Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Ο σιωπηλός «πόλεμος» στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος μετά την παραίτηση Kurz

Αυστρία: Ο σιωπηλός «πόλεμος» στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος μετά την παραίτηση Kurz
H παραίτηση του Kurz αποκάλυψε τον αγώνα εξουσίας μέσα στο ίδιο το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
Σχετικά Άρθρα

Από την παραίτηση του Sebastian Kurz από τη θέση του καγκελάριου της Αυστρίας και την αντικατάστασή του από τον Alexander Schallenberg, η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι ο Kurz θα συνεχίσει να ενεργεί ως «σκιώδης καγκελάριος» κινώντας τα νήματα στο παρασκήνιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Euractiv, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς η παραίτηση του Kurz αποκάλυψε τον αγώνα εξουσίας μέσα στο ίδιο το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.
«Υπάρχει ένας σκιώδης καγκελάριος που συνεχίζει να κινεί τα νήματα», ανέφερε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι «το σύστημα του Kurz θα συνεχίσει να βασιλεύει».
Ο Kurz προσπάθησε να διαψεύσει την ιδέα ότι θα ενεργούσε ως σκιώδης καγκελάριος και είπε ότι θα υποστήριζε την κυβέρνηση ως αρχηγός κόμματος.
Ωστόσο, οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο Kurz θα συνεχίσει να διαμορφώνει την αυστριακή πολιτική και να παρεμβαίνει στις κυβερνητικές υποθέσεις από τη θέση του ως αρχηγού κόμματος στο κοινοβούλιο.
Ο ίδιος ο Schallenberg έχει πει πολλές φορές ότι θα συνεργαζόταν στενά με τον Kurz και μάλιστα δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Kurz θα επιστρέψει ως επικεφαλής υποψήφιος για το ÖVP κατά τις επόμενες εκλογές.

O «πόλεμος» στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος

Ωστόσο, ο ίδιος ο Kurz έχασε την εύνοια από την πιο παραδοσιακή και χριστιανική βάση του κόμματος.
Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το συντηρητικό κόμμα το 2017, μετονόμασε το κόμμα σε Νέο Λαϊκό Κόμμα.
Το rebranding συνοδεύτηκε επίσης από αλλαγή του χρώματος του κόμματος – από το παραδοσιακό μαύρο σε τιρκουάζ.
Ενώ ο Kurz κατάφερε να τοποθετήσει πολλούς από τους στενούς του συνεργάτες σε θέσεις εξουσίας εντός του κόμματος και της κυβέρνησης, οι περιφερειακοί κυβερνήτες και οι κομματικές οργανώσεις σε κρατικό επίπεδο παρέμειναν «μαύροι».
Η διαμάχη μεταξύ των δύο παρατάξεων έγινε ήδη εμφανής τις ημέρες που οδήγησαν στην παραίτησή του.
Ενώ οι «τιρκουάζ» αξιωματούχοι δήλωναν την άνευ όρων υποστήριξή τους στον Kurz, οι κυβερνήτες σε κρατικό επίπεδο άρχισαν να επικρίνουν ανοιχτά τον πρώην καγκελάριο και πίεσαν για την παραίτησή του.
«Πάντα είχαμε διαφορετικές απόψεις. Είμαι ένας από τους «μαύρους» και το περιβάλλον μου είναι επίσης «μαύρο», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας του Τιρόλου σε συνέντευξή του στην Tiroler Tageszeitung μετά την παραίτηση του Kurz.
Ο ίδιος ο Schallenberg δεν ανήκει ούτε στη νέα «τιρκουάζ» ούτε στην παραδοσιακή «μαύρη» φατρία εντός του Λαϊκού Κόμματος.
Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν υπό την κυβέρνηση των τεχνοκρατών που ηγήθηκε της Αυστρίας μεταξύ 2018 και 2019.
Δεν ήταν καν μέλος του κόμματος του ÖVP εκείνη την εποχή.

Θα επιστρέψει ο Kurz ως υποψήφιος;

Η σύγκρουση μεταξύ των «μαύρων» και των «τιρκουάζ» φατριών μέσα στο κόμμα γίνεται επίσης εμφανής σχετικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Kurz ως επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Bernot Blümel, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του Kurz, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Profil την Πέμπτη ότι η επιστροφή του Sebastian Kurz ως επικεφαλής υποψηφίου δεν θα ήταν «πρόβλημα» εάν απαλλαγεί από τις κατηγορίες για διαφθορά.
Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της Στυρίας, Hermann Schützenhöfer, τόνισε ότι ο Schallenberg δεν είναι μαριονέτα και ότι η θέση του είναι «μόνιμη».
Σε συνέντευξή του στο VOL, ο συντηρητικός κυβερνήτης του Βόραλμπεργκ, Markus Wallner, δήλωσε ότι ο Kurz θα μπορούσε να διαγραφεί από το Λαϊκό κόμμα εάν κριθεί ένοχος για διαφθορά.Ο Kurz χάνει επίσης τον έλεγχο του εκλογικού σώματος, με τον Schallenberg να καταγράφει υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από αυτόν – ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Οι αναλυτές λένε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν βρεθούν νέα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του Kurz.
Αν ναι, θα τελείωνε οριστικά την πολιτική του καριέρα.
Αν όχι, όλα θα κριθούν από το ποια από τις δύο παρατάξεις θα επικρατήσει στο Λαϊκό Κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης