Διεθνή

Τουρκία: Τέσσερις Ρώσοι στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, για σχέδια δολοφονίας Τσετσένων

Τουρκία: Τέσσερις Ρώσοι στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, για σχέδια δολοφονίας Τσετσένων
Οι άνδρες συνελήφθησαν για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου στο δημοφιλές θέρετρο της Αττάλειας
Σχετικά Άρθρα
Τέσσερις Ρώσοι οδηγήθηκαν στη φυλακή στην Τουρκία επειδή φέρονται να σχεδίαζαν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Τσετσένων αντιφρονούντων και να εμπλέκονται σε «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία» στη χώρα.
Οι άνδρες συνελήφθησαν για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου στο δημοφιλές θέρετρο της Αττάλειας και δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την Πέμπτη να τους κρατήσει περιορισμένους, σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Εκτός από τους τέσσερις Ρώσους, ένας υπήκοος Ουκρανίας και Ουζμπεκιστάν φέρεται να εμπλέκονται στο σχέδιο δολοφονίας.
Έως τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσα άτομα φέρεται να είχαν βάλει στο στόχαστρο τους, αλλά οι ερευνητές λένε ότι πλησίαζαν αρκετούς Τσετσένους αντιφρονούντες που ζούσαν σε τουρκικό έδαφος και βρίσκονταν σε διαδικασία απόκτησης όπλων, σύμφωνα με το Anadolu.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ακόμη 15 άτομα συνελήφθησαν

Ξεχωριστά, οι τουρκικές αρχές φέρεται να συνέλαβαν επίσης 15 άτομα που συνδέονται με τη Μοσάντ του Ισραήλ και λέγεται ότι παρακολουθούσαν Παλαιστίνιους και Σύριους φοιτητές στη χώρα.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν γνώριζε» για τυχόν πολίτες που τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία με την κατηγορία της κατασκοπείας.
«Ειλικρινά μιλώντας, δεν ξέρω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov σε σχόλια στην Izvestia.
«Εάν κρατούνταν Ρώσοι πολίτες, τότε η τουρκική πλευρά θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τη διπλωματική μας αποστολή, την προξενική υπηρεσία», είπε.
Αρκετοί Τσετσένοι που επικρίνουν το καθεστώς του Ramzan Kadirov έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Θάνατοι Τσετσένων αντιφρονούντων

Ο Ruslan Israpilov μετανάστευσε στην Τουρκία μόνο για να τον πυροβολήσουν στην εξώπορτα του διαμερίσματός του στο Ilimtepe το 2016.
Μόλις δύο εβδομάδες πριν εκτελεστεί, είχε μιλήσει σε έναν φίλο του για δύο άνδρες που φαινόταν Ρώσοι να παρακολουθούν κοντά στο σπίτι του και «ετοιμάζοντας κάτι» εναντίον του, ανέφερε το BBC.
Ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του, ο Τσετσένος διοικητής Abdulvahid Edelgiriev πυροβολήθηκε θανάσιμα και μαχαιρώθηκε από μια ομάδα ανδρών που αργότερα προσδιορίστηκε από τους ερευνητές ως «Ρώσοι δολοφόνοι».
Ο Israpilov και ο Endelgiriev ήταν μόνο δύο από τους περισσότερους από δώδεκα άνδρες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που σκοτώθηκαν σε τουρκικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Οι δολοφονίες έχουν επίσης επεκταθεί πολύ πέρα ​​από τα τουρκικά σύνορα.
Ο Zelimkhan Khangoshvil, πρώην Τσετσένος αντάρτης δολοφονήθηκε σε μια σοκαριστική επίθεση κατά σε πάρκο του Βερολίνου το 2019.
Οι Γερμανοί εισαγγελείς έχουν συνδέσει τη δολοφονία απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση.
Αντίστοιχα, ο Alexander Litvinenko και ο Sergey Skripal έγιναν στόχος δολοφόνων που συνδέονται με την FSB στην Αγγλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης