη αφήγηση ήταν ότι «η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αυξάνονται μόνο αργά», όπως δήλωσε η Lagarde τον Σεπτέμβριο.
Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν την αξιολόγηση θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ώθηση της αγοράς, καθώς θα συνεπαγόταν επίσης έναν πιο επιθετικό τόνο εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει λάθος εάν προσπαθήσει να συσφίξει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες όταν η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης επιβραδύνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης